Щоб святкова їжа була не лише смачною, а й безпечною

Вся країна знаходиться в очікуванні свят — пасхальних та травневих. Більшість з нас планують провести їх ситно та різноманітно — хто вдома, а хто на природі. Тим паче, що серед українців давно стало традиційним за настання теплої погоди святкувати події та свята на лоні природи, за містом, на дачі.
^ Реклама ^
Тому, аби убезпечити містян та гостей міста від можливих негативних наслідків таких святкувань, Держпроспоживслужба нагадає основні правила безпечності вживання їжі в умовах "поза цивілізацією":
Притримуйтесь цих простих правил — зробіть своє свято безпечним!
Тетяна Кривошея,
в.о.начальника Управління Держпродспоживслужби в м.Світловодську
- Завчасно продумайте та створіть необхідний мінімум речей для дотримання особистої гігієни (запас води, в тому числі питної, засоби гігієни — мило, серветки тощо).
- Укомплектуйте аптечку з найбільш “ходовими” засобами (знеболювальними, антисептиками, перев’язувальними матеріалами, ентеросорбентами).
- Віддавайте перевагу приготуванню страв зі святкового меню в домашніх умовах або забезпечте наявність необхідних умов на природі (достатня кількість води для миття овочів і фруктів, дошок, ножів, посуду).
- При приготуванні страв з м’яса або риби ретельно дотримуйтесь правил термічної обробки страв, овочі та фрукти обов’язково мийте.
- При складанні меню краще виключити продукти та страви, які можуть швидко зіпсуватись (молочні продукти, майонезні салати, варені ковбаси, вершкове масло, кондитерські вироби з кремом тощо).
- Створіть необхідні умови для зберігання готових страв та продуктів. У спекотну сонячну погоду продукти, які швидко псуються, необхідно зберігати в спеціальному холодильному обладнанні (термосумки тощо) або вживати в першу чергу.
- Не використовуйте воду з невідомих джерел для питних та господарських потреб (миття овочів, фруктів, ножів тощо), не вживайте невідомі гриби та рослини.
- При купівлі продуктів та страв в магазині звертайте увагу на їх маркування, терміни придатності, умови зберігання та реалізації, цілісність упаковки, колір та консистенцію. Не купуйте харчі в місцях стихійної торгівлі або з рук приватних осіб.
- Не вживайте продукти, страви або напої при найменшій підозрі на їх недоброякісність або прострочені терміни придатності.
Притримуйтесь цих простих правил — зробіть своє свято безпечним!
Тетяна Кривошея,
в.о.начальника Управління Держпродспоживслужби в м.Світловодську