П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Біля витоків Соляної кімнати у Світловодську Новина з фото

Біля витоків Соляної кімнати у Світловодську
Чимало містян вже встигли побувати на сеансах галотерапії у будинку на Павлова, 11. Про їхні відчуття ми ще якось поговоримо. А сьогодні поспілкуємося з підприємцем Олексієм Усенком — щоби зрозуміти: це у нього чистий бізнес чи таки щось більше, аніж банальне заробляння грошей…
^ Реклама ^

— Для профілактики захворювань дихальних шляхів, до яких я схильний ще змалечку, понад 20 років я щорічно відправлявся на курортний відпочинок до Закарпаття. А якщо бути точніше — до містечка Солотвино, де розташовані природні соляні печери. Перебування у них, тобто, вдихання повітря, яке, завдяки солі, має високу іонізацію, благотворно впливає як на дихальні органи, так і на загальний тонус людини в цілому. По-науковому цей метод лікування й оздоровлення, якому, ви не повірите, не одна тисяча років, зветься спелеотерапія. Тож, після Солотвино я на цілий рік забував про проблеми зі своєю "дихалкою" та й різні простуди обходили стороною. Та от не-задача — віднедавна знамениті солотвинські соляні печери затопили підземні води. Так, що довелося шукати альтернативи.

— Ну, ви ж то підприємець — тобто, вам по кишені можна було би пошукати подібні печери деінде. А ви взяли і сюди їх "притягли"

— Дійсно, міг би… Але знаєте, є таке поняття, як місцевий патріотизм. Світловодськ — місто, де я живу, де живуть мої рідні. А ще… Мій офіс розташований через дорогу від поліклініки, і я бачу щодня, як мамочки везуть та несуть своїх діток на прийом до лікаря. А ще чую, як ті діточки бухикають. От я і задумав поєднати корисне з приємним — і самому не треба відправлятися світ-за-очі до соляних печер, і землякам своїм прислужитися.

— Скільки часу знадобилось між тим, що ви задумали, і втіленням задуманого?

— Цікаве запитання… Вивчаючи це питання, я щільно радився із фахівцями, читав спеціальну літературу. Потім вів переговори з багатьма бізнесменами, чий бізнес пов'язаний зі здачею у експлуатацію штучних соляних печер. Траплялись мені і так звані бізнесмени, які за 350-400 тисяч гривень ладні були здати об’єкт під ключ, максимум, за десять днів. Вивчаючи їхні "стаханівські" темпи, виявилося, що обладнуючи кімнату, вони тупо обмазують стіни синтетичними клеями, які потім їх покривають шаром солі. В результаті картинка — супер, а от лікувальні властивості таких "шедеврів" дуже і дуже сумнівні… Чесно кажучи, між такою миттєвою вигодою з мінімальною віддачею і роботою на-совість, навіть, вибір не стояв… Роботи з перевтілення невеликої кімнати на Павлова, 11 у справжню соляну печеру (єдина відмінність — вона не на кількасот-метровій глибині) тривали понад півроку — на стіни, за спеціальною західноєвропейською технологією поетапно було нанесено майже п’ять тон чистої солі, видобутої на екологічно-чистих підземних копальнях… Знаєте (посміхається), один працівник, зайнятий на цих роботах, страждав хронічною нежиттю, яка просто життя йому не давала холодної пори року. Так от, працюючи з сіллю, він забувся геть про свій носовичок.

— У нашій розмові, ви методи лікування сіллю називали двома термінами — гало- та спелеотерапія. Тож, як таки правильно?

— Правильно буде і так, і так. Річ у тім, що спелеотерапією називається метод лікування сіллю, коли людина перебуває у соляних печерах, створених самою Матінкою-природою. А галотерапія — відносно молодий термін, який виник завдяки передовим технологіям, що дозволяють створювати клімат соляних печер штучно — як у випадку з нашою кімнатою.

— Штучне завжди поступається натуральному…

— А отут ви неправі — далеко не завжди так буває. І поясню чому… Клімат у природних соляних печерах, через їх значні площі, аж ніяк — задля підвищення цілющого ефекту — неможливо відкоригувати. Натомість у штучних Соляних кімнатах така можливість є. І це значно підвищує лікувальні та оздоровчі властивості для пацієнта та розширює категорії хворих, яким перебування у Соляній кімнаті можна рекомендувати без застережень за наслідки. Наприклад — страждаючим на серцево-судинні захворювання, вагітним жінки та малим діткам. Адже ж їм спуск до печер категорично заборонено, у тому числі, й до соляних, головним чином, через те, що їхня глибина сягає триста і більше метрів — у підземеллі навіть не кожна й здорова людина витримає без шкоди для свого здоров’я. Ось чому у нашій Соляній кімнаті все набагато краще.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top