П’ятниця, 29 березня 2024
Події

Чорнобильці. Сумні реалії до трагічної дати

Чорнобильці. Сумні реалії до трагічної датиДві години 18 квітня у світловодській міській дитячій бібліотеці тривав "круглий стіл" за участю представників трьох чорнобильських організацій, представлених у Світловодську, та органів місцевого самоврядування, проведений нагоди 27-ї роковини Чорнобильської катастрофи 26 квітня.


Відкриваючи засідання, перший заступник міського голови Юрій Лукинський наголосив, що аж ніяк не можна забувати героїв, що зупинили розповзання радії Україною і світом в цілому. Його доповнила начальниця Управління праці та соцзахисту населення (УПСЗН) Олена Балюк, яка сказала, що присутні на "круглому столі" представники керівних ланок Пенсійного фонду, соцзахисту, медицини бажають обговорити з ліквідаторами коло їхніх проблем. І допомогти, як-то кажуть, по мірі можливості.

Після їхніх вступних промов, начальниця відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій населення УПСЗН Ірина Котенко поінформувала присутніх про порядок надання прав на пільгове обслуговування саме чорнобильців. Представниця Пенсійного Фонду Неля Колодій розповіла про нюанси пенсійного забезпечення чорнобильців. У свою чергу начальниця міжрайонного управління юстиції Наталія Бащук розкрила тему реєстрації речових прав на нерухоме майно. Небагато втішного почули ліквідатори від завідуючої терапевтичним відділенням ЦРЛ Тетяни Городиської про стан їхнього медичного забезпечення. Все, за її словами, упирається у бюджетне фінансування медицини, яка, як відомо, забезпечується коштами за остаточним принципом. Та ж Світловодська ЦРЛ забезпечена грошима міського бюджету лиш на 40% від загальних потреб — їх вистачає на зарплату видавати та за спожиті енергоносії платити…

Підсумовуючи почуте, представник чорнобильської когорти, голова ГО "Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля" Анатолій Кучугурний подякував і "соціальникам", і "пенсійникам", і медикам за розуміння чорнобильських проблем на сучасному етапі і за посильну допомогу у їхньому розв’язанні. Але розв’язувати їх стає дедалі складніше. Чорнобильцям, за його словами, обіцяне "покращення" витримувати вже несила. Як найбільш красномовний щодо цього аргумент, він навів Кабмініську Постанову №1210 від листопада 2011 року. Вона, за його словами, прирекла значний відсоток чорнобильців на отримання пенсій у мінімальному розмірі. Адже, заявив Кучугурний, на шляху до обіцяної Постановою благодаті "вишикувалось" чимало нездоланних бюрократичних перепон у вигляді надання довідок на підставі архівних документів. А документи ті (випадково чи свідомо) було знищено, бо вони, буцімто, опромінені чорнобильською радіацією. Ось так коло і замкнулось…

Підводячи риску віце-мер повідомив, що цьогоріч розраховувати на покращення чорнобильцям не слід. А от, починаючи від жовтня, він запропонував їм активізуватись — ближче до кінця року стартує кампанія з дільби з майбутнього бюджетного "пирога". І тут Лукінський пообіцяв ліквідаторам особисте сприяння і лобіювання щодо збільшення фінансування їхніх потреб у бюджеті наступного року. Ну, а цьогоріч місцеві рятівники України й світу від некерованої радіації 26 квітня можуть (принаймні, власті пообіцяли) безкоштовно роз’їжджати по місту маршрутками. На більше, на жаль, розраховувати їм не доводиться.

Віталій Асауленко
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top