Кавуни та дині: як вибрати безпечну ягоду


Кавуни та дині: як вибрати безпечну ягоду


3 вересня 2019
Кавуни та дині: як вибрати безпечну ягоду
В Україні у розпалі сезон баштанних культур — кавунів та динь. Безумовно, вони дуже смачні та корисні для здоров’я, але разом з цим вони можуть нести небезпеку для здоров’я людини. Небезпечними для здоров’я людини, можуть зробити кавун чи дині як неправильні умови їх вирощування, транспортування, зберігання та споживання, так і порушення правил торгівлі ними. Вживання баштанних культур може призвести до серйозних отруєнь внаслідок перевищення максимально допустимих рівнів нітратів, залишкових кількостей пестицидів. Крім того, на шкірці кавуна зберігаються частинки ґрунту, пилу, а з ними — і різні мікроорганізми, яйця глистів. Тому погано вимитий плід може стати причиною кишкової інфекції чи гельмінтозу. Збудники кишкових інфекцій мають високу стійкість у зовнішньому середовищі. Всі вони добре розмножуються на сирих фруктах та овочах, і протягом 1-2 тижнів можуть зберігати життєздатність.

Як же вберегтись від таких небажаних наслідків вживання башканних культур?

По-перше, не слід купувати баштанні культури на стихійних ринках, а також плоди із пошкодженою шкіркою, з вм’ятинами, підгнилі або вже розрізані. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду на повітрі (досить навіть маленької ранки), і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів.

По-друге, ягоди з бахчі повинні перед реалізацією повинні підлягати лабораторному контролю. На вимогу покупця продавець зобов’язаний надати документи, що засвідчують якість та безпечність партії реалізованого товару, результати лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів.

По-третє, вживання ягоди повинно бути правильним та безпечним. Нерідко продукт з’їдається не одразу і зберігається розрізаним не в холодильнику, а при кімнатній температурі. У цих умовах на поверхні плоду також починають розмножуватися мікроорганізми. І замість отримання приємності від споживання смачних плодів можна захворіти на сальмонельоз, дизентерію чи інші кишкові інфекції, або заразити себе глистами — аскаридами, волосоголовцями чи деякими іншими. Тому, перед споживанням ретельно мийте кавуни та дині під проточною водою. Коли вживаєте кавун чи диню, залишайте декілька сантиметрів до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів. Зберігайте ягоди в холодильнику та пам’ятайте, що розрізані плоди можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби.

Маємо надію, що врахування наших рекомендацій та елементарних правил гігієни збереже ваше здоров’я та не завадить отримати дійсну наслоду та користь від вживання баштанних культур.

Заступник начальника Світловодського міського управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
Юрій Кондратюк