Субота, 20 квітня 2024
Влада

Аварію ліквідували, якість води – в межах норми, винні притягнуті до відповідальності

Аварію ліквідували, якість води – в межах норми, винні притягнуті до відповідальностіУ понеділок, 5 липня у місті стояв сморід такий, що не можна було дихати. До неприємного запаху водоростей приєднався відчутний запах фекалій. Один з наших читачів повідомив, що у водосховище в районі КНС, що навпроти стоматологічної поліклініки, невеличким струмочком течуть каналізаційні стоки. Він щоранку займається зарядкою на набережній і спострігає за цим неподобством з минулого тижня.
Ми побували на місці і переконалися, що фекалії течуть з ливневого коллектору і переплутати цей бруд з чимось іншим просто неможливо. Далі ми звернулися до першого заступника міського голови Юрія Лукинського, екологічної інспекції, санстанції, відділу з надзвичайних ситуацій. Усі посадовці вперше почули цю новину від нас, піддали сумніву сам факт можливості такого неподобства.


Наші фотофакти миттєво переконали лише начальника відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Миколу Шалаєвського, який щойно повернувся з Блакитного озера, де з рятувальниками піднімав з дна потопельницю. Микола Іванович з притаманною йому наполегливістю і відповідальністю поставився до проблеми. Невдовзі з'ясувалося, що між будинками №44 та №46 по вулиці Приморській забилася каналізація. З переповненого колодязя фекалії полелися у ливнесток, далі в наше Кременчуцьке море.

Як могло це статися? Микола Шалаєвський впевнений, що проблема полягає у відсутності електронної карти мереж міста. Ніхто напевне не знає де саме у місті прокладено водопровід, каналізацію, телефон, електрику тощо. Мережі "рвуться", як тільки хтось вирішив викопати траншею чи то котлован. Ні водоканал, ні інші комунальні служби міста не мають схеми ливневої каналізації. Ливнестоками ніхто предметно не займається, отже не утримує. Комунальне підприємство "Карат", займається тільки відкачуванням води з Табурища, обслуговує шість насосних станцій трьома робітниками, має ставку директора і півставки бухгалтера.

З точки зору Миколи Шалаєвського без карти мереж міста далі жити не можна, треба знайти і вкласти кошти у її виготовлення, розібратися, нарешті, з ливневкою і утримувати її, як належить. Всі ці кроки потрібно робити зараз, щоб попередити цілком можливу екологічну катастрофу.

Інспектор Кіровоградської екологічної інспекції Олена Завальнюк також побувала на місці аварії, видала припис КП "Міський водоканал", на безпорадну посадову особу, до компетенції якої належить утримання у належному стані каналізаційного господарства буде накладено штраф. Костянтин Рибачук – інспектор екологічної інспекції зараз хворіє, але нам вдалося поспілкуватися з ним по телефону. На його думку небезпечних речовин витікало у водосховище приблизно 3-4 кубічних метра на добу. Багато це чи мало? Нам здається, що і відро забагато, особливо у місці відпочинку багатьох світловодців і гостей міста.

Щоб почути неупереджену думку, ми звернулися також до конкурента міського водоканалу – обласного каналізаційно-водопровідного підприємства "Дніпро-Кіровоград" – заступника генерального директора Анатолія Капшука. Анатолій Петрович корректно, щоб не образити коллег, розповів про те, чим відрізняється робота на його підприємстві та у міському водоканалі. Сім висококваліфікованих спеціалістів з водопостачання та водовідведення сьогодні працюють в ОКВП "Дніпро-Кіровоград". У міському водоканалі немає жодного. "Дніпро-Кіровоград" бере воду з глибини водосховища, її показники значно кращі, ніж на міському водозаборі, де воду "сьорбають" зверху разом з усим брудом. Приємна новина полягає у тім, що якісною водою, "Дніпро-Кіровоград" забезпечує не тільки обласний центр, а і половину міста. У неділю, наприклад, жителі Ревівки, Нового міста, Обеліску спожили 4700 кубометрів. Для порвняння: у часи, коли працювали заводи, добова норма становила 12-15 тисяч.

Ми запитали про стан води на сьогодні у лікаря з комунальної гігієни санепідстанції Тетяни Кривошеї. Вона повідомила про те, що особисто побувала на місці аварії, переконалася, що після проведених ремонтних робіт витоків немає. За те, що працівники міського водоканалу своєчасно не повідомили СЕС про аварію, на винних буде накладено штраф у 102 гривні. Складено відповідний протокол. За водоканалом – дезінфекція місця витоків. Але на думку Тетяни Анатоліївни, понеділковий сморід, можливо і не пов'язаний з цією аварією. Це просто одна з версій того, що ми відчули. СЕС постійно контролює якість води біля водозабору, який знаходиться далеко від місця аварії. На сьогодні якість води – в межах норми, стверджує фахівець.

Тетяна ДРОЗДОВА.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top