Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Події ТРК ''Веселка''

Громада прагне допомогти рибі розродитись Новина з фото Новина з відео

Громада прагне допомогти рибі розродитись1 квітня розпочинається заборона на будь-який вилов риби у зв’язку з нерестовим періодом.
Громадська рада при міськвиконкомі відреагувала на цю дату, скликавши свої чергові збори, присвячені передовсім рибоохоронним заходам. Ніхто із організацій і служб, прямо чи опосередковано причетних до води і до того, що в ній водиться, не проігнорував запрошення голови ГР Надії Мальцевої взяти участь у цьому природоохоронному форумі…
^ Реклама ^

Щороку в період нересту, розпочала Мальцева, у світловодських водоймах процвітає браконьєрський вилов риби, який, не секрет, прикривається різними "дахами", і в тому — правоохоронними. Разом з тим вона зазначила, що працівникам Держрибоохорони, переведеними не так давно у ранг держслужбовців, стало дещо боязко відверто "кришувати" губителів природи, бо у новому статусі їм за подібне загрожує кримінальна відповідальність. Тим не менш, порушники вимог до вилову риби караються досить мляво…

Дісталося "на горіхи" і КремГЕСівцям. За словами ораторки, різкі коливання води на нижньому б’єфі, спричинені роботою турбін, призводять до загибелі значної кількості заплідненої ікри. Відтак, підсумувала свій гострий виступ Мальцева, Громадська рада, спільно із її структурним підрозділом — "Асоціацією рибалок Світловодщини", закликають всіх, кому не байдужа рідна природа, вперше за багато років дати можливість гідно віднереститися рибі і збільшити таким чином її поголів’я.

Громада прагне допомогти рибі розродитись
Надія Мальцева прагне спільно захищати рибу і її потомство

Після чого слово до присутніх мовив присутній на засіданні начальник виробничого відділу Кременчуцької ГЕС Ігор Ясиненко. Він спробував аргументовано довести громаді, що КремГЕСівці, навпаки, досить щільно опікуються природоохоронними мірами, керуючись передовсім нормативами Міжвідомчої комісії, яка визначає режим і порядок роботи всього каскаду українських ГЕС. Адже до її складу, окрім енергетиків, входять і екологи, і природоохоронці, і фахівці із судноплавства тощо. І ці вимоги, зазначив представник гідроенергетиків, на відміну від часів Союзу, коли екологічні питання особливо у розрахунки не бралися, досить жорсткі. Так, зокрема, він спростував закиди голови ГР у тому, що рівень води має значні коливання на нижньому б’єфі — вони, згідно вимог згаданої вище комісії, не перевищують одного метра.

Громада прагне допомогти рибі розродитись
Ігор Ясиненко про ГЕСівські рибоохоронні норми

Підтримав Ясиненка і головний державний інспектор обласного управління екології Костянтин Рибачук. Ще не так давно, сказав він, рівень таких коливань сягав інколи і два, і більше метрів. Сьогодні — не більше 60-70 сантиметрів. Одначе, засумнівався він, не відомо ще, що краще: раніше "висока" вода заповнювала виключно всі озера й озерця річища, куди "вагітна" риба безперешкодно допливала відкласти ікру. Дійсно, чимало ікринок та мальків гинуло, коли рівень води так же різко спадав. Але сукупно приріст значно перевищував втрати. Сьогодні ж, за словами еколога, незначний підйом води не дозволяє їй сполучатися з водоймами природного рибного ікрометання — риба з водосховища, через занизький рівень води, не може туди потрапити і відкладає ікру, де доведеться. Натомість рибні ресурси озер і озерець, опинившись ізольованими, вироджуються без притока "свіжої крові".

Став Рибачук і на захист рибінспекторів, які, зважуючи на слова Мальцевої, не достатньо активно "полюють" на браконьєрів — відловлюють вони їх достатньо. От тільки каральні функції вони не вповноважені здійснювати — це прерогатива суду. А він, за словами еколога, досить поблажливо ставиться до губителів природи. А відчуття безкарності, як відомо, породжує рецидив…

Громада прагне допомогти рибі розродитись
Костянтин Рибачук про нюанси природоохоронної роботи

Та, як би там не було, продовжили наступні оратори — держінспектор Кіровоградрибоохорони Іван Ковнір та начальник служби дільничних інспекторів міліції Сергій Гавриленко — ми браконьєрів ловили і ловити будемо. І те, що громада бажає долучитися до цієї справи є добрим знаком. От тільки самотужки боротися не слід.
"Якщо ви виявили місцезнаходження сіток — не витягайте їх самі, бо у такому випадку важко буде довести рибоохоронцям, що насправді це не ваше знаряддя лову — краще повідомляти про подібні знахідки відповідні служби", — застеріг Ковнір.

На вимогу громади щодо повної заборони торгівлі рибою під час нересту і рибінспектор, і міліціянт відповіли, що така заборона неможлива — наразі чимало ставків знаходяться у приватних руках. І це вже право власника вирішувати, коли і у якій кількості торгувати рибою. Важливо лиш те, щоб на неї були відповідні документи…

Громада прагне допомогти рибі розродитись

Громада прагне допомогти рибі розродитись
Іван Ковнір і Сергій Гавриленко розповідають про безкомпромісну боротьбу із браконьєрами

Підсумовуючи "нерестову" частину засідання, Мальцева зазначила, що в цілому і вона, і громада задоволені результатами обговорення, головним із яких стала принципова згода право — і природоохоронців поповнити свої лави громадськими добровольцями, що, на думку головуючої, дозволить провести нерестову кампанію з більш позитивним результатом.

Обговорення наступного пункту порядку денного було менш тривалим і дискусійним… Член ГР, керівник громадської організації "Клуб українських патріотів" Олександр Форостяний презентував міську Програму "Татова школа", що покликана підвищити ефективність фізичного виховання учнівської молоді через залучення до цього процесу татусів цієї самої учнівської молоді. Окрім цього, доповідач привернув увагу присутніх на повну відсутність спортивного майданчика на території СШ №1. Треба зобов’язати міські власті, закликав Форостяний, припинити цей геноцид школярів і спорудити там спортмайданчик.

Громада прагне допомогти рибі розродитись
Олександр Форостяний проти геноциду учнів першої школи

Після нетривалого обговорення — член ГР Вадим Степанець запропонував, не розмінюватись на дрібницях і спорудити у цій школі басейн олімпійського класу — було вирішено інформацію Форостяного взяти до відома і рекомендувати громадським організаціям міста якомога активніше долучатись до реалізації "Татової школи".


Відео: ТРК "Веселка"


Віталій Асауленко
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top