Неділя, 19 травня 2024

^ Реклама ^
Кримінал Корисна інформація

Вирощувати коноплю на власному городі – протизаконно!

Вирощувати коноплю на власному городі – протизаконно!

Моя подруга нещодавно знайшла посеред свого городу зо два десятки ароматних рослинок. Подумала – бур’ян, та й вирвала з корінцем, а сусід ідентифікував його як коноплю, на жаль, недозрілу. Завчасно висмикнула! Як повідомляє Світловодської відділ поліції, вирощувати коноплю, навіть якщо ти не знаєш, як вона виглядає – протизаконно, можна навіть за грати потрапити.
^ Реклама ^

Ось для прикладу випадок.

На території домоволодіння жителя Світловодського району працівники поліції вилучили майже 70 нарковмісних рослин.

"У рамках операції "Мак" поліцейські отримали інформацію про те, що мешканець одного з населених пунктів займається незаконним "садівництвом". У ході перевірки працівники поліції виявили на присадибній ділянці чоловіка рослини, схожі на коноплю. За словами громадянина, зілля він вирощував для подальшого використання у риболовлі.

За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 310 (посів або вирощування снотворного маку чи конопель) Кримінального кодексу України", – повідомив начальник Світловодського відділу поліції Андрій Гулий.


Санкцією статті передбачено покарання у вигляді штрафу, арешту на строк до 6 місяців, або до 3 років обмеження волі.

Наша довідка
Коноплі (лат. Cannabis) — рід однолітніх лубоволокнистих рослин родини коноплевих порядку розоцвітих. За давнішими класифікаціями коноплі відносили до шовковицевих (тутових) і кропивних. Терофіт.
Раніше виділялись кілька видів:
Коноплі посівні (Cannabis sativa)
Коноплі індійські (Cannabis indica)
Коноплі дикі (Cannabis ruderalis)
Тепер усі вони віднесені до виду конопель посівних.
Використання
Коноплі є однією з найдавніших технічних культур людства. Вироби з неї, насамперед одяг, відомі ще з 1 тисячоліття до н. е. Волокно конопель довге, грубе, але має велику міцність і не піддається гниттю при тривалому перебуванні у воді. З волокна виготовляють тканини, брезент, парусину, мішковину, пожежні рукави, канати, шпагат, шнури, цінний папір. Тканини з конопель антистатичні, гігієнічні, поглинають до 30 % поту і 95 % ультрафіолетових променів. Одяг з конопель рекомендується щоденно носити людям схильним до захворювання ревматизмом, алергією шкіри, хворобами хребта.

З відходів первинної переробки конопель (костриці) виготовляють пластмасу, будівельні термоізоляційні та меблеві плити, фанеру, брикети для палива, целюлозу, за новими технологіями із волокна та костриці — оздоблювальні матеріали для офісів під дерево, мармур. Коноплесировина придатна для виготовлення окремих вузлів в авто- і літакобудуванні[1].

Насіння конопель містить 30-35 % олії, 18-23 % білка, 20 % крохмалю, 15 % клітковини, 4-5 % золи. Олія попри свої високі смакові якості, багата на легкозасвоювані жирні кислоти — лінолеву, ліноленову, гамма-ліноленову, що сприяє утворенню гамма-глобуліну, який має протибактеріальні і противірусні тіла. Швидковисихаюча олія конопель широко використовується для виробництва оліфи, фарб, лаків, замазки, мила і ін.. Фарби, виготовлені на конопляній оліфі, дуже стійкі, тому використовуються при фарбуванні залізних дахів та інших зовнішніх металевих предметів. З конопляного насіння добувають вітаміни і фітин, які використовують у медицині. Екстракти з листя конопель мають виражені антибактеріальні властивості. Конопляна макуха є цінним концентрованим білковим кормом для тварин. Кілограм макухи за вмістом перетравного протеїну відповідає 2,9 кг вівса або 3 кг ячменю, 3,1 кг кукурудзи, 15,3 кг картоплі.[2]

Коноплі є однією з найважливіших культур, які здатна рекультивувати забруднені й виведені з обороту землі шляхом винесення з ґрунту отруйних домішок. Із конопель можна виготовити до 50 тис. різноманітних виробів[3].

Латинська назва — каннабіс — часто використовується для позначення наркотичних речовин, виготовлених з конопель.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top