П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

За підсумками 2009 року Світловодська ЦРЛ посіла третє рейтингове місце в області

За підсумками 2009 року Світловодська ЦРЛ посіла третє рейтингове місце в області

12 лютого 2010 року у актовій залі поліклініки, що на вулиці Павлова, відбулося відкрите засідання медичної ради центральної районної лікарні. Про підсумки роботи ЦРЛ та закладів охорони здоров'я Світловодського району у 2009 році звітували: завідуюча поліклінікою Тетяна Городиська, заступник головного лікаря Лідія Омельченко, в.о. начальника районного управління охорони здоров’я Ірина Щербина, головний лікар СЕС Ірина Кріпак.
Підбиваючи підсумок сказаного колегами, головний лікар ЦРЛ Юрій Котенко, окреслив загальний стан роботи лікарні, ґрунтуючись на значній кількості статистичних даних. Гадаємо, ця інформація зацікавить наших читачів.
^ Реклама ^

Населення міста і району на 1 січня 2010 року становить 68913 осіб, в т.ч. дітей від 0 до 17 років – 10618. У 2009 році народилося 675 дітей, що на рівні минулого року. Народжуваність по місту та району складає 9,74‰. Такий рівень показника за шкалою народжуваності визначається як надзвичайно низький. Загальна смертність у 2009 році склала 17,4‰, що на 4,2% нижче, ніж у 2008 році. Природний приріст залишається від'ємним і складає — 7,7, проти — 8,4 у 2008 році. За причинами смерті на першому місці знаходяться хвороби системи кровообігу (62,4%), на другому місці — смертність від злоякісних новоутворень (12,7%), на третьому — нещасні випадки, травми, отруєння (6,8%).

У мережі лікувально-профілактичних закладів району у 2009 році змін не відбулося. Як і в минулому році, медична допомога населенню міста і району надається ЦРЛ на 325 ліжок, дільничною лікарнею на 10 ліжок з двома дільницями сімейного лікаря, 5 амбулаторіями, Власівською лікарською амбулаторією, 16 фельдшерськими пунктами. У Глинську та Подорожньому працюють пункти невідкладної допомоги.

У лікувальних закладах міста і району працює 178 лікарів, разом з лікарями СЕС та інтернами — 189, забезпеченість на 10 тисяч населення — 27,4 (у 2008р. — 25,6), забезпеченість середніми медпрацівниками — 76,5, при обласному 74,3, укомплектованість лікарями по ЦРЛ — 79,5, укомплектованість середніми медпрацівниками по ЦРЛ 100%, по сільських ЛПЗ — 78,8, укомплектованість середніми медпрацівниками на ФАПах 72,7 (область — 87,0). У 2009 році прийнято на роботу 13 лікарів. Рівень атестованих лікарів від тих, що підлягали атестації зріс до 100%, при обласному показнику 99,5%.

Загальна кількість відвідувань амбулаторій і поліклініки за 2009 рік склала 366958, що на 4,4% менше, ніж у минулому році, але в розрахунку на одного мешканця залишається майже на рівні минулого року. Зниження кількості відвідувань пояснюється відсутністю сімейних лікарів у Павлівці та Подорожньому та наявністю у місті приватних кабінетів і діагностично-лікувального центру, куди звертається частина населення.

Продовжують розвиватись стаціонаро-замінні форми надання медичної допомоги населенню. Кількість ліжок денного стаціонару поліклініки 22,6 на 10 тисяч населення, при обласному показнику 20,6.

Захворюваність на туберкульоз зменшилась з 61,3 до 41,4 на 100 тисяч населення, обласний показник 96,6. Відмічається збільшення показника онкозахворюваності з 414,8 до 432,9 у 2009 році, обласний показник — 406,4. Показник дитячої смертності становить 14,33‰ при обласному — 10,9‰, материнської смертності не зареєстровано.

Протягом року адміністрація ЦРЛ приділяла значну увагу кардіологічній службі.

Контрольні показники з гіпертонічної хвороби, ішемічної хвороби серця серед дорослого населення виконані, крім показників серед працездатного населення. Зменшилась смертність від інфаркту міокарда і становить 18,8 проти 21,5 у 2008 році. Захворюваність на інфаркт міокарда — 17,1 на 100 000 населення, на інсульти — 30,9. Питома вага смертності від хвороб системи кровообігу — 62,4%, проти 64,4% у минулому році.

На стаціонарі у 2009 році проліковано 10789 хворих, середня тривалість перебування хворого на ліжку — 10,3 дня. Лікарняна летальність — 0,99 проти 0,86 у 2008 році.

Знизився показник післяопераційної летальності до 0,3 (0,32 у 2008 році при обласному 0,28), летальність при гострій хірургічній патології — 0,88, на рівні обласного показника. Залишається високим відсоток кесарських розтинів.

Стабільно працює лабораторна служба. Кількість аналізів на 100 відвідувань у поліклініку — 102,6, що майже на рівні минулого року. Підвищилася кількість рентгенообстежень: 4016,0, проти 4009,5 у 2008 році. У грудні 2008 року в ЦРЛ відкрито ендоскопічний кабінет, що дало змогу краще обстежувати гастроентерологічних хворих.

З метою поліпшення матеріально-технічної бази лікувальних закладів у 2009 році проведено поточних ремонтів на суму 230,4 тис. гривень за позабюджетні кошти та на суму 0,7 тис. грн. за бюджетні кошти, капітальних ремонтів на суму 8,9 тис. гривень за позабюджетні кошти.

Придбано обладнання на суму 49,4 тис. гривень в т.ч. медичного — на 22,7 тис. грн. також за позабюджетні кошти. Витрати бюджетних коштів на одного мешканця у 2009 році становить 334,2 грн. Залучено позабюджетних коштів на суму 2 млн. 123 тис. 800 гривень. В цілому галузь охорони здоров'я міста профінансована на 99,9% від запланованого, проти 97,5 у 2008 році.

Заборгованості по заробітній платі на кінець звітного періоду немає.

За підсумками роботи у 2009 році ЦРЛ посіла третє рейтингове місце в області.

Велику подяку Юрій Котенко висловив благодійникам, які допомогли матеріально медичному закладу на загальну суму 173346,73 гривні. Серед них — ВО "Дніпроенергобудпром", СП ТОВ "Світловодськпобут", ТОВ "Сілікон", ВАТ "Світловодський маслосиркомбінат" та багато інших.

Далі запросили до слова Любов ЧЕКАЛЕНКО, голову комісії з бюджетно-фінансових питань та соціально-економічного розвитку міської ради, першого заступника генерального директора ЗАТ ВО "Дніпроенергобудпром". Ось що сказала Любов Макарівна:

"Підбиття підсумків року — важлива подія у житті будь-якого колективу. За скупими цифрами звіту ми бачимо, що не зважаючи на складний економічний стан лікарні, ви виконуєте свій лікарський обов'язок сповна. І зайняте вами третє місце за підсумками 2009 року серед усіх лікарняних закладів області це підтверджує. Це не може не тішити і нас депутатів, і жителів міста.

Шкода, що не можна перетягувати бюджетні кошти з однієї галузі на іншу, якби ми не старалися у міській раді. Ті цифри, які ми затверджуємо ЦРЛ у міському бюджеті — дріб'язок у порівнянні з реальними потребами. Сумно, що наша охорона здоров'я опинилася у такому важкому стані і цілий ряд проблем, про які, зокрема, говорила завідуюча поліклінікою, не можна вирішити негайно.

Ви знаєте, напевне, що наше місто дотаційне. Нам не вистачає власних коштів, бо більшість підприємств не поповнюють міський бюджет, як належить. До того ж найбільший податок — податок на додану вартість — повністю забирає Київ. Є така надія, що зі зміною Уряду, Президента країни, зміниться ставлення до регіонів і ті гроші, які ми збираємо, будуть залишатися нам і направлятися на розвиток міста. Зараз наша казна майже порожня, а ті 23 мільйона гривень на рік, які ми направляємо на медицину, розподіляються таким чином: 80% — зарплата і нарахування на неї; 11% — комунальні послуги, 3,5% — медикаменти; 0,6% — харчування. На капітальний чи поточний ремонт приміщень, придбання обладнання, техніки, меблів не передбачається жодної гривні. Але ваш головний лікар Юрій Миколайович Котенко постійно звертається до керівників промислових підприємств по допомогу і, як правило, йому не відмовляють. Він дуже наполегливий і відповідальний.

Генеральний директор нашого підприємства Іван Едуардович Марон добре розуміє, що здоров'я людей — найголовніше, тому у День медичного працівника пообіцяв ремонтувати по два-три кабінети чи палати на рік. Минулого року ми змогли частково виконати його обіцянку, відремонтувавши один кабінет у жіночій консультації, і я впевнена, що 2010 року ми продовжимо роботу у цьому напрямку. Ще раз вітаю вас з успіхом, бажаю міцного здоров'я, щастя, добробуту!".

Зі словами привітання звернувся до присутніх і Віталій ЮШКО, секретар [https://rada.svetlovodsk.com.ua]міської ради[/url]: "Так сталося, що для мене це перша нагода поспілкуватися з вашим колективом. Мені дуже приємно вітати вас з добрим результатом роботи. Я дуже вдячний всім вам за співпрацю. Дякую головному лікарю за плідну роботу. Добре, що він турбується не лише про те, щоб стеля не падала у приміщеннях лікарні, а докладає зусиль до підвищення фахового рівня лікарів, придбання обладнання, транспорту тощо.

Практично у кожному виступі сьогодні звучало слово "криза". Я думаю, зважають на кризу ті, хто звик багато говорити і мало робити. Ви вмієте працювати за будь-яких складних умов, тому і перспектива розвитку закладу буде залежати від вас і ваших керівників. Вам пощастило, що у вас є такий голова профільної комісії у міській раді, як Валентина Тимофіївна Юрченко та Любов Макарівна Чекаленко, голова бюджетної комісії, які велику увагу приділяють вашому закладу. З їхньою допомогою ви зможете подолати чимало перешкод.

Одна з проблем лікарні — кадри. Жоден фахівець не приїде до вас, бо ви не можете похвалитися високою заробітною платою. Я думаю, що ми зможемо у 2010 році закріпити за вашим закладом кілька квартир для молодих спеціалістів. Це буде суттєвою допомогою міської влади центральній районній лікарні і всім жителям міста. Ми, безумовно, будемо разом з вами йти вперед і наступного року посядемо, як мінімум, друге місце".

На закінчення медичної ради надали слово Антоніні КОДРУЛ — заступнику начальника обласного управління охорони здоров'я: "Я вдячна вам за хорошу роботу, — сказала Антоніна Леонідівна, — Вітаю вас з рейтинговим третім місцем. Зрозуміло, що без вас, фахівців такого результату не було б. Приємно бачити на медичній раді керівників міської і районної влади. Це свідчення поваги і уваги до нас — медиків. Але розслаблятися не треба. Зберіть всі свої сили і покращуйте результати 2009-го року. Зверніть увагу на первинну ланку. Постійно тримайте на контролі роботу фельдшера, бо як спрацює фельдшер, такими і будуть ваші результати у 2010 році. Бажаю вам здоров'я, терпіння, наснаги".

За підсумками 2009 року Світловодська ЦРЛ посіла третє рейтингове місце в області

За підсумками 2009 року Світловодська ЦРЛ посіла третє рейтингове місце в області

За підсумками 2009 року Світловодська ЦРЛ посіла третє рейтингове місце в області

За підсумками 2009 року Світловодська ЦРЛ посіла третє рейтингове місце в області

За підсумками 2009 року Світловодська ЦРЛ посіла третє рейтингове місце в області

За підсумками 2009 року Світловодська ЦРЛ посіла третє рейтингове місце в області

За підсумками 2009 року Світловодська ЦРЛ посіла третє рейтингове місце в області

За підсумками 2009 року Світловодська ЦРЛ посіла третє рейтингове місце в області


Тетяна ДРОЗДОВА,
Богдан ДРОЗДОВ (фото).

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top