П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Надзвичайні пригоди

Фекалії наступають

"Аварійна бригада" з Лєніна, 39"Аварійна бригада" з Лєніна, 39Загальноміської аварійної служби "1506" вже нема, а "аварійки" при більшості ЖЕКів поки що у зародковому стані. Натомість головний комунальник міста Сич регулярно та наполегливо нагадує ЖЕКівському начальству про відповідальність за спокій ввірених їм мешканців.
До редакції нагрянув вкрай обурений Дмитро Грабенко, що мешкає у будинку на Лєніна, 39 і виклав на стіл світлини із зображенням… лайна, яке залило підвал того будинку та бабусь, які власноруч, з допомогою лопати та відер усувають наслідки цієї техногенної аварії будинкового масштабу. Бо, як заявив візитер, начальник цього ЖЕКу (№5) Микита Письменний повідомив, що у нього немає людей, щоб цим займатися, а він може лише перекрити страждальцям воду. І лише, після того, як мешканці пригрозили йому на знак протесту проти такої безпорадності колективно втопитися у фекаліях (чи його втопити), прибули ЖЕКівські аварійники і залатали дірку в іржавій каналізаційній трубі.
^ Реклама ^

…На жаль, сьогодні така ситуація майже типова, розпочав заступник міського голови з питань ЖКГ Олександр Сич, до якого ми звернулися аби почути коментар на задану тему. 4 серпня подібне відбувалося у будинку на Лєніна,31 (це вже ЖЕК №2, де начальником Євген Кармаліта) — протягом двох годин SOS тамтешніх мешканців ніхто не чув у тій конторі. Аж поки, говорить Сич, "потопаючі" зателефонували йому і на… "Гарячу лінію" при обласній держадміністрації. А звідки зателефонували і спитали Сича: що там у вас відбувається, що світловодці вимушені шукати порятунок через Кіровоград?

От що випало із дірявої трубиОт що випало із дірявої трубиА відбувається, пояснив Сич, не вельми втішні речі. Річ у тім, що з 1 серпня поточного року припинила своє існування загальноміська аварійна служба, зателефонувавши 1506 (хоч вночі, хоч на свята), будь-хто із мешканців мав впевненість, що будь-яка водо-каналізаційна, електрична аварія буде ліквідована. А міський голова Юрій Котенко, у рамках ЖЕКівського реформування, розпорядився ввести до штату цієї служби ще й зварювальника. Та такий гарантований захист від комунальних форс-мажорів, вів далі Сич, тривав недовго — більшість наших ЖЕКів, які своїми щомісячними грошовими внесками у розмірі 5-6 тисяч гривень, мали підтримувати "боєздатність" цієї служби, з причини браку коштів, майже припинили це фінансування. Виняток склав лиш ЖЕК №1, який переказував гроші вчасно і у повному обсязі. Відтак, Аварійно-диспетчерська служба, якій ЖЕКи сукупно завинили 143 тисячі гривень, "почила в Бозі", завчасно попередивши про свою самоліквідацію.

— У такій ситуації, — зазначив головний міський комунальник, — ЖЕКи зобов’язані створювати подібні аварійні служби при своїх конторах і сповістити про це мешканців. І хоча вони так і зробили, але "ефективність" таких локальних служб ви бачите лише на цих двох конкретних прикладах. А таких прикладів, повірте, вистачає.

— Тож виходить, що наші громадяни у разі якоїсь позаштатної ситуації у їхньому будинку залишаються відтепер абсолютно беззахисними?

— Я би не стверджував це так категорично. Переконаний, ми невдовзі виправимо ситуацію, щоб люди не відчували себе у подібних обставинах сам-на-сам із своїми проблемами.

Віталій АСАУЛЕНКО
Фото: Д.Грабенка

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top