Вівторок, 16 квітня 2024
Здоров'я

Про це знають всі, але чи роблять висновки?

Про це знають всі, але чи роблять висновки?Однією із шкідливих звичок, найбільш небезпечних для здоров’я, є паління. У наш час вона перетворилась на масову «епідемію», що завдає значної шкоди здоров’ю.
На Україні, ще в березні 2006 року Парламент прийняв, а Президент В. Ющенко підписав наказ №3534-IV «Про ратифікацію Рамочної конвенції ВОЗ по боротьбі проти табаку», що передбачає повну заборону реклами табачної продукції.
За даними ВОЗ, в світі кожні 6 секунд помирає одна людина від захворювань, пов’язаних з курінням, а щорічно з цієї причини йдуть з життя 5 млн. осіб. Якщо ці тенденції зростатимуть, то до 2010 року щорічно передчасно будуть вмирати 10 млн. осіб.


Особливого розмаху набуло паління серед молоді. Проведеними дослідженнями доведено, що переважна більшість починає палити у віці між 15 і 20 роками. Це бажання задовольнити свою цікавість, наслідування моді. Але головною причиною все ж є приклад батьків та ровесників, які палять. Брати цигарку спонукає бажання бути прийнятим у середовищі ровесників, здаватися дорослішим.

Тютюн і його дим надзвичайно токсичні. До їхнього складу входить близько 300 різних видів сполук, більшість з яких шкідливі для людини (нікотин, оксид вуглецю – чадний газ, синільна кислота, речовини, які стимулюють розвиток пухлин). При тривалому палінні нікотин впливає на роботу багатьох внутрішніх органів, на нервову, серцево-судинну систему, головний мозок.

Думка про те, що паління начебто підвищує працездатність, розумову діяльність, не має підґрунтя і є помилковою. Нікотин лише спочатку збуджує клітини головного мозку і короткочасно розширює його судини. Потім вони звужуються, погіршується кровообіг, знижується працездатність, настає спад сил, з’являється головний біль, погіршується пам’ять. Паління викликає спазми судин, які живлять серцевий м’яз, що призводить до стенокардії. Кров’яний тиск підвищується, а це призводить до розвитку гіпертонічної хвороби.

Надто сильно нікотин діє на судини кінцівок. Серйозне захворювання – облітеруючий ендатеріїт – сумний «привілей» курців. Це захворювання проявляється у відчутті болю при ходінні у литках, бажанні постояти, відпочити.

Як сам тютюн, так і дим, містить великий відсоток окису вуглецю, який швидко сполучається із гемоглобіном крові і посилає недостатність постачання в організм кисню.

Від тривалого подразнення тютюновим димом верхніх дихальних шляхів розвивається хронічне запалення слизової оболонки цих шляхів – бронхіт, виникає кашель.

Тютюновий дим – один із факторів виникнення злоякісних пухлин легень, бронхів, губів, стравоходу, порожнини рота, глотки та гортані. При згоранні тютюну відбувається так звана суха його перегонка, в процесі якої утворюються дьоготь, смоли та ароматичні речовини, які мають канцерогенні (ракоутворюючі) властивості. У курців також часто спостерігається запалення або виразка шлунку.

Кожному курцю необхідно пам’ятати, що паління завдає шкоди не тільки йому, але й оточуючим, якщо він палить у закритому приміщенні. Утримання від паління – одна з важливих умов здоров’я та довголіття.

Яна СОКОЛОВА,
лікар-нарколог.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top