П’ятниця, 17 травня 2024

^ Реклама ^
Люди

Канада радо зустрічає емігрантів з будь-якої країни. Олександр Занін відчув це на собі

Канада радо зустрічає емігрантів з будь-якої країни. Олександр Занін відчув це на собі(Закінчення. Початок).
– Як живе пересічний мешканець Канади?
– Торонто – дороге місто. За оренду 3-кімнатної квартири треба віддати не менше 1000 доларів на місяць. Житла там мало, тож і ціни, відповідно, великі. Звісно, зарплата людини залежить від місця роботи, від кваліфікації. Скажімо, у Торонто вся транспортна система (метро тощо) – це державна структура, тут люди отримують добре. Водій транспортних засобів міста, наприклад, отримує 23 долара за годину і працює 40 годин на тиждень. Отримують багато ті, хто у вас звуться держслужбовцями, адвокати і т.д. Якщо у людини великий стаж роботи, вона також має дуже гідні доплати.


– Освіта в Канаді. Яка вона? Ваша донька ходить до другого класу, що ви можете сказати про навчання?

– У порівнянні з Україною, освіта інша. У школі немає якогось напруження, не задають домашніх завдань. Мені це подобається. Навіщо ще й вдома вчитися? Потреби в цьому немає. Донька із задоволенням ходить до школи, до речі, до католицької, хоча релігії там не так багато приділяється уваги, але там інший кодекс поведінки, а навчальна програма така ж, як і у інших школах. У Канаді існує багато альтернативних шкіл: приватні, є тільки для хлопчиків, тільки для дівчаток, школи, в яких викладають французькою, російською мовою, школи мистецтв і т.д.
На освіті ставиться великий акцент. Майже всі можуть вступити до університету, але вища освіта виключно платна. Можна брати кредит на освіту, який, зрозуміло, доведеться повертати. Навчання у коледжі буде коштувати близько 2 тисяч доларів за семестр.

– Яке медичне забезпечення мешканців країни?

– У кожного є медична страховка, так звана картка здоров’я, за якою платить держава, якщо людина живе в провінції більше 6 місяців, і, звісно ж, легально. За основні послуги платить держава. Це картка, розміром з кредитку, на якій нанесено інформація про вас, ваше здоров’я тощо. Якщо людина звертається до приватної поліклініки, то держава частково оплачує ці послуги. Традиційно, родина має сімейного лікаря.

– Як ви відпочиваєте родиною?

– Ми ходимо в центр міста, в парк. Їздимо на велосипедах. Якось я їздив на рибалку на північ, там чудові необжиті місця, як в тайзі, і клімат там, як в Росії! Природа на півночі просто чудова: багато оленів, лосів, ведмедів. Їдучи на машині, слід бути обережним, аби не в'їхати у звіра. Риби в озерах – повно!

– Певно, на риболовлю, дозволи потрібно відповідні брати, і у нерест рибою там не торгують…

– Звичайно! Те, що відбувається тут, мене просто вражає. Сітками виловили, все, що можна, залишилися одні бобирі. А те, що зробили з лівим берегом, це взагалі злочин проти людства. Раніше там були нерестилища, зараз же все вирубали, побудували дачі...

Дивує, що у людей немає, якщо можна так сказати, поваги до землі, на якій вони живуть. Для них важливо нахапати всього побільше і ні про що не думати…
Мене засмучує, що місто брудне, сміття багато. У нас роздільний збір сміття по ІІІ категоріях, і все це вчасно прибирається, і, відповідно, переробляється. Такої шкоди природі, як тут, не завдають. Звичайно, і у Канаді купа природоохоронних проблем, але там діють трохи поміркованіше.

– Старша донька знає, що бабуся живе в Україні, хоче приїхати сюди?

– Знає. Звісно, хоче відвідати бабусю, напевно, вона б познайомилася з дітьми, чудово гралася б з ними. Мені здається, якщо вона приїде, особливого шоку у неї не буде. Дитяча психіка пластична.

– Скільки часу та грошей забрала дорога?

– Годин вісім з Торонто в Німеччину, потім до Києва, та 2-3 години до Світловодська. Дорога коштує у два кінці близько 1200 доларів.

– Якби ви не опинилися в Канаді, як думаєте, склалося б ваше життя?

– Якби залишився тут, думаю, поїхав би жити в село. Якщо люди не зрозуміють, що їхнє життя та існування залежить від землі, на якій вони живуть, як би це пафосно не звучало, на якесь щасливе майбутнє не залишиться жодної надії. Українцям треба це зрозуміти. Земля насправді прекрасна і ставитися до неї треба відповідно.

Спілкувалася Тетяна ЗИМА.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top