Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Людей з відкритою формою туберкульозу лікуватимуть примусово

Людей з відкритою формою туберкульозу лікуватимуть примусовоШвидкими темпами туберкульоз продовжує поширюватись Україною. При чому за показниками захворюваності Кіровоградщина посідає 5 місце з-поміж інших областей.
За даними завідуючою епідеміологічним відділом Світловодської районної санітарно-епідеміологічною служби Радмили Перепеляк напруженою залишається епідситуація і у Світловодську.
^ Реклама ^

В порівнянні з минулим роком спостерігається ріст захворюваності активними формами туберкульозу легенів на 13,7%. На 42,4% збільшилась захворюваність відкритими формами туберкульозу. Ускладнення ситуації медики пояснюють тим, що у багатьох випадках туберкульоз діагностується на пізніх стадіях у запущених формах.

Найбільшим джерелом хвороби є інфікована людина, тому заразитися може кожен і будь-де.
"Люди, які хворі на туберкульоз легень, поширюють мікобактерії туберкульозу при кашлі, розмові, виділяючи у повітря маленькі крапельки. Крапельки висихають, а крапельні ядра циркулюють у повітрі. Вони містять бактерії, які можуть жити годинами у закритому просторі, але їх швидко убиває сонячне світло. Хворі, що виділяють велику кількість мікобактерій є найбільш небезпечними, — інформує лікар-фтизіатр Світловодської ЦРЛ О. Свєтлова. — Найкращою профілактикою передачі туберкульозу є швидка діагностика та лікування хворих. Пацієнти, що одержали відповідне лікування, не є розповсюджувачами інфекції вже через кілька тижнів, хоча регулярне лікування необхідно продовжувати весь термін передбачений лікарем, для того, щоб запобігти рецидивам".

Починаючи з цього року боротися з туберкульозом народні обранці вирішили більш радикальним способом. В березні Верховна Рада ухвалила Закон, яким передбачається, що хворі з відкритою формою туберкульозу, які порушують протиепідемічний режим і відмовляються лікуватись, підлягатимуть примусовій госпіталізації за рішенням суду. Заява про те, що пацієнта необхідно направити до лікувального закладу має подаватись лікарем протягом 24 годин з моменту виявлення вищезазначеної форми туберкульозу у хворого. Крім цього, нормами закону передбачено, що медична допомога, туберкулінодіагностика, хіміопрофілактика, а також санаторно-курортне лікування у комунальних закладах охорони здоров’я надаватимуться на безоплатній основі; пацієнти під час лікування мають безкоштовно забезпечуватись протитуберкульозними препаратами, а діти — ще й харчуванням.

Не рідко хворі, здебільшого соціально-нестабільної категорії (безхатченки, наркомани тощо) втікають з лікувальних закладів, таким чином наражаючи на небезпеку оточуючих. До злісних порушників планують застосовуватись штрафні санкції і навіть позбавлення свободи строком до трьох років.

Тетяна Шаповалова
Фото: obozrevatel.com

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top