Ранні овочі: смак небезпеки
Весняне сонячне проміння дарує не лише тепло та емоційний позитив, але й спокушає "зголоднілий" за зиму організм яскравими ранніми овочами та зеленню. Але тут потрібно розуміти, що в переважній більшості, це тепличні рослини, які можуть нести значну небезпеку для нашого здоров’я. Ця небезпека полягає у підвищеному вмісті нітратів, адже не всі господарі теплиць терпляче чекають урожаю, а навпаки — прискорюють його добривами та стимулюючими речовинами. А рослини, як відомо, використовують для "своїх потреб" лише частину нітратів, левову ж частку цих речовин вони "віддають" нам при їх вживанні.
Чим небезпечні нітрати?
Потрапляючи до нашого організму, нітрати трансформуються в нітрити, які блокують передачу кисню до тканин та клітин, в результаті чого настає кисневе голодування органів. Це характеризується запамороченням, підвищенням або зниженням температури, діареєю та блюванням, у важких випадках можливий діурез та запалення нирок. Саме тому ранні овочі особливо небезпечні для дітей, людей літнього віку, хворих на анемію, вагітних, матерів, що годують грудьми, людей із захворюваннями серцево-судинної системи та органів дихання.
Які овочі найбільш небезпечні?
На першому місці серед накопичувачів нітратів — листова капуста, салат, редис, зелена цибуля, кріп, шпинат. На другому — цвітна капуста, огірки, броколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста. Найменш небезпечні в цьому сенсі — бобові, картопля, солодкий перець, помідор, ріпчаста цибуля.
Чи можна "вивести" нітрати з овочів?
Повністю позбутися нітратів в овочах неможливо, та й недоцільно — разом з ними гинуть і вітаміни. А от зменшити їх кількість можна за допомогою кулінарної обробки. Так, очистка, миття та вимочування овочів і фруктів зменшують вміст нітратів на 5-15%; бланшування гарячою водою — на 10-50% нітратів. При відварюванні овочів до 80% нітратів і нітритів переходить у відвар (з картоплі — 80%, капусти — 60-70%, моркви — 40-60%, буряків — 90-40%). Також слід зазначити, що термічна обробка інактивує ферменти і припиняє відновлення нітратів і утворення нітритів.
Як убезпечити себе від "ранніх" нітратів?
Аби мінімізувати ризик вживання ранніх овочів та зелені з підвищеним вмістом нітратів, Світловодське міське управління Головного управління Держпродспоживслужи в Кіровоградській області радить дотримуватись наступних порад:
Крім цього, не забувайте, що овочеві культури можуть нести не лише нітратне забруднення, але й бактеріальне. Тому правила ретельного миття розповсюджується і на ранні овочі та зелень.
Піклуйтеся про власне здоров’я та здоров’я своїх близьких! Будьте завжди впевнені у якості продукції, що споживаєте.
Начальник Світловодського міського управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
Тетяна Кривошея
Потрапляючи до нашого організму, нітрати трансформуються в нітрити, які блокують передачу кисню до тканин та клітин, в результаті чого настає кисневе голодування органів. Це характеризується запамороченням, підвищенням або зниженням температури, діареєю та блюванням, у важких випадках можливий діурез та запалення нирок. Саме тому ранні овочі особливо небезпечні для дітей, людей літнього віку, хворих на анемію, вагітних, матерів, що годують грудьми, людей із захворюваннями серцево-судинної системи та органів дихання.
Які овочі найбільш небезпечні?
На першому місці серед накопичувачів нітратів — листова капуста, салат, редис, зелена цибуля, кріп, шпинат. На другому — цвітна капуста, огірки, броколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста. Найменш небезпечні в цьому сенсі — бобові, картопля, солодкий перець, помідор, ріпчаста цибуля.
Чи можна "вивести" нітрати з овочів?
Повністю позбутися нітратів в овочах неможливо, та й недоцільно — разом з ними гинуть і вітаміни. А от зменшити їх кількість можна за допомогою кулінарної обробки. Так, очистка, миття та вимочування овочів і фруктів зменшують вміст нітратів на 5-15%; бланшування гарячою водою — на 10-50% нітратів. При відварюванні овочів до 80% нітратів і нітритів переходить у відвар (з картоплі — 80%, капусти — 60-70%, моркви — 40-60%, буряків — 90-40%). Також слід зазначити, що термічна обробка інактивує ферменти і припиняє відновлення нітратів і утворення нітритів.
Як убезпечити себе від "ранніх" нітратів?
Аби мінімізувати ризик вживання ранніх овочів та зелені з підвищеним вмістом нітратів, Світловодське міське управління Головного управління Держпродспоживслужи в Кіровоградській області радить дотримуватись наступних порад:
- купуйте овочі та фрукти лише в місцях офіційної торгівлі, уникайте місць стихійної торгівлі;
- перед тим, як придбати продукт, поцікавтеся у продавця документами про його безпеку та якість;
- не купуйте пошкодженої та розрізаної продукції;
- піддавайте овочі первинній кулінарній обробці (очищення від шкірочки, поверхневих листків тощо), термічній обробці;
- замочуйте овочі на 15-20 хвилин, змінюйте воду 2-3 рази; овочеві салати готуйте безпосередньо перед вживанням;
- обмежуйте споживання тепличних овочів дітьми, літніми чи хворими людьми.
Крім цього, не забувайте, що овочеві культури можуть нести не лише нітратне забруднення, але й бактеріальне. Тому правила ретельного миття розповсюджується і на ранні овочі та зелень.
Піклуйтеся про власне здоров’я та здоров’я своїх близьких! Будьте завжди впевнені у якості продукції, що споживаєте.
Начальник Світловодського міського управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
Тетяна Кривошея
Фото: medfond.com