Субота, 11 травня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Збудника холери знайшли у річці Інгул

Збудника холери знайшли у річці Інгул

Серпень, закінчується літо, але спека не відступає. При високій температурі повітря прогрівається вода у річках та водоймах, що призводить до розмноження хворобоутворюючих мікроорганізмів, до яких відноситься і холера. У 90-х роках двадцятого сторіччя в Україні був спалах цієї хвороби в Одесі і Одеській області, Миколаєві. Влітку поточного року цього збудника знайшли у Миколаєві у водах річки Інгул. Випадків захворювання доки не зафіксовано.
^ Реклама ^

Холера – це гостра інфекційна хвороба, що характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту, порушенням водно-сольового обміну і обезводненням організму; відноситься до карантинних інфекцій, яка за відсутності лікування може через декілька годин закінчиться смертю. Збудником холери є холерний вібріон. Холерні вібріони добре переносять низькі температури, можуть зимувати у замерзлих водоймах, тривало зберігатися в прибережних водах морів.

Кип'ятіння вбиває вібріони впродовж 1 хвилини. Вони чутливі до висушування, дії світла, дезинфікуючих і антибактеріальних речовин. У воді поверхневих водойм, мулі в теплу пору року можливо навіть розмноження холерних вібріонів, чому сприяє забруднення води відходами з лужною реакцією. Джерелом збудника інфекції є людина-хворий або носій вібріонів.
Холера передається лише фекально-оральним шляхом, частіше при вживанні забрудненої води для пиття, миття посуду, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах.

Клінічна картина варіює від безсимптомного вібріононосійства до важкої течії через різке обезводнення. Інкубаційний період - від декількох годин до 5 днів, частіше 1-3 дні. Хвороба зазвичай починається гостро.
Першою клінічно вираженою ознакою холери є пронос. Випорожнення швидко стають водянистими, мутнувато-білими, нагадують рисовий відвар, без запаху. Блювота зазвичай з'являється услід за проносом раптово, без попередньої нудоти, по вигляду блювотні маси також схожі на рисовий відвар. У більшості хворих пронос і блювота не супроводжуються болем у животі.
Існує просте лікування холери. До 80% людей можна з успіхом лікувати, своєчасно надаючи їм оральні регідратаційні солі та антибактеріальну терапію. Пацієнтам з украй важкою мірою дегідратації необхідні внутрішньовенні вливання. Прогноз при своєчасному і правильному лікуванні, як правило, сприятливий. Летальні результати складають менше 1%.

Профілактика холери носить індивідуальний і суспільний характер. У рамках першого напряму найефективніша вакцинація перед поїздкою в тропічну країну. Індивідуальна профілактика холери включає дотримання санітарних норм, а саме миття рук, овочів, фруктів, вживання для пиття кип’яченої води. У ендемічних осередках не можна купатися у водоймах.

Галина Талалаєва, районний лікар-інфекціоніст

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top