Середа, 17 квітня 2024
Корисна інформація

Керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння — задоволення не з дешевих Новина з фото

Керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння — задоволення не з дешевих
Перш ніж сідати за кермо у стані алкогольного сп’яніння чи під впливом наркотичних речовин, водіям варто добре подумати, адже з минулого року розміри штрафів за такі правопорушення збільшилися майже втричі. До того ж порушникам доведеться не тільки сплатити чималу суму грошей, а й позбавитися права керувати авто на строк від одного до 10 років в залежності від того, вперше чи повторно особа притягується до відповідальності.


На жаль, як свідчить статистика, застосування більш жорстких санкцій за водіння транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння суттєво не покращило ситуацію на дорогах.

За словами судді-спікера Світловодського міськрайонного суду Віталія Іващенка, протягом першого півріччя 2017 року на розгляді знаходилося 117 справ, порушених за ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП). З них розглянуто 60 справ, притягнуто до відповідальності 40 осіб, чотири справи закрито у зв’язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення (виправдувальне рішення). Інша частина справ перейшла в наступний звітній період, тобто у друге півріччя 2017 року або була повернута на доопрацювання в органи внутрішніх справ з різних причин (не належним чином складений протокол, не вистачає підписів або допущені якісь помилки тощо).

З огляду на ситуацію Віталій Іващенко вважає, що не зайвим буде нагадати водіям про наслідки такої безвідповідальної поведінки. Отже, керування автомобілем у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, під впливом ліків, що знижують увагу, передача керування автомобілем такій особі або відмова водія від огляду тягне за собою штраф у розмірі 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (це 10 200 грн) та позбавлення права керувати автомобілем на рік.

Повторне правопорушення протягом року передбачає штраф у розмірі 1200 неоподатковуваних мінімумів (20 тис 400 грн) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 3 роки. Якщо людина кілька разів за рік вчинила таке правопорушення, розмір штрафних санкцій збільшується до 2400 неоподатковуваних мінімумів (40 800 грн) з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 10 років.

Як нам повідомив Віталій Іващенко, протягом першого півріччя 2017 року за рішеннями суду було стягнуто 408 тис. грн, з них добровільно сплачено 61200 грн. Якщо люди відмовляються добровільно сплачувати штрафи, справою займається державна виконавча служба, що тягне за собою відповідні наслідки.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top