Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Тетяна Дроздова Корисна інформація

До Європи — без віз!

До Європи — без віз!
Від 11 червня 2017 року громадяни України мають можливість подорожувати Європою без віз
^ Реклама ^

Але безвізовий режим не дає вам права жити і працювати в країнах Євросоюзу. Слід пам’ятати, що в’їжджаючи до Шенгену, треба мати документи на підтвердження мети поїздки, місця проживання, гроші готівкою чи на картковому рахунку на увесь термін перебування і твердий намір повернутися додому (підтвердженням наміру може бути зворотній квиток).

Крім цього, не забудьте заздалегідь оформити поліс медичного страхування (хоча він і не є обов’язковим), страхування цивільної відповідальності власника автомобіля, якщо ви подорожуєте на авто. Раніше медична страховка була однією з умов отримання візи, тож тепер (за прогнозами спеціалістів) чимало людей будуть заощаджувати на страховці. Раджу цього не робити, бо коштує вона недорого, а лікування за кордоном, у разі потреби, може перевищити ваш бюджет. І окрема порада до часу: на кордоні слід поводитися невимушено, відповідати на всі запитання прикордонників чітко і ясно. Якщо ви не знаєте навіть назви міста, до якого направляєтеся, чи прізвище людини, яка вас запросила – можливі неприємності, аж до відмови у в’їзді. Не лякайтеся – статистика відмов, наприклад, грузинам доводить, що з настанням безвізу їх поменшало в рази. У перший місяць безвізу відмовлено лише 26 громадянам Грузії з 11700, або 0,2%, тоді як у консульствах вони отримували 12% відмов.

Плануючи подорож, заздалегідь оформіть закордонний біометричний паспорт. Майте на увазі, що процедура може затягнутися, бо початок роботи безвізу співпав з сезоном відпусток і сотні тисяч українців звертаються до сервісних центрів за цим документом, утворюючи шалені черги. Якщо у вас є дійсний закордонний паспорт старого зразка і в ньому проставлена дійсна Шенгенська віза, ви можете продовжувати ним користуватися. Можна також подати документи на відкриття візи з паспортом старого зразка.

Не думайте, що безвізовий режим дозволятиме вам відпочивати у країнах Шенгену скільки завгодно. Короткотермінове перебування обмежується 90 днями протягом 180 днів. Наприклад, моя добра знайома, тепер має право жити у своєї родички у Німеччині по 3 місяці щопівроку. Але коли їй раптом потрібно буде затриматися, доведеться оформляти візу.

Ось перелік країн, до яких можна їхати без віз: Австрія, Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Естонія, Ісландія, Іспанія, Італія, Республіка Кіпр, Латвія, Литва, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Швеція. Це всі держави – члени ЄС (за винятком Великобританії та Ірландії, які ведуть самостійну візову політику), а також 4 держави – асоційовані учасниці Шенгенської угоди: Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія.

Важлива така деталь: Україна уклала договір про безвізовий режим не з "Шенгеном", а з Євросоюзом, тож свої двері для нас відкривають (без віз) і Болгарія, Кіпр, Румунія і Хорватія, які не входять до Шенгену. Можна також без візи відвідати і міні-країни: Монако, Ватикан тощо.

Якщо ви завзятий мандрівник і бажаєте залишатися в ЄС довший період, ніж передбачено безвіком, скористайтеся таким способом: відпочиньте в одній з країн, що не входять до Шенгенської зони: Болгарії, Кіпрі, Румунії чи Хорватії, а потім рушайте в інші країни Європи. При підрахунку “шенгенського” періоду в 90 днів термін перебування у цих країнах не враховується.

Ще одна цікава деталь. З біометричним паспортом українці мають можливість поїхати до Європи з будь-якої точки світу: з України чи Туреччини, з Америки чи Африки. Віза вам не потрібна.

Чимало українців наразі вирушають до ЄС у пошуках роботи. Ніхто не забороняє вам поїхати в одну з країн ЄС для того, щоб домовитися про працевлаштування, повернутися додому, оформити робочу візу і знову поїхати легально працювати. До речі, платять таким працівникам , зазвичай, значно більше, ніж "нелегалам" і ризику бути "депортованим" – ніякого. Слід розуміти, що будь-яка робота для тих, хто в’їхав до ЄС без візи, є забороненною. Але мова йде лише про оплачувану роботу (сезонних робіт це теж стосується). Проте ніхто не забороняє вам стати волонтером за їжу і житло. Таку можливість, зазвичай, використовують молоді люди, які прагнуть подорожувати світом. Якщо ж за вашу роботу під час відрядження до ЄС платить український роботодавець, це – законний привід для безвізових подорожей, бо не вважається "роботою в ЄС".

Про запрошення, які були обов’язковими для відкриття віз донедавна, можна забути і не витрачати на них кошти. Але, коли ваші родичі чи друзі беруть на себе фінансування вашої подорожі, потрібно оформити належним чином цей документ, у якому буде підтверджено, що проживання і харчування бере на себе сторона, що запросила вас до себе.

Якщо ви самостійно маєте намір розраховуватися за проживання в ЄС, скільки ж грошей потрібно мати з собою? 50 євро у день на 1 людину – повідомляють у ЗМІ. Але ця норма може бути і меншою, як наприклад у Франції (32,5 євро), чи більшою. Перелік орієнтовних сум для розрахунку вартості перебування ви зможете знайти на сайті Єврокомісії (у разі конфлікту прикордонники будуть посилатися саме на цей перелік).

Невже насправді все так просто? Маєте біометричний паспорт, велике бажання відвідати Європу, невелику суму грошей – і вперед! Про те, що кількість відмов на кордоні буде меншою за рівень відмов у консульствах, спеціалісти говорять вже зараз. З часом ваша історія поїздок стане гарантією того, що питань у прикордонників до вас не виникатиме. У "групі ризику" – ті, хто їде з "порожнім" паспортом. але вже після першої поїздки ваш паспорт буде мати штампи про перетин кордонів і наступного разу ви будете мати всі шанси швидко і без проблем потрапити до Євросоюзу.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top