Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Без спирту та аспірину

Без спирту та аспіринуКоли немовля хворіє — відчай матері важко описати. Такій крихітці навіть простий нежить стає важкою недугою. І мами готові на все — вони наслідують приклад подруг, вимагають консультації у провізора в аптеці, застосовують досвід бабусь. Нерідко з цього кола консультантів випадають лікарі — ті самі педіатри, які мають кваліфіковано наглядати за дітьми. То які ж ліки можна і які не можна застосовувати мамам, котрі доглядають малят?
Не всі ліки, які потрібні нам, педіатрам, для лікування дітей, мають так звані "дитячі" форми. Це дуже ускладнює роботу, тому що за відсутності таких форм доводиться подрібнювати таблетки, призначені для дорослої людини. Та деякі таблетки захищені особливою оболонкою. Наприклад, коли за необхідності для дитини дроблять таблетки, наприклад, із ферментами, то ці активні речовини розчиняються не у шлунку, а й у ротовій порожнині, стравоході, що призводить до подразнень слизової оболонки й не дає лікувального ефекту.
^ Реклама ^

Ліки повинні бути дозовані та мати лікарську форму, яка відповідала б анатомо-фізіологічним особливостям дитини певного віку. А взагалі, для лікування немовлят найкращі форми лікарських препаратів — це свічі, гелі, сиропи.

У малят також функціонально незрілі ті внутрішні органи, в яких відбувається метаболізм лікарських речовин, — це, зокрема, нирки, печінка, підшлункова залоза. Тому деякі препарати, зокрема ті, які містять спирт, їм просто протипоказані. Педіатри застерігають також проти застосування препарату, який став невід'ємною деталлю кожної домашньої аптечки. Ефективність та нешкідливість цих ліків нібито доведена багаторічною практикою. Проте на сьогодні використання аспірину — ацетилсаліцилової кислоти — у практиці лікування дітей до 15 років припинено. У дітей аспірин може викликати дуже серйозне ускладнення, синдром Рейя, при якому уражуються клітини головного мозку і печінки.

Дуже часто педіатрам також доводиться пояснювати батькам, чому не можна вибирати для дитини протикашлевий препарат, не порадившись із лікарем. Завдання таких ліків — прибрати симптом. Але ж, по-перше, кашель може свідчити про зовсім різні захворювання, — туберкульоз, бронхіальну астму, кашлюк і тільки лікар може визначити, яке це захворювання. Не можна лікувати тільки один симптом, треба усувати його причину — захворювання.

Деякі з препаратів, якими зазвичай гамують той же кашель, дітям також протипоказані. Протикашлеві препарати у клінічній фармакології ділять на наркотичні та ненаркотичні. Наркотичні, так звані препарати центральної дії, на сьогоднішній день у педіатрії зовсім не застосовують, тому що вони впливають на центральну нервову систему. Це всім відомий кодеїн, взагалі цей препарат має гарну дію. Але у дітей, особливо раннього віку, до нього виникає не тільки підвищена чутливість, а й залежність — медикаментозна наркотична залежність. Мало того, він також може гальмувати роботу дихального центру, аж до зупинки дихання.

Що стосується рослинних препаратів, то до них пересічний користувач має ставитись так само обережно, як і до звичайних ліків. Вдаючись до такого методу, як фітотерапія, перш за все слід радитись із лікарем. До кожної дитини повинен бути індивідуальний підхід, щоб запобігти дуже важкого ускладнення розвитку медгемоглобінемії. Це коли гемоглобін зв'язується з токсичною речовиною. При прийнятті ліків завжди є ступінь ризику. Ви знаєте, що всі препарати для дітей неодмінно мусять пройти перевірку на тваринах, і не просто тваринах, а на молодих, тобто статево незрілих. Тому що у дитини організм розвивається, росте, і ті самі ліки діятимуть на неї зовсім інакше, ніж на дорослого. Тому призначати ліки — це мистецтво. Треба розуміти, що відбувається з пацієнтом. І пам'ятати завжди, що кожні ліки — отрута, а кожна отрута - ліки. Все залежить від дози. І провізор в аптеці, з яким прийде радитись мама, звичайно, може порекомендувати не найкращий препарат, а дорожчий чи той, за який він матиме комісійні. Вихід один: звертатися по консультацію до фахівця.

Лікар-педіатр Павук Ірина.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top