Субота, 04 травня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Грім і блискавка як вони є

Грім і блискавка як вони єНа відміну від звичайних блискавок, кульова не залишає на тілі своєї жертви жодних слідів. А труп довгий час не дубіє і не розкладається.
Метеорологи й синоптики підмітили: грозовий пік на наших теренах з червня-липня перемістився на місяць раніше, а "крива" його активності явно повзе догори… Це все — наслідки аномальних кліматичних змін, говорить начальник Світловодських міських курсів Цивільної оборони Михайло Фомін, який закликав нас гідно зустріти весняний громо-блискавичний сезон.
^ Реклама ^

— Пересторога ця небезпідставна, — зазначає він, — щорічно від попадань блискавок у світі гине понад трьох тисяч людей. І число це має тенденцію до стійкого зростання.

— То значить, треба хреститися, як колись, зачувши розкати грому?

— Ви знаєте, не завадить, якщо врахувати, що блискавка — це величезна сила струму, а її температура сягає 300 тисяч градусів. Тобто, шанс вижити після її прямого попадання у людину фактично нульовий…

— За часів почилого Союзу роз’яснювальна робота щодо безпеки різних сфер життєдіяльності була на досить високому рівні. Зараз все, як кажуть, спущено на гальмах. Може це насправді є причиною зростання трагедій, пов’язаних з блискавками, а не якісь там кліматичні зміни?

— Стосовно кліматичних змін у їхньому впливі на збільшення кількості стихійних лих, то такий взаємозв’язок вже доведено. Хоча, і ви маєте рацію, роз’яснювальна робота нині не йде у жодне порівняння із радянською — зараз люди набагато менше знають, як вберегтися під час негоди. І правила безпечної поведінки під час грози — не виняток.

— Тож, давайте спробуємо заповнити цю прогалину, провівши невеличкий "антиблискавковий" лікнеп. Які місця найбільше "полюбляє" блискавка і що робити, коли людина опинилася саме у такому місці?

— Розряд статичного струму блискавки проходить шляхом найменшого електричного спротиву. Простіше кажучи, блискавка обирає найвищі предмети — дерева, електричні стовпи, щогли мобільного зв’язку і таке інше. Добре до себе притягують блискавки й водойми. Тому, коли негода з громом і блискавкою застала вас на природі — тримайтеся подалі від води. Потушіть багаття, бо вогонь ще більше іонізує повітря, "заманюючи" до себе блискавку. Якщо у вас при собі двоколісний транспорт — велосипед, мотоцикл тощо — під час блискавки тримайтеся від нього на відстані 20-30 метрів, бо залізні деталі добре притягують блискавку. А от автомобіль — найбезпечніше місце. Лише потурбуйтеся щільно підняти вікна, опустити антену і вимкнути всю електрику та не торкайтеся металевих деталей. Якщо ж такий захист відсутній — просто сядьте на землю.

— Ви сказали, що блискавка обирає зазвичай найвищу точку. То чому ж тоді літаки літають у небі і їм — хоч би що?

— І дійсно, здавалося б літаки — найкращі "мішені" для блискавок. А виявляється, салон авіалайнера та ще й у польоті — чи не найнебезпечніший притулок під час блискавки. Але парадоксу тут немає — літаки, а тим більше сучасні, конструюються таким чином, що блискавка, потрапляючи в облавок, ніби його обтікає, не наносячи жодної шкоди.

— А перебуваючи під час грому і блискавки у приміщенні, чи може людина почуватися у безпеці?

— Як правило, всі будинки оснащені громовідводами, тому перебування у приміщенні під час блискавки значно безпечніше, ніж перечікувати її на вулиці. Єдине що треба зробити, так це знеструмити своє житло. При цьому вимкнути комп’ютер, телевізор, пральну машину і таке інше треба не лише натиснувши кнопку "OFF", а взагалі — витягти вилку з розетки. Не зайвим буде також закрити вікна і кватирки, щоб не створювати протягу — це як пересторога від "візиту" до вас кульової блискавки.

— До речі, можна з цього міста більш розлого? Подейкують, цей різновид блискавок також все частіше з’являється останнім часом. А ми так мало про неї знаємо…

— Кульова блискавка не обов’язково має бути супутницею звичайної — вона може з’явитись і посеред ясного сонячного дня. Зазвичай, це яскрава кулька діаметром до 20 сантиметрів. Проте, вона може змінювати свій колір аж до чорного. Здавна люди її наділяли магічними неземними властивостями. Та й донині, попри нинішній карколомний технологічний ривок, природа кульової блискавки так і залишається на рівні середньовічних уявлень. Достатньо сказати, що ще й досі не вдалося зміряти ані її температуру, ані її вагу. Лише припускається, що температура коливається від сотні до тисячі градусів, а вага — від п’яти до десяти грам. Хоча, за такої температури люди, які перебували від неї на відстані кількох сантиметрів, мали би за логікою отримати опіки, але ніхто з них не відчував навіть незначного тепла. Ще більш загадок довкола людей, які загинули від контакту з такими блискавками (хоча це буває вкрай рідко — десята частина від загиблих від блискавок в цілому) — слідів входу-виходу на тілі кульова блискавка не залишає, на відміну від звичних нам блискавок, труп тривалий час не дубіє і не розкладається. Через що деякі вчені з містичним ухилом стверджують, що кульова блискавка здатна спинити час…

І дійсно, як пояснити, що вона, появившись нізвідки, здатна потрапити у помешкання навіть через шпаринку у дверях або через отвір у розетці і так же в нікуди зникнути (якщо не вибухне). При цьому, попри свою високу температуру — навіть не закоптити місця свого "входження"

Отже, людина, стикнувшись віч-на-віч з таким явищем, як кульова блискавка, у жодному разі не повинна від неї переховуватись, а тим більше тікати — утворені таким чином повітряні завихрення змусять її "погнатись" за своєю жертвою. Головне — нерухомо залишатися на місці. І навіть не розмовляти по мобільному телефону. Втім, користуватися "мобілкою" вкрай небезпечно за будь-якої блискавки.

Віталій Асауленко

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top