П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Культура

Поховання поміщиків Пісчевичів Новина з фото

Поховання поміщиків Пісчевичів
При в’їзді у село Велика Скельова Світловодського району ліворуч під високою липою — дві надгробні плити. Колись вони лежали на могилах місцевих поміщиків Пісчевичів. Сучасні жителі села з повагою ставляться до цієї місцевої пам’ятки. Дослідження історії краю — процес тривалий. Місяць тому місцеві краєзнавці знайшли документи, які внесли корективи в історію села.
^ Реклама ^

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА

За переказами, село засноване у ХVІІІ столітті козаками з Київської та Полтавської губерній. Перші друковані відомості про село Велику Скельову з’явилися ще в середині ХVІІІ століття. Так, в описі населених пунктів Єлисаветградського повіту, який датований 1798 роком, зазначено:

"У скель у Обломіївки слободка Скеловатоє, володіння об’їзного полкового Миргородського Федора Москова, посполитіє піддане до Миргородського і Полтавського полків 1752 року".


На кінець 1752 року в слобідці налічувалося всього 21 двір, 89 хат, 99 сімей; з них убогих дворів — 0, хат — 54, сімей — 61; вкрай убогих дворів — 2, хат — 35, сімей — 38; в селі нараховувалося 9 коней та 14 волів. За архівними документами 1906 ріку Преображенської церкви в селі Таловій Балці, до якої входили і прилеглі села Мовчанівка, Мала Скельова, а також і Велика Скельова, в селі нараховувалося 270 дворів, 1239 прихожан, з них 590 чоловіків та 641 жінка.

Останніми поміщиками в селі була родина Пісчевичів. Збереглася карта Київських губерній, датована 1868 роком, де зазначено:

"Скалевая (Пісчевичева)".


Зі слів старожилів та збереженої документації відомо, що їхні землі простягалися до сучасного села Золотарівки Світловодського району, а самі поміщики постійно проживали у місті Олександрії. Вони мали у Великій Скельовій розкішний маєток. Панський двір розташовувався на території, де зараз знаходиться Олександрійське міжрайонне управління водного господарства. У центрі маєтку стояв одноповерховий будинок, викладений з червоної цегли та оздоблений мозаїкою. На цій же території знаходилися погреби та інші господарські споруди. Недалеко від панського двору знаходився став. За сільською легендою, він був улюбленим місцем прогулянок пана Пісчевича. За розповідями старожилів, негативних відгуків про Пісчевичів у селян не було.

Незадовго до революційних подій 1917 року старі поміщики Пісчевичі померли і були поховані недалеко від свого маєтку, а їхні нащадки виїхали до Німеччини.


СЬОГОДЕННЯ

За радянських часів могили були розкурочені, і лише у 90-х роках минулого століття небайдужі скелівчани віднайшли кам’яні надгробні плити і привели їх у порядок, поклавши їх на те місце, де орієнтовно могло бути поховання.


ЦІКАВІ ФАКТИ

Місяць тому колишній фельдшер сільського фельдшерсько-акушерського пункту Олександр Великий, який цікавиться історією Світловодщини, передав до сільської ради копію фрагменту старовинної карти, на якій нанесена зокрема і Велика Скельова. З неї серед іншого стало відомо, що прізвище поміщиків, які володіли селом, — Пісчевичі, а не Пащевичі, як вважалося до цього. Напис на надгробних плитах від часу перестав бути чітким, тому й виникло таке різночитання.

У післяреволюційні часи у маєтку знаходилася перша сільська артіль.

Панський маєток був повністю зруйнований пострілом з гармати під час відступу гітлерівських загарбників з території села.


ЯК ДІСТАТИСЯ

Добратися до Великої Скельової можна рейсовим автобусом Вільне – Велика Скельова через Світловодськ.
Поховання поміщиків Пісчевичів
Поховання поміщиків Пісчевичів
Поховання поміщиків Пісчевичів
Поховання поміщиків Пісчевичів
Поховання поміщиків Пісчевичів
Поховання поміщиків Пісчевичів
Поховання поміщиків Пісчевичів
Поховання поміщиків Пісчевичів


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top