П’ятниця, 19 квітня 2024
ТОП-новини Влада Політика

Грошей немає, але ви там тримайтесь... Новина з фото

Грошей немає, але ви там тримайтесь...
Міський голова разом із секретарем Світловодської міської ради та групою промерських депутатів в упор не хочуть бачити проблеми селища Власівка.


П’ятдесят друга сесія Світловодської міської ради, для постійно відпочиваючого градоначальника, виявилася не з легких. Яким же було його здивування, коли двері сесійної зали відчинилися і приміщення поступово почало заповнюватися неугодними депутатами. "Все пропало" — було написано на обличчі мера, адже таку явку він, певно що, не очікував. Міський голова не зумів приховати свого роздратування і, час від часу, кидав властиві йому колкості, часто переходив на особисті образи та якісь дурненькі анекдотики, з гумором зрозумілим тільки його оточенню (чи може собі це дозволити мер іншого міста, який поважає свою громаду?). Коли міський голова ображає депутатів — це не нормально, але вже звично, а от коли дісталося представникам Власівської селищної ради — то вже дійсно було занадто.

Для довідки. Селище міського типу Власівка підпорядковане Світловодській міській раді. На території селища розташовані підприємства, які є бюджетоутворюючими для Світловодська та Кіровоградської області. Так, за останній бюджетний період від Власівки до міського бюджету надійшло 16 млн грн, в перспективі, на наступний рік ця цифра сягне 22-25 млн грн.

Згідно бюджетного кодексу, з міської скарбниці необхідно виділити кошти за рік 8 млн грн, левова частка з яких піде на заробітну плату працівникам бюджетних установ, благоустрою селища, на утримання пожежної частини. 5 млн грн селище вже отримало. Не важко підрахувати, що потрібно ще 3 млн грн. На 52 сесію, скріпивши серце, міський голова виніс питання про виділення Власівці 1 млн грн, якого вочевидь недостатньо.

Аби озвучити прохання громадян, слова попросив власівський депутат Олександр Глінченко. Він і довів ті цифри, про які написано вище.

Грошей немає, але ви там тримайтесь...
Олександр Глінченко


Але В. Козярчук та його підтримка і чути нічого не хотіли. У притаманній манері володарів світу вони почали повчати власівчан, як їм потрібно жити. Згадали якийсь пісок, Власівські мережі, щось там ще, але найзухвалішою була претензія щодо утримання пожежної частини, мовляв: навіщо вона вам? Якщо щось трапиться, то наша 17 ДПРЧ миттю прилетить! І таку нісенітницю говорять, забувши, що на території Власівки багато підприємств, будинків, установ, лісів, які повинні бути під наглядом пожежної охорони!

Депутати, які перейнялися проблемами Власівки запропонували виділити селищу ще бодай пів мільйона, але міський голова та його команда були невблаганними. Не сколихнуло їх душі і те, що на сесію приїхала власівська громада разом із представниками влади та депутатського корпусу. Навпаки, мер почав зухвало наводити факти про те, що світловодські люди працюють на найбільшому підприємстві, їздять вони на міському транспорті, їхні діти ходять до садочків-шкіл в місті, їдять вони в місті, користуються комунікаціями в місті тож, грошей Власівці дзуськи! Так і хочеться запитати "найнятого менеджера" (як він себе називає): Валентине Валентиновичу, а хіба краще було б аби наші люди мали роботу десь в Кременчузі чи взагалі виїздили за кордон? Чи не завдяки "Королівському смаку" у співвітчизників є можливість працювати, платити податки та наповнювати міський бюджет? Всі, певно, вже чули про те, що Власівка хоче від’єднатись від Світловодська і наразі шукають механізми, як цей процес прискорити та зробити реальним. Вдасться чи ні, то інше питання, але вже є очевидним, що міська влада людей довела до відчаю і якщо таке трапиться, то як місто збирається існувати без власівських капіталовкладень? Гіркий досвід коли Кременчуцька ГЕС відійшла з міста в район у нас вже є.

В перший день сесії, 26 червня, депутати так і не змогли дійти згоди у фінансових питаннях, тому пленарне засідання перенесли на наступний день.

О 10 годині міський голова, вважаючи, що не зберуться опозиційні депутати, розпочав другу частину сесії з вихваляння себе улюбленого та заклику громади до неправомірних вчинень до депутатів. Знову погрози і ображання всіх тих, хто не підтримує його позицію (допоміг йому лист від депутатів та членів виконкому, як мертвому припарка). Головуючий на сесії очікував, що з його команди всі депутати прийдуть, а опозиціонери — ні. Але не так сталося, як бажалося. Прийшло 50х50. Побачивши, що зібрався кворум з "неправильних" депутатів, зрозумівши, що каші не звариш, міський голова оголосив перерву в роботі сесії до 2 липня.

Тож, як бачимо, міський голова знову має намір проводити серіали під назвою "Сесії міської ради". Та, на жаль, це не прикрашає ні владу, ні місто. Ось які враження залишилися у власівської громади від поїздки в місто:

Олександр Глінченко, депутат Власівської селищної ради:

"Знову не прийняли важливе рішення по Власівці. Обіцяли і в 2017 році і вже у 2018 виділити нам кошти, але все закінчується лише обіцянками. Виходить так, що при формуванні бюджету поділили на своїх і чужих, тобто Власівка виявилася чужою, тому, що міські комунальні заклади вони забезпечили заробітною платою 100%, а власівські лише на 60-70%. Міська влада повинна виконати вимоги бюджетного кодексу забезпечити пропорційне фінансування, як закладів, які знаходяться на території міста, так і на території селища, адже всі вони підпорядковані Світловодській міській раді. Стосовно самої сесії, то я не побачив порозуміння між владою і депутатським корпусом, на жаль".


Алла Петько, депутат Власівської селищної ради:

"У нас склалась така ситуація, що в бюджетних організаціях до кінця року не вистачає коштів на заробітну плату. Постає загроза скорочення робочого часу для працівників, а відтак, знизиться якість надання освітніх та культурницьких послуг для дітей селища Власівка. А чим ми гірші ніж місто? Тому ми просимо не на розвиток селища, не на його благоустрій, а лише виплатити те, що потрібно по Закону. В місті відновлено фонтан, висаджують квіти, просять кошти 1 млн грн для реставрації адмінбудинку, а нам немає за що жити. Ми боремося за те, щоб світловодські депутати і міський голова повернулися до Власівки обличчям та виконували букву Закону".


Любов Жарікова, начальник земельно-комунального відділу Власівської селищної ради:

"Власівські виборці також обирали міського голову, але Валентин Козярчук певно про це забув, якщо так зухвало по відношенню до делегації вів себе. Мер міста жодного разу не з’явився на сесію Власівської ради, хоча ми постійно його запрошуємо. Він жодного разу не звітував перед громадою селища, навіть, ніколи не переймався проблемами Власівки, хоча ми йому підпорядковані. Те, що відбувалося на сесії — це просто жах та зневага до людей".


Депутат Кіровоградської обласної ради
Костянтин Каспров


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top