П’ятниця, 19 квітня 2024
Віталій Асауленко ТОП-новини Влада

Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї

Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї

Сесія, що так і не відбулася на Миколая, на каналі міського голови "пронумерована", як 46-та сесія міськради, зате сесія наступного дня, яка все ще відбувається, позначена, чомусь, сорок п’ятою…


Чекаючи кворуму на 19 грудня, секретар міськради Юрій Сапянов зачитав колективне звернення до обранців керівників бюджетних установ, які висловили занепокоєння своїх підлеглих перспективою залишитись без передноворічних зарплат. І все – через різні тертя і протистояння поміж більшістю депутатського корпусу з одного боку і міським головою Валентином Козярчуком, спікером і меншістю депутатського корпусу – з іншого.

Зачитавши бюджетників, пан Юрій, не втрачаючи темпу, слідом зачитав ще одне звернення – від цієї самої більшості. Воно наскрізь просякнуте повагою до традицій нашого православного народу: свято Святого Миколая є найбільш шанованим святом, а раз так – гріх цього дня працювати і вісімнадцятьом православним міськдепам-підписантам. А що навзаєм пропонується? А зібратися наступного дня. Відтак, стало зрозуміло – сесії не буде.

Так ні, градоначальник повідав про те, як він у компанії свого заступника з гуманітарних питань Ірини Щербини та свого позаштатного радника Миколи Калича, 18 грудня наскочив з перевіркою до 22-го дитсадка, де вони "застукали" 27 банок консервів із бланшованої сардини із 108 – по документам. А тут – машина із іншими консервами. Рибні бляшанки до садочка перевіряльники не пустили, зате погукали начальника поліції Андрія Гулого.

Натомість, Гулий, якого Козярчук запросив розповісти подробиці, повідомив з сесійної трибуни, що поліцейські чогось кримінального у цьому "консервному" рейді не виявили. Щось тужився сказати, також, присутній на засіданні начальник управління освіти Геннадій Френкель, та головуючий надав слово "укропівцеві" Вадимові Степанцю.

Ні, пан Вадим розповів не про консерви – про обнадійливі перспективи Світловодська у царині співробітництва з таким собі Регіональним центром економічних досліджень та підтримки бізнесу, президент якого Руслан Щербаков приїздив 12 грудня до Світловодська. А приїздив тому, що не так давно участь в одному з його засідань взяв заступник мера з питань ЖКГ Дмитро Дмитришин з міським прожектом по енергозбереженню. А між тим, від далі пан Вадим, Світловодськ, згідно рейтингу цієї організації, який оцінюється по 17-ом позиціям, має, по суті, найвищі показники в Україні – 97 по 100-бальній шкалі, випередивши, навіть найуспішніший Нікополь на Дніпропетровщині – 72 бали. А це означає, підсумував Степанець, що місто має всі підстави розрахувати на ґранти з Європи щодо удосконалення своєї інфраструктури, яке дасть 30-40% економії у споживанні води, газу, струму…

Нарешті Френкель дістався трибуни, з якої звинуватив Козярчука у викривленні інформації, зачитавши профільну інструкцію, яка зобов’язує управління освіти забезпечувати 2-тижневим запасом харчування дитсадочки – що, власне, й робилося, коли Козярчук і Ко цей процес "застукали". При цьому, головний освітянин нагадав, що з харчами для діток йому доводиться викручуватися у часи, коли на це саме харчування, згідно фінансування з міського бюджету на поточний рік, діє воістину ҐУЛАҐівська норма – 79 копійок у день на одну дитину. Тож, стосовно припущення Козярчука, що він цим самим накрив злодюгу, Френкель жбурнув:

"Валентине Валентиновичу, ви маєте великий життєвий досвід, я вас прошу, не порівнюйте всіх із собою – не вважайте всіх злочинцями".


Після чого градоначальник, нагадавши про моркву за 12,60, таки пристав на пропозицію непокірної більшості, що цього дня святкувала Миколая, і запропонував зібратися завтра.

А завтра (20 грудня) кворум вже був. Засідання, опісля кількох формальностей, наштовхнулося на зауваження "партпенсіонера" і голови депутатської планово-бюджетної комісії Юрія Лукинського про те, що у отих бюджетних питаннях сесія має розглядати саме проект уточнення цього самого бюджету у виконкомівському виконані. А де ж варіант депутатської планово-бюджетної комісії? Тож, заявив пан Юрій, дорікаючи іншому панові Юрієві (Сапянову), є крайня потреба у тиражуванні поданих розрахунків цієї комісії – аби міськдепи мали змогу обирати серед двох варіантів найбільш раціональні пропозиції. Ось тут і почалося…

Для того, щоб "комісійний" варіант мав право на обговорення, його треба надати з такою собі пояснювальною запискою – доводили голова і спікер… Не городіть дурню, заперечив "батьківщинець" Сергій Філоненко та більшість: за "надцять" років такої практики не було – подавалися на розгляд обидва варіанти (виконкомський і депутатський) і обранці самі визначилися, який з них кращий… І так – у форматі Балаґанов-Паніковський – тривало з годину, аж поки від більшості не виникло "лукаве" запитання: а до виконкомівського проекту, раз так, є оця пояснювальна записка? Виявилось, ні.

А так, як для перерви, згідно Регламенту, час не сплив, дівчата з Апарату ради, за дорученням їхнього шефа Сапянова, помчали ксерити варіант бюджетної комісії, який врешті й роздали до міськдепівських рук, які, натисканням на свої пульти (1:31:05 перша частина відео-трансляції), врешті затвердили порядок денний. І власне від цього часу до 1:57:36 було присвячено депутатським запитам і відповідям на них.

Після чого, з подання першого заступника міського голови Олени Балюк, були затверджені Програми фінансової підтримки ГО АТОвців та громадських організацій інвалідів та ветеранів на 2018 рік. А ще – Програма зайнятості населення на 2018-2020 роки. А от пропонована начальником ЦНАПу Наталією Молчановою (2:04:17) Програма підтримки впровадження реформи децентралізації надання адміністративних послуг не набрала достатньої для затвердження підтримки. Таке ж сталося і з наступною за пані Наталією Марією Дмитренко, яка очолює управління економіки – з пропонованою нею Програмою економічного і соціального розвитку міста на наступний рік. Також не була підтримана так звана Концепція тутешнього радіомовлення на наступний рік, за яку агітував Сапянов.

І після чого (2:14:34) грянуло оце саме уточнення бюджету, виконане вже у двох варіантах, презентантом яких виступила начальниця фінуправління Наталія Яременко… Якщо коротко, бо ця суперечка щодо цього розтяглася на довгі години, то варіанти – виконкомівський і бюджетної комісії – були практично тотожні. За винятком: перший передбачав стовідсоткове фінансування зарплат для працівників виконкому (568,8 тис. грн..), натомість міськдепівські комісари пропонували лишень 50% для "білодомівців" – 284 тис… "Меншовики" угледіли у цьому таке собі покарання для Козярчука і Сапянова з боку "більшовиків" з "взяттям у заручники" решти. Отож бо "нарконтролер" Оксана Гуцаленко (3:07:38) рішуче наполягла не гаптувати цих двох до купи з іншими і виплатити усім "білодоміцям" як усім… У тому числі, запропонував вже згадуваний Філоненко (3:14:09), і газеті "Світловодськ вечірній" – за вже надані інформаційні послуги. На що градоначальник авторитетно відповів:

"Перед "Світловодськ вечірнім" у нас немає жодної копійки боргу. І крапка!".


А тут ще й "опоблоківець" Марк Сіромаха (3:18:46) дорікнув мерові за те, що той "зарубав" виділення 250 тисяч гривень на ремонт ліфтів в міських 9-поверхівках… Та кілька голосувань – як за виконкомівський, так і за комісарівський варіанти – не мали своєї вирішальної більшості. І Козярчук оголосив годинну перерву.

Друга частина ясності не внесла – понад сорока хвилин товклися довкола одного і того ж: скільки грошей виділяти "білодоміцям": 50 чи 100 відсотків, аж поки куражу не внесла, як називають її обранці, Тетяна Іванівна (Тетяна Дроздова, редакторка "Світловодська вечірнього), яку слова мера: "Перед "Світловодськ вечірнім" у нас немає жодної копійки боргу. І крапка!", змусили примчати на сесію… Пані Тетяна (49:06 другої частини відео-трансляції), демонструючи відповідні папери, рішуче спростувала цю "крапку" мера, звинувативши останнього в упередженому ставленні до свого щотижневика, який, до всього, карає своїх підлеглих за щонайменші з ним контакти…

Після чого проголосували за оце страждальницьке уточнення бюджету. Переміг компроміс: у заспокійливому сподіванні на субвенції з держбюджету, які можуть надійти до кінця року, до "комісарських" 284-х тисяч додали сто тисяч гривень.

І опісля прийняття/не прийняття ставок земельного податку, на нерухоме майно та пільг щодо сплати за землю у наступному році, головуючий оголосив перерву до завтрашньої 10-ї години. Бо на вулиці вже геть темно було.

21-го числа сесія продовжилася з читання Сапяновим доповідної записки щодо необхідності проведення позачергової сесії, на якій затвердити бюджет міста на 2018 рік. І має це статися не пізніше 25 грудня. Його доповнив Козярчук, нагадавши, що 25-те від цього року вважається вихідним днем – католицьке Різдво. Тож, сесія ризикує не відбутися. Тому, запропонував він депутатському зібранню, можна спробувати прийняти бюджет-2018 на цій сесії сьогодні. Тим більше, що всі Проекти щодо цього готові і чекають своєї черги. Хоча ці потуги на 10:20 мали кволий вигляд – у залі знаходилося всього 12 обранців з необхідних кворумного мінімуму у 18. Та за півгодини на засідання підтяглося ще кілька, необхідних для кворуму, міськдепів.

І на трибуну (24:50 третьої частини відео-трансляції) заступила начальниця управління економіки Дмитренко з питаннями, на яких учора було оголошено перерву – ставок єдиного податку та щодо надання пільг плати за землю на 2018 рік. Кількахвилинне обговорення, і обидва рішення не набрали необхідних 18 голосів для затвердження. Після чого пані Марія, не залишаючи трибуну "занурила" засідання у вирішення питань архітектурно-земельних відносин з понад 20 пунктів. І якби не час, що витрачався на поіменне голосування, ця кількість питань "пролетіла" б залічені хвилини – бо ж вони мали своє погодження на погоджувальних комісіях, що передують кожній сесії.

Одразу після цього (1:12:18) обранці підтримали "радіо-клан" Неділь, затвердивши Концепцію міського радіомовлення на наступний рік, що дозволить цим самим Неділям розраховувати на відповідне фінансування із міського бюджету. Зате опісля (1:16:50) засідання увійшло у фазу тривало-нудного обговорення Програми енергозбереження Світловодська на 2018 рік, яку озвучувала все та ж Дмитренко. Саме тут організована фракція ВО "Свобода", скориставшись малою чисельністю обранців, розіграла свою "золоту акцію"… І як не розпиналися перед ними інші міськдепи, включно з градоначальником, про те, що прийняття Програми відкриває перед містом перспективи його долучення до безлічі відповідних міжнародних Програм і ґрантів з мізерним відсоткомфінансування з міського бюджету – в межах 5-10% – решту покриває стороннє фінансування, на "свободівців" це не подіяло. Вони жадали соціального наповнення даної Програми з відповідними пропозиціями з боку керівників структурних виконкомівських підрозділів – культури, освіти, спорту, ЖКГ тощо. І після того, як парочка обранців полишили засідання, позбавивши його кворуму, голова оголосив 15-хвилинну перерву.

З перших хвилин четвертої частини сесії не поталанило начальникові управління соцзахисту населення Ірині Котенко – Положення управління щодо його структури та штату підтримано не було. А от Світлані Філіпчук, яка очолює міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, звезло – обранці підтримали нову редакцію Положення щодо її центру. На 9-й хвилині відео-трансляції цієї частини міськдепи не пристали на пропозицію "укропівця" Ярослава Чаричанського і "нарконтролера" Андрія Москаленка перейменувати табурищанську Першотравневу на вулицю В’ячеслава Чорновола.

Так, за різними обговореннями та голосуваннями, з’ясувалося: цього дня бюджет-2018 не прийняти. Козярчук хотів зробити це завтра, оголосивши позачергову. Та посипалися заперечення – мов, давайте 25-го. Так ні – заграв Гімн. Сесія (оця) завершилася.

… А ота бюджетна, якщо вірити мерському сайтові, все таки, оголошена мером на 22-е.

Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї
Запискою по пискам. Пояснювальною. Родзинки з 45-ї сесії і частково – з попередньої,… 46-ї


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top