П’ятниця, 19 квітня 2024
Тетяна Дроздова ТОП-новини Влада

Валентин Козярчук: «Цими процесами ми будуємо громадянське суспільство…»

Валентин Козярчук: «Цими процесами ми будуємо громадянське суспільство…»
Тридцять дев’ята сесія Світловодської міської ради сьомого скликання, цілком ймовірно, стане "точкою невозврата" у відносинах між міським головою і більшістю депутатів.


Більшість, керуючись одним з принципів демократії — підкоренням меншості більшості (перших останнім) при прийнятті рішень, прагне домінувати. Меншість разом з міським головою ігнорує цей принцип як такий. "Я — найвища посадова особа у місцевому самоврядуванні", — цю фразу, як мантру, повторює міський голова, маючи на увазі, що саме до його думок всі повинні дослухатися і… ніякої демократії. Я сказав і крапка. Кілька депутатів його активно підтримують, але цього замало, щоб ефективно впливати на міський парламент і протягувати свої проекти рішень.

Яскравим проявом протистояння між міським головою та більшістю депутатів стало пленарне засідання цієї сесії, що розпочалося 25 липня о 10:00 у сесійній залі адмінбудинку за участі 29 депутатів і міського голови. За майже чотири години засідання з перервами (під час однієї з них провели так звану прес-конференцію, на журналістів ніхто не звернув уваги) сесія лише розпочала свою роботу, пролунав гімн, депутати зробили заяви, але порядок денний так і не затвердили. Чому?

Першопричиною стало ігнорування міським головою звернення, яке підписали 19 депутатів з вимогою вибачитися за розповсюдження ним недостовірної інформації у прямому ефірі ТРК "Веселка" 11 червня 2017 року. Валентин Козярчук дозволив собі звинуватити депутатів в отриманні по 500 доларів хабара за голосування про припинення повноважень заступника міського голови Ірини Щербини. Депутати вимагали публічного спростування цього наклепу і вибачення. Але Валентин Козярчук стояв на своєму:

"Якщо я когось образив, нехай звертається до суду. Мені немає за що вибачатися. Цими процесами ми будуємо громадянське суспільство" і тому подібне.


До останніх заяв міський голова вдався вже наступного дня. 26 липня з 10:00 все пішло по колу. Спроби затвердити порядок денний ні до чого не призвели, як і заклики Надії Мальцевої бути мудрішими.

"У мене немає ні з ким протистояння", – продовжував дивувати меседжами міський голова. – "Мені нема за що перед вами вибачатися. Я самодостатня людина, прожив цікаве і яскраве життя. Коли за образу викликали на дуель, такі питання вирішувалися дуже швидко… Поки я боровся з гопотою у мерії, розікрали підприємство. Я пішов до церкви, поставив свічку і сказав: "Господи, добре що ти взяв грошима, а не здоров’ям близьких…"


Пропозиції Марка Сіромахи, Сергія Філоненка, Анатолія Кучугурного, Оксани Гуцаленко та інших депутатів щодо вибачення і початку конструктивної роботи не зацікавили Валентина Козярчука. Більше того, Анатолію Кучугурному він заявив:

"Ми з вами по-різному виховані, ми з вами не однієї крові, на щастя…", а Марку Сіромасі запропонував: "Якщо ви хочете сатисфакції, давайте зустрінемося на плавнях…"

Об 11:20 оголосили чергову перерву. Знову зібралися через 40 хвилин і почали безкінечну дискусію.

"Якщо сесія не розблокується, чи отримають бюджетники липневу зарплату" – спитав міського голову Андрій Малицький.


Валентин Козярчук вкотре нагадав про своє бачення у площині скорочення видатків, але конкретної відповіді не надав. Про головний принцип етики депутата – керуватися інтересами громади – нагадав Олександр Молчанов. Йому заперечив Віталій Тетяниченко. На його думку, саме інтересами громади і керується більшість депутатів, вимагаючи від міського голови вибачення за некоректну поведінку. Про пропозицію Олександра Плахотного – піти всім у відставку – Валентин Козярчук нагадав як вихід із патової ситуації:

"Ну чого ми будемо ламати списи? Ідемо на вибори, і громада дасть кожному оцінку!"


Але до конкретних рухів справа, як і очікувалося, не дійшла. Оголошено перерву до завтра.

Про завершення сесії (дискусії) – незабаром.
Валентин Козярчук: «Цими процесами ми будуємо громадянське суспільство…»
Валентин Козярчук: «Цими процесами ми будуємо громадянське суспільство…»
Валентин Козярчук: «Цими процесами ми будуємо громадянське суспільство…»
Валентин Козярчук: «Цими процесами ми будуємо громадянське суспільство…»
Валентин Козярчук: «Цими процесами ми будуємо громадянське суспільство…»


Допоможемо міському голові і депутатській більшості вийти з патової ситуації


Усього проголосувало: 249 користувачів



Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top