П’ятниця, 10 травня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Кишкові інфекції — «на хвилі»!

Кишкові інфекції — «на хвилі»!

Незважаючи на те, що спека відступила, актуальність кишкових інфекцій в Україні не зменшується. Мало того, за інформацією Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів останні три роки в країні ризик захворюваності на харчові отруєння та гострі кишкові інфекції (ГКІ) залишається доволі високим.
^ Реклама ^

Для підтвердження — статистичні дані. Так, за даними служби всього на території України за І півріччя 2017 року зареєстровано 79 спалахів ГКІ, внаслідок яких постраждало 942 особи, серед яких — 750 дітей. Проти 71 спалаху за аналогічний період 2016 року з 1587 постраждалими, серед яких 816 дітей; у 2015 році відповідно 93 та 1304.

Усі спалахи ГКІ поєднує “харчова складова” нашого життя: вживання недоброякісних продуктів харчування та готових страв, недотримання правил особистої гігієни при поводженні з харчами. При цьому у статистиці фігурують як страви, виготовлені на підприємствах ресторанного господарства, харчоблоках в організованих колективах (частіше — дитячих), об’єктах торгівлі і харчової промисловості, так і страви домашнього виготовлення.

У Кіровоградській області за І півріччя поточного року зареєстровано 2 спалахи ГКІ ротавірусної етіології в дитячих дошкільних закладах, внаслідок яких постраждало 12 осіб, і томі числі 11 дітей віком до 18 років (ДНЗ №3 “Колобок” в м.Долинська та ДНЗ №3 “Капітошка” в м.Помошна Добровеличківського району). За результатами проведеного спеціалістами Держпродспоживслужби розслідування в закладах були виявлені порушення дезінфекційного режиму в закладах, правил зберігання та миття кухонного інвентарю та столового посуду.

За даними ДЗ “Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України“ за 5 місяців 2017 року загальна захворюваність населення області на гастроентероколіти зросла на 18% у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року.

Така ситуація вимагає особливої пильності у відношенні харчових продуктів, тому нагадуємо основні правила профілактики кишкових інфекцій:
1. Дотримання правил особистої гігієни — основний бар’єр на шляху потрапляння збудників кишкових інфекцій до організму, які ви можете “отримати на руки” при відвідуванні туалету, громадського транспорту та інших небезпечних у цьому відношенні місць.
2. Правильне зберігання продуктів — запорука того, що продукт або страва не лише збережуть свої смакові якості, але й не стануть джерелом кишкового захворювання.
3. Підвищена увага при покупці продуктів (щодо строків використання, умов зберігання, цілісність упаковки тощо) — гарантія того, що у ваш кошик не потрапить прострочений, явно неякісний або невідомий за походженням продукт. Особливо небезпечні у цьому плані продукти зі стихійних місць торгівлі, дикорослі гриби, в’ялена риба та консервація.
4. Дотримання технології приготування страв — убезпечить від можливого ризику перетворити страву на джерело захворювання.
Зробіть ці прості правила “харчової поведінки” своєю звичкою — це найкращий спосіб захистити себе та своїх близьких від кишкових інфекцій!

Тетяна Кривошея, начальник Світловодського міського управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top