Субота, 20 квітня 2024
Влада

На сесії міської ради

На сесії міської ради9-го січня у депутатській кімнаті адмінбудівлі відбулося перше пленарне засідання Світловодської міської ради в 2009 році – 51-а позачергова сесія. Участь у засіданні взяли 36 народних обранців.
На порядок денний сесії було винесено всього 2 питання: про програму соціально-економічного розвитку міста на 2009 рік та міський бюджет-2009.
Перше питання на розгляд депутатів представила представник відділу економіки виконавчого комітету Ольга Шевченко. Вона доповіла, що на наступний рік планується досягти об’єму промислової продукції з від’ємним значенням порівняно із 2008-м, і показник росту становитиме 94,6%. Об’єм інвестицій повинен скласти 131,4 млн.грн., або 92,1%. А от об’єм роздрібного товарообігу планується досягти на рівні 2008 року, тобто – 100%. Середньомісячна з/п повинна сягати близько 1320 грн., хоча за показниками 2008-го вона становить 1390 грн. Нічого конкретного поки що не можна сказати по робочих місцях та індексу інфляції, хоча на кінець 2008-го року по Україні вже була озвучена цифра у 20%.


Проект прийняли за основу і відправили на доопрацювання (точніше, незначне коригування) до розгляду на черговій сесії міської ради, яка має відбутися наприкінці січня.

Друге питання – розгляд проекту бюджету на 2009 рік – було основним. Воно викликало чимало суперечок, але всі дуже чітко розуміли, що приймати бюджет нагально необхідно, адже місто повинно жити, не зважаючи на політичну та економічну кризу в державі. Тим більше, що час не стоїть на місці і надворі вже середина січня.

За словами начальника фінвідділу виконкому Наталі Яременко, він (бюджет) досить детально розглядався на депутатських комісіях і повністю відповідає обсягам, затвердженим Міністерством фінансів України. В проекті рішення запропоновано встановити загальний обсяг доходів міського бюджету на 2009 рік в сумі 71 млн. 736,1 тис. грн. З них обсяг дотації вирівнювання у сумі 35 млн. 780,2 тис., власних надходжень 30 млн. 611 тис. грн., спецфонд – 5 млн. 343,9 тис. грн. В цьому проекті відсутні дотації із обласного бюджету та субвенції із Державного бюджету.

Проект було «проголосовано» за основу, але перед остаточним затвердженням у планово-бюджетної комісії виникли пропозиції по коригуванню проекту рішення бюджету, підготовленому фінвідділом.

Зокрема голова ПБК Любов Чекаленко запропонувала передбачити по освіті та охороні здоров’я контрольні цифри минулого (2008-го) року, а з інших головних розпорядників зняти певні суми (загалом близько 500 тис.грн.) на користь медицини. Крім того, в цьому році виконком запропонував перенести кошти, передбачені на фінансування комунальних засобів масової інформації до витрат органів місцевого самоврядування і проводити оплату послуг ЗМІ по факту виконаних робіт. Планово-бюджетна комісія наполягла на старому принципі фінансування – виділення встановленої суми на рік у вигляді дотації.

Погляди депутатів розійшлися і жоден варіант не пройшов.

Геннадій Френкель звернувся до колег із проханням визначитися, адже тільки прийнявши бюджет, бюджетна сфера міста розпочне свою роботу у нормальному режимі. Зокрема, зазначив секретар міської ради, лікарі вже більше тижня працюють, не маючи жодної гарантії того, що їхня праця буде оплачена. Лише затвердивши бюджет, місто зможе отримати казначейську позику, розрахуватися за газ, інші енергоносії, забезпечити виплату заробітної плати.

Заступник міського голови з питань комунального господарства Роман Петров довів до відома, що місто працює в режимі аварійного включення (складна ситуація з газопостачанням). У Кіровограді всього на один день стала одна з ТЕЦ і сьогодні вже декілька будинків втратили системи теплопостачання внаслідок розмерзання.

Врешті-решт, після невеличкої перерви, депутати підтримали проект бюджету із змінами, запропонованими планово-бюджетною комісією (29 голосів).

Отже, бюджет 2009 прийнято. А які наслідки матиме рішення цієї конкретної сесії – побачимо далі (наприкінці року). І все ж таки, чи не винесли депутати таким чином вирок іншим представникам бюджетної сфери, зокрема освітянам та працівникам культури. Пам’ятаєте приказку, що не можна одним пострілом вбити двох зайців? Чи не буде наш бюджет виключенням із правил? Надія лише на дотацію із обласного та субвенції з Державного бюджетів. Але то вже інша історія. А допоки живемо, Світловодськ!

Микола ШВЕРНЕНКО,
Богдан ДРОЗДОВ (фото).

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top