Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Релігія

Міський голова зустрівся з представниками релігійних громад

Міський голова зустрівся з представниками релігійних громад18 жовтня міський голова Юрій Котенко, секретар міської ради Зінаїда Климчук зустрілися з духовенством міста.
Під час розмови представники влади намагалися з'ясувати: чи влаштовує їх рівень співпраці з владою, які проблеми вони мають і що турбує їх паству.
^ Реклама ^

За інформацією Сергія Гайдука, завідувача загального відділу, минулого та цього року релігійні громади, яких у місті налічується 20, провели низку просвітницьких заходів, серед яких — розповсюдження літератури проти алкоголю, тютюнопаління та вживання наркотиків; літератури духовного змісту; проведення культурної акції "День Біблії" через популяризацію Святого Письма шляхом демонстрації великоформатного видання Біблії 66 мовами, серед яких — і українською; благодійний захід для дітей мікрорайону Табурище; святкове зібрання з нагоди 450-річчя Пересопницького Євангелія. Православні служителі взяли участь в освяченні пам'ятника козакам, які загинули у Куруківській битві.

Ось основні питання, що турбують представників духовенства, і які прокоментувала влада:

Парк біля церкви на Табурищі
Юрій Котенко, коментуючи ситуацію, зауважив: дійсно, така передвиборча обіцянка була.
"Прикро про це говорити, але сьогодні для кількох наших підприємств настали не кращі часи (радіозавод, завод чистих металів, "Калькулятор"), тож вони допомогти не зможуть, інвестори також не поспішають віддавати гроші. Але є й позитивні зрушення: в місто входить потужне київське підприємство — ТОВ "Гермес-Трейдінґ", яке готове принести у місто мільйонні інвестиції.

Не відмовляється від допомоги у створенні парку Б. Нечипорук, директор "ПМК-68" (обіцяє допомогти підняти ґрунт). Активно у процес включився підприємець К.Каспров з усією своєю родиною. Сьогодні є 100 тисяч спонсорських коштів. Я думаю, ми зробимо всі підготовчі роботи (вирівняємо ділянку, завеземо ґрунт), аби навесні вже посадити дерева. Цю свою передвиборчу обіцянку я виконаю".


Озеленення міста
— З наступного року ми більш серйозно займемося озелененням міста, — сказав Ю. Котенко. — Наприклад, зараз ніхто не займається заміною вирубаних дерев...

Цього року ми мали намір прикрасити центральну алею міста трояндами, але квіти, які цвітуть більше року, світловодці... викопали. Із 600 кущів, висаджених там, залишилося 47. Ми зробимо висновки, але озелененням займатися будемо обов’язково.

Освітлення, транспорт, дороги
Деякі релігійні представники скаржилися:
"З вечірніх богослужінь людям тяжко дістатися додому: вулиці неосвітлені, не регулярно курсує міський транспорт. Особливо гостро це питання постає взимку".

Освітлення
— Зараз в рамках обласної діє міська програма "Світло Кіровоградщини", виконуючи яку ми ведемо чималу роботу з освітлення вулиць нижньої та верхньої частини Світловодська,зокрема, мікрорайону Ревівка, Рибоколгосп, але кілька вулиць таки залишаються без освітлення. Вищезгадана програма передбачає освітлення усіх без винятку вулиць міста до 1 липня 2012 року.

Транспортне забезпечення
— Дійсно, проблема така є. Іноді на маршруті замість 12 одиниць техніки виходить лише 2-3. Перевізники, які допускають порушення умов надання послуги, суворо попереджені. Незабаром (1 грудня) конкурс, який і допоможе виявити найвідповідальніших та найнадійніших працівників у цій сфері.

У мене є дві новини: на території міста буде ще один автопарк, тобто, буде здорова конкуренція, яка мобілізує нинішніх перевізників. Друга — запроваджуються кілька нових маршрутів: від вул. Комарова (шкірвендиспансер) — ІІ об'їзна — вул. Чайковського, планується два рейси зранку та два ввечері. Будуть два рейси зранку та два — ввечері Свердлівка (Павлівка) через усе місто (маршрут уточнюється). Один рейс планується по вул. Приморській.

Дороги
Міський голова зустрівся з представниками релігійних громад— На їх ремонт у місто прийшло дуже мало грошей, тож ми сподівалися на ті, які нам виділять за рахунок неосвоєння коштів іншими містами та областями. Кошти, зрештою, прийшли, за них ремонтується вул. Миру, на черзі — вул. Єгорова (від Автостанції до Застави) та вул. Новогеоргіївська (Ревівка). На цього ремонтні роботи шляхів цього року припиняються. Так, на вулиці холод, дощ, але якщо ми від цих грошей відмовимося, на наступний рік нам їх ніхто не залишить.

Дійсно, найскладніша ситуація на вул.Б.Хмельницького, але жодних ямкових ремонтних робіт там проводити не можна. Там потрібен тільки капітальний ремонт. Але є один нюанс: перед тим, як виконувати капітальний ремонт, спочатку треба зробити водовідведення. Проектні роботи на нього коштують 100 тисяч гривень. Ми плануємо отримати ці гроші у листопаді, потім — замовити проект, який за зиму виконають. Тож роботи зможемо розпочати у березні-квітні 2012 року. Асфальтувати дорогу не вдасться, адже там часто стоїть вода, а, отже, асфальт більше двох років не протримається. Сьогодні розглядається питання вимощування дороги плитами, як по вулиці Дружби.

Українці у рабстві
Один з представників релігійної громади зауважив: за даними ОБСЄ, за роки незалежності 440 тисяч українців було продано у рабство. Яка ситуація у Світловодську.

— Приблизно 4 тисячі працездатного населення перебуває за межами Світловодська, але відомості про них у родичів є, — відповів Ю. Котенко.

Соціальна адаптація наркоманів та алкоголіків
У Світловодську та районі функціонують реабілітаційні центри для алкоголіків та наркоманів. Але, за словами священнослужителів, хотілося аби влада сприяла їхньому працевлаштуванню, адже після лікування соціальна адаптація їм дається важко.

— Два роки тому ми виграли грант по Міжнародній програмі, яку ініціювали канадійці, — розповідає Ю. Котенко. — Програма передбачає допомогу наркозалежним. Коли ми входили у програму, у нашому на обліку було 32 ін’єкціні наркомани з добрячим стажем своєї пагубної залежності. Звісно, реально їх набагато більше. Ці люди отримували замінну терапію, хто скільки потребував, працювала ця служба без свят і вихідних. Ми також змогли відремонтувати наркокабінет, Результатом зробленого ми задоволені. Для міста програма була дуже результативною, і вона і в майбутньому дасть свої результати.

Нещодавно організації, що буде співпрацювати з наркозалежними, на пільгових умовах було виділено кімнату. Там буде вестися роз'яснювальна робота, профілактичні бесіди, фільми, тобто йтиме потужна пропаганда.

— На жаль, — додала З. Климчук, — таких людей дійсно дуже важко працевлаштувати. Зараз навіть людині з освітою, з досвідом роботи важко працевлаштуватися. До речі, ті, хто стоять на обліку у центрі зайнятості з категорії, якій складно адаптуватися, чомусь не поспішають на громадські роботи. Тобто, ці люди хочуть мати хорошу зарплату і хорошу роботу, менше працювати, але щоб до них була особливо увага. Ця увага з нашого боку є, але, в основному моральна, а ось матеріальної, на жаль, ніхто пообіцяти не може.

Бомжі
Нагадали владі й про бомжів: вони є, вони — частина нашої громади. Чи чекати їм допомоги?

— Ставлення до них двояке, — сказала З.Климчук, — наскільки можемо — допомагаємо. У державі всі, хто досягнув пенсійного віку, забезпечені відповідними виплатами, і бомжі також, всі вони десь раніше проживали… Їхня доля була у їхніх руках. Можливо, декого таке життя влаштовує? Але серед нас є багато таких, кому теж дуже непросто живеться, але вони не просять, не бомжуть, а намагаються якось заробити на хліб насущний. Я вважаю, що більшої уваги та турботи потребують інваліди, престарілі самотні люди.

Чи можна проповідувати у школі?
З. Климчук зауважила: є державні програми, які школи мають виконувати. Разом з тим є чимало просвітницьких центрів, які діти можуть відвідувати і вони їх відвідують.
"Всі ці діти виховані у християнських традиціях, — сказала З. Климчук. — Вони — добрі, толерантні, виховані, поважають всіх, а особливо тих, хто, скажімо, має фізичні чи розумові вади. Спасибі вам за це!"

Православний садочок. Бути йому чи не бути?
Про ідею його створення присутнім повідомив Ю. Котенко:
"Ми ще будемо вести перемовини з о.Олександром. Першим кроком мають стати Громадські слухання. Якщо громада скаже, що треба робити православний садочок, ми винесемо це питання на розсуд депутатів. В інших містах України подібні заклади є. Приміщення для нього — також є. Батьки будуть вирішувати, куди віддавати свою дитину, бо у них буде вибір."

Насамкінець Юрій Миколайович та Зінаїда Миколаївна подякували всім, хто прийшов на цю зустріч, хто давав поради, ставив запитання.
"Спільними зусиллями ми можемо зробити дуже багато: ви на своєму місці, ми — на своєму. Всі ті добрі зерна, що ви сієте, обов'язкового проростають на користь нашої громади, нашого міста. Сподіваємося на подальшу співпрацю".

Тетяна Зима

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top