Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Культура Релігія

Свято-Миколаївська церква (колишня земська школа) Новина з фото

Свято-Миколаївська церква (колишня земська школа)
Будівлі нині діючої церкви села Велика Скельова Світловодського району більше 100 років. Утім церква тут розмістилася не так давно, а до середини минулого століття споруду з червоної цегли знали як сільську школу, зі стін якої вийшло багато випускників.
^ Реклама ^

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА

На початку ХХ століття у Великій Скельовій розпочалося будівництво земської школи. Неподалік школи планувалося і будівництво церкви, але революційні події 1917 року зупинили плани, і храм не звели.

Для будівництва школи багато зробив майстер Юхим Якович Сударенко 1879 року народження, який дуже добре знався на будівництві, саме він зводив стіни закладу.

У ті часи будівельного матеріалу майже не було, тому селяни брали глину за селом і потім обпікали в печі на цеглу. Основою розчину, на який клали цеглу, були звичайні крашанки, які, до речі, збирали всім селом.

Будівництво закінчили в 1914 році, відтоді запрацювала школа. Спочатку це була церковно-приходська школа для місцевих дітей.
У роки Другої світової війни під час окупації села у школі діяв ворожий штаб, саме звідси, за свідченнями селян, відправляли на каторжні роботи жителів села до Німеччини: садовили їх на підводи та відвозили до найближчої залізничної станції Павлиш Онуфріївського району.

Відступаючи, гітлерівці хотіли підірвати школу, заклали вибухівку під споруду, але вона залишилася неушкодженою, лише на задній стіні утворилася тріщина.

За радянської влади у будівлі декілька років розміщувалася сільрада, а також була восьмирічна школа, яка діяла до 1979 року. Деякий час кімнати слугували і житлом для студентів, які приїздили на студентську практику збирати урожай у колгоспі, та для жителів села, які не мали свого житла.


СЬОГОДЕННЯ

З 1997 року у колишній школі оселилася Українська православна церква Святого Миколая. Рішенням виконавчого комітету Великоскельовської сільської ради №11 від 11 вересня 1998 року будівлю передано у власність церкви.

Споруду довелося ремонтувати, бо просів дах і не було вікон. Прихожани церкви своїми силами відновили приміщення, прикрасили його всередині іконами та рушниками. Сьогодні церква Святителя Миколая гарно убрана в українському стилі.
Богослужіння відбуваються щосуботи, щонеділі та на великі свята.

Тривалий час цей район села так описово і називали: "червона школа, верхня вулиця". Тепер все частіше звучить: "червона церква".


ЦІКАВІ ФАКТИ

Юхим Сударенко був дуже хорошим пічником, він вправно клав як печі, так і груби. Коли переселялися в село люди із затоп-
лених при будівництві Кременчуцької ГЕС територій, майже всі зверталися до нього за допомогою поставити піч чи пічку. Він був освіченою, грамотною людиною, а ще добре грав на скрипці, з якою майже не розлучався. За свідченнями односельчанки Раїси Петрівни Швець, скрипка у нього була з клеймом італійського майстра струнних інструментів Антоніо Страдіварі. Жінка не бачила цей напис на власні очі, але їй розповідав про це дід її чоловіка. Раїса Петрівна пам’ятає, як дід та Юхим Якович під супровід скрипки чудово виконували українську пісню "Я бачив, як вітер березу зломив". Юхим Якович пізніше подарував скрипку онучці, але інструмент вкрали, коли дівчина навчалася у музичній школі. Помер пічних справ майстер у 1970 році у 91-річному віці, похований на сільському кладовищі.


ЯК ДІСТАТИСЯ

Добратися до Великої Скельової можна рейсовим автобусом Вільне – Велика Скельова через Світловодськ.
Свято-Миколаївська церква (колишня земська школа)
Свято-Миколаївська церква (колишня земська школа)
Свято-Миколаївська церква (колишня земська школа)
Свято-Миколаївська церква (колишня земська школа)
Свято-Миколаївська церква (колишня земська школа)


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top