Вівторок, 16 квітня 2024
Здоров'я

20-26 квітня 2009 року – Європейський Тиждень імунізації населення

20-26 квітня 2009 року – Європейський Тиждень імунізації населенняЦього року він проходить під лозунгом: «Попередити. Захистити. Щепити». Загальновідомо, що інфекційні захворювання, з урахуванням грипу та ГРІ, займають ще значну питому вагу серед всіх захворювань людини.
Існуюча медична практика надання медичної допомоги тим, хто захворів, обсяг протиепідемічних заходів безпосередньо у вогнищах підкреслюють значимість і навіть необхідність проведення саме попереджувальних заходів при цих захворюваннях.


Надійним засобом попередження ряду інфекційних хвороб крапельної групи є імунопрофілактика.

Практика проведення щеплень населенню міста і району, згідно з вимогами діючого Календаря, підтвердила високу ефективність цього засобу попередження інфекційних захворювань.

Так, в місті і районі більше 38 років не реєструвались випадки поліомієліту, гідрофобії, з 1998 року – випадки кашлюку, з 2003 року – правця (в районі), з 2006 року – кору, з 2007 року – дифтерії, краснухи та епідпаротиту.

2006 року Міністерством охорони здоров’я в Україні введений в дію новий Календар профщеплень, згідно з яким діапазон профщеплень значно розширюється. Так в плановому порядку передбачається проведення таких щеплень:

– дітям – проти туберкульозу, вірусного гепатиту В, дифтерії, кашлюка, правця, поліомієліта, гемофільної інфекції, кору, краснухи та епідпаротиту;

– дорослим – проти дифтерії, правця.

За епідпоказами передбачається проведення щеплень проти грипу, гідрофобії, туляремії, вірусних гепатитів А і В та ряду інших інфекцій.

Вакцини, що використовуються в Україні, мають відповідні сертифікати якості Міністерства охорони здоров’я. Слід відзначити, що 2008 року проведено 11 569 щеплень населенню міста та 3 139 населенню району, і ускладнень після застосування імунобіологічних препаратів, практично, за даними ЛПЗ, не було.

Враховуючи високу ефективність імунопрофілактики як засобу попередження інфекційних захворювань, Європейським бюро ВООЗ прийнято рішення про проведення Європейського Тижня імунізації. Медпрацівники ЛПЗ міста і району активно готуються до його проведення.

Запрошуємо мешканців міста і району відвідати лікувально-профілактичні заклади з метою уточнення свого стану щепленості та проведення, при необхідності, чергових профщеплень проти інфекційних захворювань.

Слід пам’ятати, що своєчасно отримане щеплення – надійна гарантія профілактики інфекційних захворювань.

Володимир ШМАКОВ,
лікар-епідеміолог Світловодської райСЕС.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top