Середа, 08 травня 2024

^ Реклама ^
Віталій Асауленко Влада

Сесія міськради №41 – неприязнь витала у залі і навіть на ганку адмінбудинку

Сесія міськради №41 – неприязнь витала у залі і навіть на ганку адмінбудинку
До цього у нас було як на телевізійних політичних ток-шоу: нардепи, міністри тощо так немилосердно чубляться між собою (навіть б’ються), що піпл думає, он вони які – непримиренні. Та вже у курилках (без камер) "непримиренні" обнімаються між собою, обговорюють обновки – костюми, сумочки, черевики тощо, вартістю у десятки тисяч доларів, єврів. А потім знов до студії – чубитись…
^ Реклама ^

Щось подібне спостерігалося і в нашому "білому домі". Та настала межа… І вже на 41-й сесії першій міськради, яка відкрилася 24 жовтня і досі триває, подібної показухи вже не було – неприязнь певної частини депутатського корпусу до міського голови Валентина Козярчука (а віднедавна – і до секретаря МР Юрія Сапянова) і навпаки оголилась настільки, що вона витає і в сесійній залі, і на ґанку адмінбудинку, де фігуранти збираються перекурити під час чисельних перерв… Цього разу "каменем спотикання" стало питання (одні кажуть – актуальне, інші – надумане) звіту секретаря міськради, які ті, що кажуть, актуальне, намагались внести до порядку денного.

Нагадаю, на 40-й сесії МР (19 вересня) Сапянов спробував прозвітувати перед колегами за виконану ним спікерську роботу. Та щось пішло не так: колеги як з цепу зірвалися зі своїми питаннячками. А так, як пан Юрій перманентно судився (а може, й досі судиться) із паном Валентином, він нагадав, що ось-ось йому треба встигнути на судове засідання, і оголосив перерву – на годину. Та не було його ані за годину, ані – за дві і навіть кілька днів потому. Бо ж 19 вересня він на сесію придибав з травмованою ногою – впав з драбини на Бульварному узвозі, допомагаючи ентузіастам облаштовувати спуск від фонтанів аж до моря. От вона-то (травмована нога) і заявила про себе ускладненням, яке змусило спікера не до сесійної зали повертатися – до травматолога ЦРЛ. І вже третього жовтня – коли Сапянов був ще на лікарняному – Козярчук, який повернувся з чергової відпустки, таки провів 40-ю сесію і оголосив її закритою.

І ось ця рубіжна – сорок перша… Обранці, що "клювали" спікера 19 вересня, з подачі "ляшківця" Віталія Тетяніченка, почали вимагати у мера доповнити порядок денний звітом секретаря міськради, бо ж по ньому на 40-й жодних рішень не було прийнято. На що головуючий (22 хв. 41 с. першої частини відео-трансляції) відповів: він не був на тій частині 40-ї сесії, де звітував секретар. Секретар же, доповнюючи, додав, що автором проекту того звіту був він сам. Натомість те, що пропонує Тетяніченко, не має авторства. А відтак, включення такого питання є прямим порушення Регламенту МР. Врешті градоначальник оголосив перерву на 20 хвилин, на які він запросив голосів фракцій до свого кабінету.

На другій частині засідання, на якій з усього було видно, що у мерському кабінеті консенсусу не було знайдено, Козярчук наказав голові депутатської комісії з питань законності, правопорядку й регламенту "укропівцеві" Ярославові Чаричанському зібрати членів своєї комісії і визначитись десь у кулуарах: законно чи незаконно питання по Сапянову включати до порядку денного… Поки комісари радились, Сапянов, користуючись паузою у засіданні, надав чи не єдину на цьому засіданні позитивну інформацію (2 хв. 50 с. другої частини відео-трансляції). Вона стосувалася відрядження заступника міського голови з питань ЖКГ Дмитра Дмитришина до Лубен, де він презентував Світловодськ з Програмою енергоефективності. І в результаті наше місто визнано переможцем (з врученням відповідного Сертифікату). А се означає, наголосив пан Юрій, що ґрантовим коштом у Світловодську буде здійснюватись модернізація освітлення його вулиць, бюджетних установ з метою мінімізації витрачання електроенергії.

"У разі вдалої реалізації, з цими інвесторами можна йти далі і в інших питаннях енергозберігаючих технологій таких, як тепло- та водопостачання", – сказав пан Юрій.


На цьому з позитивного, власне, й усе. Бо щойно Козярчук нагадав про такий здобуток, як котельня, що опалює і гріє воду в басейні спорткомплексу, як "батьківщинець" Сергій Волохов (5:15) поставив під сумнів сей показник – його цікавило: скільки електроенергії за час експлуатації згадуваної котельні було використано. На що градоначальник спробував перевести стрілки на вкрай затратне, на його переконання, управління освіти, яке поглинуло цьогоріч 40 мільйонів гривень міського бюджету, назвавши його "бермудським трикутником і чорною діркою".

І знов настала тривала пауза. Її повчально заповнив "свободівець" Олександр Молчанов, заступаючись, звісно, за спікера – виразно зачитав уривки з поезій Франка й Шевченка (варто послухати – 17:58).

А ще паузою скористався директор ПрАТ "Світловодське АТП №13507" Юрій Богдан. Але – вже з прозою. Гіркою… Держава не покриває затрат підприємства на перевезення пільговиків. На звернення по інстанціям, транспортники отримали відповідь: гроші вимагайте на місці.

"Оскільки у міському бюджеті немає коштів і нам ніхто не відшкодовує, ситуація на підприємстві стає дедалі гіршою… На 17-й рік для нас заплановано на сто тисяч гривень менше відшкодувань, аніж у 16-у році. А в цьому році виросли мінімальна зарплата, ціна на паливо тощо. Відтак ми вимушені припинити пільгові перевезення – ми не в силах вже їх кредитувати", – підсумував пан Юрій, закликавши і обранців вибачитись перед пільговиками за таку несилу.


На що Козярчук заперечив, мовляв, з міського бюджету перевізникам необхідні кошти було виплачено – заборгувала лиш держава, а значить їм треба і з нею (державою) судитися.

А потім пан Валентин підвищив градус – він знову "стрибнув" на освітянську галузь, навівши приклад Олександрії (30:18), де тамтешній мер, спільно тамтешнім головним освітянином, з метою економії бюджетних коштів, за сім років "законсервували" п’ять шкіл, сконцентрувавши учнів та викладачів у решті шкіл. Їх було утеплено, обладнано власними котельнями, і видатки на утримання освітянської галузі скоротилася там у рази.

"А от скажіть, будь ласка, з яких шкіл ви хочете почати закриття?", – не без обурення спитав "батьківщинець" Сергій Філоненко.


Його доповнив його однопартієць Сергій Волохов, який дорікнув голові, що дороги у місті ремонтуються якось підозріло близько до підприємств, які юридично розташовані у Дніпропетровській області, які і податки туди сплачують (звісно, пан Сергій мав на увазі козярчуківське "ВК і К" та його заправки). На відповідь з боку мера міськдепи так і не дочекалися. Ще одна перерва.

А на початку третьої частини включився вже "партпенсіонер" Анатолій Кучугурний, який на минулій сесії – коли Сапянов подався до лікарні з травмованою своєю ногою – встиг трішечки побути секретарем МР. Пан Анатолій зажадав почути від голови, чому, попри його анонсування початку з 23 жовтня опалювального сезону, тепло все ще не йде до помешкань світловодців. На що градоначальник розповів про нюанси цього діла: заповнення систем водою, розпалювання котелень, висловивши сподівання, що за певний термін містяни будуть з теплом.

Потім зачепилися на питаннях боротьби зі сніжними заметами та прозорості діяльності влади взагалі. А так, як антимерівською рушійною силою виступає Філоненко, який за каденції Юрія Котенка був у нього першим заступником, Козярчук у відповідь анонсував цикл передач на "Веселці", де він розповість і про викрадення Лєніна, і про розпил кораблів ЦВПВ, і про розбір "Калькулятору", і про таке інше, і про таке подібне. Тобто, про те, що робилося до його мерствування. Гаразд, відповів Філоненко, нагадавши, що за його віце-мерства була розроблена схема теплопостачання Світловодська, яку тодішній міськдеп Козярчук критикував з усіх сил, розповідаючи про "якісь краники у польських готелях". А вже за його мерства ця схема була затверджена без жодних коригувань. От через це зволікання місто багато чого втратило, резюмував своє звинувачення пан Сергій…

Ось так, гиркаюсь, спливло понад сорока хвилин, аж поки на сесійну трибуну не заступив Чаричанський (42-га хвилина третьої частини відео-трансляції). Його вердикт – комісія спільного висновку не дійшла. І суперечки спалахнули з новою силою, до яких додався ще один козярчуківський опонент – "опоблоківський" облдеп Костянтин Каспров (58:45). Реагуючи на пана Костянтина, градоначальник пригадав, як той приходив до нього на початку його каденції і пропонував гроші задля вирішення власних бізнесових питань. Ну, пан Валентин, звісно, відмовився…

Потім засідання ще трішки таким чином потовклося на місці з перманентним запитанням від мера, чи будемо затверджувати порядок денний "в цілому" (а більшість: ні – дайош звіт Сапянова), і пішло на перерву (третю) аж до 15 години.

Четверта частина хвилин з 15 не могла розпочатись через брак кворуму. А коли він набрався, почалося те ж саме, що й до цього було. На увагу тут заслуговує, хіба що, монолог "батьківщинця" Олександра Плахотного (27 хв. 29 с. четвертої частини відео-трансляції), який закликав колег розглянути, хоча б, бюджетні питання (місто на порозі зими!). А потім – хоч розійтися. Та більшість колег його не підтримали і ще з годину не розходилися, гиркаючись з головою, який і оголосив ще одну перерву. Цього разу – до 10-ї ранку наступного дня.

… А наступного дня, тобто, 25 жовтня мерові та спікерові навіть і гиркатися не було з ким – більшість міськдепів не прийшла. І пан Валентин був вимушений "пролонгувати" перерву до 10-ї ранку вже 26 жовтня.

А вже 26 жовтня слуг народних, у порівнянні з днем попереднім, ще трішки менше прибуло. З годину чекали, протягом якої, в основному, голова розповідав про наслідки таких неявок. Головна загроза – бюджетники можуть залишиться без зарплат (бо стопоряться фінансові питання).

А на останок Валентин Козярчук пригрозив – сьогодні від розмовлятиме з головою КОДА, а найближчими днями поїде до Києва, де спробує пробитися до Генпрокуратури, СБУ, Адміністрації Президента з метою притягнення до відповідальності безвідповідальних міськдепів. Втім у безвідповідальних залишається маненький шанс уникнути суворої кари – прийти завтра масово на сесію на 11-у годину. Бо на 10-ту запланований мітинг біля Вічного вогню, присвячений визволенню України від фашистів проклятущих у 1944 році.

Сесія міськради №41 – неприязнь витала у залі і навіть на ганку адмінбудинку

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top