Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Вибори 2012 Події

Що вони нам обіцяють

Що вони нам обіцяютьМЦСПМД попереджає: він не є виразником жодного з кандидатів у нардепи по нашому 102-му виборчому округу. Відтак, результати його аналізу їхніх програм є неупередженими і незаангажованими.
Світловодський Муніципальний центр стратегічного планування і маркетингових досліджень (МЦСПМД), який вже проявив себе у проведенні змістовних та резонансних "круглих столів", присвячених різноманітним темам життєдіяльності міста (від "комуналки" та бюджету до питань культури та спорту), цього разу (10 жовтня) у кінозалі "Прадо", за підтримки черкаського ресурсного центру АНГО і Національного фонду демократії, провів чи не найактуальніший на даний час "круглий стіл" — "Вибори-2012 — твій усвідомлений вибір"…
^ Реклама ^

Варто зазначити: пройшов він на диво тихо і виважено, хоча присутнім представникам (чи вболівальникам) того чи іншого кандидата до парламенту було напевне не вельми затишно чути критичні зауваження на адресу своїх протеже. Адже, як зазначив, відкриваючи засідання, голова правління МЦСПМД Юрій Лукинський, даний аналіз було проведено не з огляду на виборчі жупели сотень білбордів на теренах округу, а на підставі вивчення передвиборчих програм, скачаних із офіційного сайту ЦВК. А це — і з цим аж ніяк не могли погодитись учасники "столу" — дає додаткову можливість електоратові зрозуміти, наскільки програми партій та мажоритарників відповідають його очікуванням.

Юрій ЛукинськийЮрій Лукинський"Розтину", який блискуче провів член правління МЦСПМД Вадим Степанець, було піддано програми всіх 11 претендентів на нардепівське крісло у політико-правовій, соціально-економічній, безпеково-міжнародній та духовно-культурній сферах. Звісно, доповідачі не співали осанни тому чи іншому кандидатові — для цього є їхні агітатори у наметах, білборди, сіті-лайти, листівки і, власне, самі кандидати…

Так, у політико-правовій сфері кандидати в своїх програмах недостатньо уваги приділили питанням незалежності судової влади, забезпеченню участі громадськості у виробленні та впровадженні державної політики, принципам формування уряду та забезпечення умов для реального місцевого самоврядування. Таким чином, за 4-бальною системою, найбільше балів набрали Сергій Василюк (ВО "Свобода") — 3,46, Олександр Єдін ("Партія регіонів) та Олександр Прилуцький (СПУ) — по 3,2. Найменше (2 бали) — Геннадій Пантилішин (Партія Наталії Королевської "Україна — Вперед!").

Наступний блок — соціально-економічна сфера — аналізувався у наповненості програм кандидатів за такими критеріями, як: підвищення мінімальної заробітної плати та пенсії до рівня реального прожиткового мінімуму; подолання безробіття; доступне і якісне лікування та освіта; повернення втрачених заощаджень; скорочення витрат на утримання держапарату; зменшення податкового тягаря на населення, податок на багатство; державна опіка сім’ї, материнства і дитинства, і таке інше… Тут аналітики Центру виявили наступні програмні хиби: підходи більшості кандидатів не носять концептуального характеру; не приділяється достатньої уваги проблемі легалізації тіньових капіталів і поверненню капіталів з офшорних зон та гарантії прав найманих працівників і соціальної відповідальності бізнесу; недостатньо уваги приділяється питанням забезпечення прозорої конкуренції в економіці… На першому місці (3,27 бали) у цьому блоці було визначено Василюка, на другому (3,07 бали) — Єдіна, трете місце (3 бали) посів Ігор Рустамян (КПУ). Найменше балів набрав (2,5) самовисуванець Віктор Крюков.

Вадим СтепанецьВадим СтепанецьНа жаль, від далі Степанець, блок питань, пов’язаних із сферою безпеки та міжнародного співробітництва, виявився у наших кандидатів найменш виразним. За його словами, їх мало цікавлять питання пріоритетності векторів зовнішньої політики України (Європа, Росія чи США), не визначені кандидатські бачення щодо захисту громадян, які проживають чи працюють за межами України, так само, як і зміцнення обороноздатності держави… Тут найкращі результати показали все той же Василюк (2,63 бали), Ігор Величко ("Наша Україна") та Єдін (2,6 і 2,5 балів відповідно). А найменше балів (по 2) набрали Олександр Боденчук (НДП), Крюков і Прилуцький.

І четвертий — духовно-культурний блок… Він розглядався аналітиками Центру, зокрема, за такими критеріями: збереження і розвиток національних традицій, мови, літератури, культури та науки; вільний розвиток мов і культур усіх етносів, що проживають на території України; пріоритети щодо утвердження гуманістичних цінностей. За їхніми висновками, у програмах кандидатів нечітко визначені пріоритети щодо утвердження цих самих цінностей у всіх сферах суспільного життя. У фаворитах (3,27 бали) тут знов таки виявився Василюк, за ним слідують самовисуванець Олександр Беляй та Прилуцький (2,9 і 2,8 балів відповідно).

Підбиваючи підсумок дослідження, аудиторії було продемонстровано слайд-таблицю з інтегральними оцінками по кожному учасникові виборчих перегонів, що були виставлені їм аналітиками МЦСПМД на підставі чотирьох, зазначених вище, показників. З оцінкою 3,16 бали "золото" виборов "свободівець" Василюк, "срібло" у "регіонала" Єдіна (2,87), "бронза" у самовисуванця Беляя (2,83). За "призерами" слідують: соціаліст Прилуцький (2,74); комуніст Рустамян (2,67); "нашоукраїнець" Величко та УДАРівець Олександр Мороз (по 2,66); самовисуванець Євген Золотарьов (2,54); народний демократ Боденчук (2,5); самовисуванець Крюков (2,43); Пантелішин від "України — вперед!" (2,35).

А загалом, підбив підсумок Степанець, програми усіх кандидатів аналітиків Центру не задовольнили — вони надто короткі і незрозумілі.

Віталій Асауленко
Фото автора
"Світловодськ Інформ"

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top