Вівторок, 07 травня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Субсидії: які зміни чекають українців у 2017 році

Субсидії: які зміни чекають українців у 2017 році
З 1 травня 2017 року в Україні запроваджується нова програма житлових субсидій. Це не означає, що всім сім’ям потрібно знову подавати заяви та декларації. З урахуванням прийнятих змін, органи соціального захисту населення самостійно проведуть перепризначення субсидій на наступні 12 місяців, розрахувавши розміри на літній період, а з жовтня — на наступний опалювальний сезон. Повторно подавати документи потрібно тим, хто орендує помешкання, має зміни у складі сім’ї (хтось прописався/виписався) чи хоче отримати субсидію на тверде паливо або скраплений газ.
^ Реклама ^

Отже, що змінилося у 2017 році?

Змінено період врахування доходів для призначення субсидії

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 №300 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України" передбачено врахування доходів для призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг за чотири квартали, що передують місяцю, з якого призначається субсидія, а не за попередній рік, як було раніше. Наприклад, при здійсненні розрахунку субсидії на наступний період у травні для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, враховуються доходи за період з квітня попереднього року по березень поточного року включно.

Субсидія на придбання твердого і рідкого палива та скрапленого газу буде призначатися з урахуванням доходів за попередній календарний рік.


Збільшується соціальна норма для непрацездатних

Для пенсіонерів, інвалідів та інших громадян, які не працюють з об’єктивних причин, Уряд збільшив соціальну норму, за якою надається житлова субсидія.

Наприклад, якщо у помешканні проживає одна чи дві непрацездатні людини, соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір допомоги, збільшується з 49 кв. м. до 75 кв. м.


Боржники з оплати послуг ЖКГ можуть залишитися без субсидії

Не призначатиметься субсидія за наявності простроченої (понад два місяці) заборгованості за спожиті послуги.

Управління соціального захисту населення повинно поінформувати громадянина про таку заборгованість. Якщо протягом двох місяців з дати інформування особа документально підтвердить сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку — з місяця, у якому буде погашена заборгованість або укладено договір про реструктуризацію. Зазначений термін може бути продовжений на підставі рішення комісії, якщо на те були поважні причини.


Запроваджуються нові терміни для опалювального періоду

Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня до 30 квітня і перераховувалася відповідно до прийнятого рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку та закінчення опалювального сезону, то в опалювальний сезон  2017/2018 рр. для сімей, які користуються індивідуальним опаленням, субсидія на послугу опалення буде нараховуватися з 16 жовтня до 15 квітня.

Для домогосподарств, які користуються централізованим опаленням,  субсидія й надалі призначатиметься на період з 1 жовтня до 30 квітня  та буде перераховуватись в залежності від прийнятих рішень органів місцевого самоврядування про початок/закінчення опалювального періоду.


Невикористані залишки субсидії повертатимуться у держбюджет

Постановою передбачено повернення до державного бюджету після закінчення опалювального сезону надавачами послуг сум невикористаних субсидій на оплату послуг з централізованого постачання холодної та гарячої води і водовідведення за термін отримання останньої субсидії конкретним одержувачем.


Монетизація залишків невикористаних коштів субсидії на опалення

Невикористані суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення в обсягах, що не перевищують вартості 100 куб. метрів природного газу або вартості 150 кВт•год електричної енергії, відтепер не залишатимуться на рахунках отримувачів в організаціях, а перераховуватимуться на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплачуватимуться через поштові відділення.

Управління соціального захисту має повідомити зазначених осіб про необхідність подання до 1 вересня заяви, в якій вказується спосіб виплати (банк або пошта) та необхідні реквізити, зокрема, особовий рахунок одержувача в банківській установі.


Про які зміни потрібно інформувати органи соціального захисту

Протягом місяця отримувачі субсидії повинні повідомляти органи соціального захисту населення про такі зміни: складу зареєстрованих у житлі; соціального статусу членів сім’ї (хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером); про здійснення одноразової покупки (на суму понад 50 тисяч гривень); переліку комунальних послуг (у випадку відмови від централізованого опалення, переходу на індивідуальне чи навпаки).

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top