Четвер, 28 березня 2024
Люди

Майже 20-кілограмовий кавун виростили в Захарівці Новина з фото

Майже 20-кілограмовий кавун виростили в Захарівці
Кавун вагою 19 кілограмів 350 грамів виростили в селі Захарівці Великоандрусівської сільської ради Олександрійського району одноосібники Бузейнікови. Вирощуванням нетипової для області рослини вони займаються близько тринадцяти років. Мали плоди вагою 14, 15, 18 кілограмів. Цьогорічний врожай вперше приніс такого смугастого важковаговика.


Батько Микола й син Віктор Бузейнікови — одноосібники, тобто самостійно обробляють власні земельні ділянки. Саджають городину: картоплю, капусту, а одне поле площею чотири гектари повністю засіюють кавунами. Урожай продають, купують односельці, жителі сусідніх населених пунктів.

Цим видом баштанних займаються майже тринадцять років. Розпочинав сільськогосподарський експеримент батько, це був один, потім два гектари, а останні три роки столову культуру вирощує і син, який свого часу закінчив Олександрійський професійний аграрний ліцей.

"Досвід вирощування був, — коментує Віктор Бузейніков. — Це не так, що прокинувся одного ранку і вирішив засіяти чотири гектари кавунами. До речі, це звичайна земля, чорнозем. Інші селяни поруч саджають кукурудзу, соняшники, а у нас — кавуни".


Господар садить два-три основних сорти, на яких зупинився, підібравши їх для саме для своєї ділянки після років експериментів. Наприклад, баштан знаходиться на горі, з цієї точки видно усі села, що довкола, і там довший сонячний день: сонце раніше встає і пізніше сідає. Не на багато, але це великий бонус для кавуна. Минулого року змінили ділянку — і врожай був гіршим. Для обробки рослин використовують техніку частково: міжряддя сапається трактором, а рядок вже вручну. Хімічних речовин не застосовують взагалі.

За словами аграрія, за усі роки не було такого, щоб кавун не вродив. Хоча цей рік був важким для рослини: складно переніс холодну весну — хворів, відсотків 30% сходів загинуло.

"Я знаю аграріїв з Кіровоградщини, які вирощують кавуни, але загалом це не дуже популярна для вирощування культура в нашій області, — говорить Віктор. — Цього року у нас закуповували врожай жителі Херсона, які виїхали з нього на початку повномасштабної російської агресії, і казали, що за смаковими якостями захарівський кавун не гірший за херсонський. Минулі роки найбільшими були плоди вагою 14, 15 кілограмів. Цього року досить багато плодів досягло 18 кілограмів, а ось 19-кілограмовий виріс вперше. Його вже продали, але ми встигли з ним сфотографуватися (сміється)".

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top