П’ятниця, 03 травня 2024

^ Реклама ^
ТОП-новини Корисна інформація

Чому у сусіда є світло, а у мене немає? Новина з фото

Чому у сусіда є світло, а у мене немає?
Читайте у нашому матеріалі відповіді на найпоширеніші запитання, які турбують кожного споживача електроенергії.
^ Реклама ^

Напевно, ви вже встигли помітити, що у сусідів в будинку навпроти горить світло, працює телевізор або хтось готує вечерю, а ваш будинок занурений у пітьму — як таке може бути? Відповідь проста — деякі будинки ніколи не вимикають, тому що вони підключені до однієї лінії з об'єктом критичної інфраструктури.

Чому у сусіда є світло, а у мене немає?
Інфографіка: uawarinfographics


Кожен будинок підключений до загальної електромережі. Тому у сусідніх будинках (чи навіть під'їздах) може працювати декілька ліній електропередач, які належать до різних груп і відключаються за різними графіками.


Як заощадити споживання електроенергії

Внаслідок російського терору пошкоджено 30% електростанцій. Тому зараз особливо важливо полегшити навантаження на енергомережу. Як це зробити – відповідь в інфографіці.

Чому у сусіда є світло, а у мене немає?
Інфографіка: Укренерго



Що приготувати, коли немає електрики

На випадок відсутності струму та інших надзвичайних ситуацій ми радимо заздалегідь зробити запас консервів та сухої сублімованої їжі. У магазинах нині великий вибір таких страв: супи, каші, пюре. Аби їх уживати, достатньо залити холодною водою. Деякі крупи не обов’язково варити, а достатньо залити водою та залишити на деякий час. Тож і їх радимо мати в запасі.

Каші, для приготування яких потрібен окріп:
  • Ячна каша. Залити кип’яченою водою і залишити на 2-3 години.
  • Пшоняна каша. Залити окропом і почекати 1 годину для настоювання.
  • Пшенична каша. Залити окропом і закутати посудину в ковдру, аби зберігалося тепло. Почекати 30-50 хвилин для настоювання.
  • Булгур. Не варити можна булгур середнього або дрібного розміру. Дрібний булгур настоюється в окропі 20 хвилин, середній – 40 хвилин.

Каші, для приготування яких достатньо холодної води (кефіру або молока):
  • Гречана каша. Коричнева гречка продається в магазинах уже готова. На пакуванні зазначено, що вона обсмажена й висушена. Якщо немає газу та електрики, крупу можна заздалегідь замочити водою кімнатної температури, молоком або кефіром. Вона має настоюватись від 5 до 10 годин. Тому краще замочувати її на ніч.
  • Перлова каша. Цю крупу можна заливати як окропом, так і звичайною водою. Але настоюватися в холодній воді вона має від 10 до 24 годин. Тому краще залити її звечора.
  • Кускус. Крупу, залиту холодною водою, достатньо залишити на 20-30 хвилин для приготування. За наявності гарячої води вистачить 5-10 хвилин.
  • Вівсянка (або вівсянка в пластівцях). Для приготування в холодній воді залишити настоюватися на 30 хвилин або годину. В окропі – достатньо 20 хвилин.
  • Манна каша. Залийте манну кашу холодною водою або молоком, накрийте та дайте настоятись 15-20 хвилин.
  • Кіноа. Залити холодною водою й залишити на ніч.

Усі перелічені каші також можна готувати в термосі. Одна година кипіння на плиті дорівнює 4-5 годинам настоювання в термосі.


Як одягатися, якщо вуличне освітлення вимкнене

Через обстріли об’єктів енергетичної інфраструктури в Україні вимикають вуличне освітлення – через аварії або з метою економії.

Аби не наражати на небезпеку себе та водіїв у темний час доби радимо:
  • Обрати світлі речі. Не обов’язково надягати все біле. Світлою має бути половина вашого одягу – куртка або штани.
  • Придбати світлоповертальні елементи одягу – браслет, стрічка на рюкзак або жилет. За статистикою, світловідбивачі зменшують ризик наїзду авто в шість разів. Найкраще помітний колір — жовтий.
  • Потурбуватися про наявність світловідбивних елементів на одязі дітей. Розташовуйте їх на рівні голови, корпусу і рук дитини — через менший зріст діти менш помітні на дорогах.
  • Придбайте для своїх домашніх улюбленців нашийники, що світяться, або одежину зі світлоповертальними елементами.


Що робити, щоб не залишитися без зв'язку

Внаслідок масованої ворожої атаки на українські міста може зникнути зв’язок. Як підготуватися до цього?
  • Якщо він буде, але слабким, використовуйте полегшені версії додатків — наприклад, Facebook Lite, Messenger Lite, Google Go, Google Maps Go. Вони працюють швидше навіть за умови гіршого доступу до Інтернету.
  • Встановіть на смартфон додаток з мапами, які не потребують мережі. Наприклад, mapy.cz. Або увімкніть відповідну функцію на Google Maps. Додатки не завантажують автоматично потрібні карти — зробіть це заздалегідь самостійно.
  • Якщо є можливість, користуйтесь запасним кнопковим телефоном. Він може працювати довше, ніж смартфон.

Більше порад читайте на сайті Dovidka.info.


У вас відключають світло?


Усього проголосувало: 27 користувачів



Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top