Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
ТОП-новини Освіта

Управління освіти — «ракова пухлина» чи гордість міста? Новина з фото

Управління освіти — «ракова пухлина» чи гордість міста?
Управління освіти — це "ракова пухлина на тілі громади" чи установа, досягненнями якої можна пишатися? Неупереджену відповідь на це запитання напередодні нового навчального року хотів би почути увесь педагогічний колектив, а також учні, вихованці дошкільних і позашкільних закладів та їх батьки. На цю тему ми говоримо з начальником міського управління освіти Геннадієм Френкелем.
^ Реклама ^

— Геннадію Юрійовичу, другого серпня на своїй прес-конференції міський голова Валентин Козярчук вкотре дозволив собі охарактеризувати управління освіти, як "ракову пухлину на тілі міської громади". Образливо звучить, але давайте все ж спробуємо проаналізувати ситуацію, що склалася…

— Дійсно, така характеристика освітян є образливою, а головне — безпідставною. З перших днів перебування на посаді міського голови образи у бік освітян, їх приниження і публічна брехня, на жаль, стали для нього нормою. Що поробиш… Але педагоги образи міського голови не сприймають і продовжують працювати, спростовуючи все це новими здобутками. Так, минулого навчального року освітяни міста Світловодськ посіли ІІ місце в області за основними показниками навчально-виховного процесу. Цього року нам теж є чим пишатися. Ми маємо 52 переможці в обласних олімпіад, 2 переможців олімпіад всеукраїнського рівня, серед вчителів — лауреата Всеукраїнського конкурсу "Вчитель року".

За наслідками державної підсумкової атестації (ДПА) та зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), у порівнянні з минулим навчальним роком, високий та достатній рівень знань збільшився на 8%. Шість відсотків випускників 11-х класів отримали золоті та срібні медалі. І цей перелік можна продовжити.

— Валентин Козярчук стверджує, що ви не хочете змін, не погоджуєтеся на реформування управління, не скорочуєте видатки. Чи так це насправді? Як ви ставитеся, зокрема, до реформування освіти? Як оцінюєте досвід Олександрії — кожна школа — окрема юридична особа?

— Життя не стоїть на місці, і зміни будь-якої системи, її оновлення є звичайною необхідністю. Але у будь-яких новаціях необхідно розуміти як мету, так і результати змін. Заклади освіти оптимально поєднують традиційні та інноваційні форми підвищення результативності навчально-виховного процесу, здійснюють апробацію підручників, беруть участь в обласних та всеукраїнських освітніх проектах.
До речі, у цьому навчальному році ми пройшли конкурсний відбір і братимемо участь у пілотному впровадженні нового державного стандарту початкової освіти у рамках реформи "Нова українська школа".

Те, що відбувається в Олександрії, не є особистим досвідом тамтешнього управління освіти. Процеси автономії шкіл започатковані Міністерством вже понад 20 років тому, і думка фахівців з цього питання є суперечливою. Ще років 15 тому нами проведено експериментально на базі СЗШ №3 те, що зараз відбувається в Олександрії. Така практика не дала очікуваних результатів і експеримент припинили. Якби все було добре, то автономію шкіл зробили б обов’язковою по всій Україні.

— Позашкільна освіта — це та частина управління, про яку міський голова постійно говорить, іноді плутає її з дошкільною освітою. Які установи мають статус позашкільних, скільки людей загалом працюють тут, скільки дітей охоплено заняттями? Що то за показник, за яким ми попереду Кропивницького у кількості витрат на позашкільну освіту?

— У системі освіти міста функціонують 3 позашкільні навчальні заклади: Центр військово-патріотичного виховання (ЦВПВ), Центр дитячої та юнацької творчості (ЦДЮТ), Станція юних натуралістів (СЮН), які охоплюють 32% дітей, хоча нормативно-правова база зобов’язує нас охопити 60%. Загалом у позашкільній системі працює 66 осіб. У 46 гуртках займаються 1389 дітей. Найбільший показник витрат на 1 учня у позашкільній освіті, яким постійно дорікає міський голова, є наслідком низького охоплення дітей позашкільною освітою у місті, що вдвічі менше від середнього по області. Витрати на утримання працівників у позашкільних навчальних закладах здійснюються відповідно до єдиної тарифної сітки, яка діє у бюджетних установах усіх галузей.

— Судова тяганина між вами і Козярчуком триває від перших місяців каденції міського голови. Всім зрозуміло, що мета у нього одна — поставити на ваше місце свою людину. Ви пручаєтеся і йти не хочете. Він продовжує "боротьбу", а ще більше розповідає про свої титанічні зусилля, які ось-ось закінчаться повною перемогою. Чим закінчилися суди?

— На жаль, з перших днів перебування на посаді міського голови В.Козярчука розпочалися публічні приниження системи освіти і цькування мене особисто. Я не знаю, у чому полягає мета таких дій, але дуже прикро, що на всіх рівнях ми є прикладом професіоналізму та відповідального ставлення до роботи, а міському голові все не так. Тому і судів було дуже багато, не пам’ятаю скільки, десь близько 20. Більшістю рішень судів, які вступили у законну силу, дії міського голови визнано незаконними та протиправними. Лише 2 рішення, до яких міський голова долучив народних депутатів України, прийняті не на нашу користь. Колегія суддів Дніпропетровського адміністративного апеляційного суду навіть звернулася до Генеральної Прокуратури, НАБУ та Вищої ради суддів України із заявою про те, що на них здійснюють тиск…

— Ще одна цитата з прес-конференції: " …ми з Щербиною почали наводити порядок в управлінні освіти, це дуже не подобається деяким депутатам". У вас безлад в управлінні? Чому не скористалися допомогою фахових людей?

— Діяльність управління освіти здійснюється відповідно до нормативних документів, головною метою яких є реалізація державної політики в галузі "Освіта".

Остання комплексна перевірка фахівцями управління освіти і науки обласної держаної адміністрації підтвердила належну роботу управління з усіх напрямків власних та делегованих повноважень.

Ні міський голова, ні Щербина не є фахівцями в освітянській галузі, тому я не знаю, який порядок вони почали наводити.

— Дякую за цікаву розмову і бажаю успіхів у новому навчальному році.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top