Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Віталій Асауленко Економіка

Розблокують рахунки — жити стане краще і веселіше — припускає Олександр Плахотний Новина з фото

Розблокують рахунки — жити стане краще і веселіше — припускає Олександр Плахотний
Санкції, яким обклали комунальне підприємство "Комбінат комунальних послуг", на переконання його директора, ризикують призвести до кучугур із сміття й снігу на темних вулицях. Якщо, звісно, сніг таки випаде…
^ Реклама ^

У травні минулого року директор КП "ККП" Олександр Плахотний подав до виконкому документ з обґрунтуванням коригування тарифу на вивезення твердих побутових відходів — з 7 гривень на одного мешканця у місяць до 9 гривень 70 копійок. Підстави для цього у "комунальників-сміттярів" були вагомі: і зростання наполовину мінімальної зарплати з 1 січня, і постійні стрибки у бік збільшення вартості паливно-мастильних матеріалів, запчастин, і таке інше, і тому подібне. А ще — такий вагомий фактор, як узаконення (між іншим, вкрай рідкісний випадок для України) земельної ділянки в околицях Павлівки, яку десятиліттями обзивали сміттєзвалищем, яка ніколи ним не була. Принаймні, офіційно. Здобуток? Звичайно, що так — адже ми пам’ятаємо, як влітку цього року Україну, включно із Світловодськом, заполонили смердючі автопоїзди зі львівським сміттям, бо ж там "павлівські" вуйки з навколишніх до міста Лева сіл підняли точнісінько таку саму бучу, як справжні павлівці, довкола своїх "лівих" сміттєзвалищ. Але — маленька "ложка дьогтю" до нашого здобутку: з 1 березня цього року на кволі плечі міського бюджету лягли щомісячні податок на землю — 34 тисячі гривень і екологічний збір — майже 20 тисяч. От такими виявились підстави для тарифного коригування. Та тут почалося…

То кілька разів виконком не затверджував такого коригування. А ще й пильні активісти рішуче заступили на оборону покривдженої громади, звинувачуючи Плахотного ледь не у розв’язанні Третьої світової війни. До того ж виконкомівське управління економіки — чи то догоджаючи пильним активістам, чи то зробивши власні перерахунки — на 21 копійку зменшило оті 9,70… А після того, як виконком таки затвердив 9 гривень 49 копійок у місяць з кожного світловодського "носа" за вивезення твердих побутових відходів, на найближчій опісля цього сесії міськради не менш пильні, аніж активісти-оборонці громади, обранці скасували оте виконкомівське рішення. І знов на щотижневих виконкомах продовжилася сміттєва чехарда. І так тривало аж до 13 жовтня — допоки скоригований тариф не набув остаточно своєї чинності.

Та дорогоцінний час, за словами пана Олександра, було втрачено: за понад півроку, що тривала ця епопея, "ККП" вивозячи сміття за старими розцінками (7 гривень з носа), за його словами, щодня мав збитки від 90 до 110 тисяч гривень. Через що виникла заборгованість з виплати зарплати сміттярам та інші "пробоїни". А тутешнє управління праці тут-як-тут — із перевіркою і відповідними актами та передачею їх до свого начальства у Кропивницькому, куди було викликано й Плахотного — на "килим". А там "впаяли" йому штраф у 9 тисяч 600 гривень — за допущення заборгованості по зарплаті і штраф аж у півтора мільйони — за незмінений штатний розклад, за відсутність індексації зарплат працівникам КП тощо.

Звісно, керівник з таким "вироком" не погодився і вже місяць оскаржує його в окружному суді, вимагаючи призупинення постанови облуправління праці, бо вона призвела до арешту з 6 грудня всього майна "ККП" і його рахунків. Та, на жаль, констатує директор "ККП", суд так і не призупинив дію постанови. Арешт не знято. Відтак, каже він, доводиться викручуватися готівкою, яку заробляє ділянка з торгівлі, яка підпорядковується ККП і знана в народі як ринок "Світанок", витрачаючи щоденні тамтешні збори у 2-3 тисячі гривень на закупівлю пального для сміттєвозів.

А ось, продовжує бідкатися пан Олександр, треба розраховуватися з енергетиками за вуличне освітлення. А як розраховуватися, коли рахунки заблоковані? Відключать, значить, ліхтарі. А якщо снігопад накриє Світловодськ… Де брати кошти на пальне та запчастини для снігоприбиральної техніки, коли рахунки арештовані? Стане, значить, снігоприбиральна техніка. І сміттєвози теж стануть. І тоді містянам у темному місті залишатиметься блукати, наче привидам, серед заметів із сміття і снігу.

Та сьогодні, як бачимо, у Світловодську вуличні ліхтарі не погасли — розрахуватися з енергетиками таки вдалося, провівши з ними взаємозалік. У снігоприбиральній техніці потреби зараз немає з прозаїчної причини — відсутність снігу. І на сміттєвих майданчиках "еверестів" з куп твердих побутових відходів не спостерігається. Та й поховання на кладовищах відбуваються без ексцесів. А якщо суд у Кропивницькому, який має відбутися найближчим часом, таки прийме рішення щодо розблокування рахунків "ККП", то жити стане ще краще і веселіше — і комунальникам, і містянам, припустився обережного оптимізму директор КП "ККП".


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top