П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
ТОП-новини Відео Надзвичайні пригоди

Причини масової загибелі риби і раків у Кременчуцькому водосховищі з’ясовують, а ми продовжуємо пити воду з цього джерела Новина з фото Новина з відео

Причини масової загибелі риби і раків у Кременчуцькому водосховищі з’ясовують, а ми продовжуємо пити воду з цього джерела
Не перший рік світловодці влітку фіксують масову загибель риби, підозрюючи в цьому черкащан. Але кожного разу повідомлялися інші причини загибелі риби. Основна цвітуть, а потім гниють зелені водорості і малий вміст кисню в воді приводить до фатальних для риби наслідків. Днями до мене зателефонувало кілька активістів Громадської організації "Асоціація рибалок Світловодщини" та мешканців міста і повідомили про масовий мор риби.
^ Реклама ^

Так на березі міської бетонної набережної дітвора і дорослі руками сумками збирають напівживих бичків, які буквально лізуть на берег. Така ж інформація надійшла і з села Нагірне.

Дачники, що мають городи на "Правому березі" (це півострів, на якому розміщена Кременчуцька ГЕС), повідомили, що починаючи від турбін і аж до острова "Ерік", що навпроти Лісозаводу, вода буквально біла від дохлої тюльки, яку чайки клюють, як кури зерно. А колір води, яка скидається ГЕС, набула червоного кольору, як це буває від вмісту марганцовки.

Дачники з Лівого берега вчора руками ловили раків, які масово тікали з води, а один навіть порахував свій "улов" — 300 (!) раків.

Дачники, чиї дачі за Довгим озером, помітили, що ракушки-мідії, які зазвичай повзають по дну, всі до єдиної зарилися в пісок, напевне тікають від отрути.

За роз’ясненням я звернувся до керівників ГЕС, Водоканалу, екології та рибоохорони.

Сергій Яременко, директор ГЕС:
— ГЕС нічого в воду не скидала та і немає у нас чого скидати. Але нещодавно лабораторія відмічала перевищення у воді аміаку. Кажуть, що це звичне явище після дощів, які змивають у воду з полів міндобрива.


Людмила Гетьманець, керівник Водоканалу:
— Вода, яка надходить до нас із водозаборів, відповідає всім санітарним вимогам, розхід препаратів для її обеззараження у звичних розмірах. (Від себе додам, що ці водозабори знаходяться на дні, а те, що привело до загибелі риби, може плавати на поверхні).


Костянтин Рибачук, еколог:
— Я в даний час у відрядженні, але за інформацію дякую. Негайно повідомлю про ці факти своєму керівництву в Кіровоград для прийняття заходів.


Ірина Кріпак, керівник санстанції:
— Я уже знаю про ці факти. Ми цікавилися аналізами води водоканалу і гідрометобсерваторії. Вода звичайної якості, ніяких перевищень ні по чому немає. А причину загибелі риби має встановити рибоохорона.


Анатолій Левченко, рибінспектор:
— Чого це ви шум підіймаєте? Ми виїхали на човні на нижній б’єф, немає тут жодної дохлої риби!


Тетяна Ціленко, заступник начальника Кіровоградрибоохорони:
— Дякую за повідомлення. Причину загибелі риби поки-що не встановлено, але з цим розбираються наші фахівці. Пересилаю результати затребуваних нами аналізів води. Тільки щось проясниться — повідомимо негайно.

Причини масової загибелі риби і раків у Кременчуцькому водосховищі з’ясовують, а ми продовжуємо пити воду з цього джерелаПричини масової загибелі риби і раків у Кременчуцькому водосховищі з’ясовують, а ми продовжуємо пити воду з цього джерела

Що ж, тепер слово за фахівцями. Але справа не тільки в рибі, ми ж самі п’ємо дніпровську воду. То щось у ній все-таки було (чи є), раз ніжні організми "живих водних ресурсів" так зреагували? Може, це їх сигнал нам про небезпеку? Бо ми, "загартовані" Чорнобилем, уже нічого не відчуваємо.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top