П’ятниця, 19 квітня 2024
Здоров'я

Цукровий діабет небезпечний ускладненнями

Цукровий діабет небезпечний ускладненнями
14 листопада — Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом.


Цукровий діабет є системним, поліетіологічним широко розповсюдженим захворюванням. Підступність цього захворювання полягає в тому, що багато пацієнтів сприймають перші ознаки цукрового діабету за звичайне нездужання, що сприяє бурхливому перебігу хвороби та розвитку ускладнень.

Сент-Вінсенська декларація в 1990 році виділила пріоритетні напрямки в лікуванні трьох ускладнень цукрового діабету: ретинопатії, нефропатії та синдрому діабетичної стопи.

При цукровому діабеті в зв’язку з ураженням судин розвиваються ускладнення органу зору: синдром сухого ока, хронічні коньюктивити, мейбоміїти, катаракта, вторинна глаукома, гемофтальм, ураження сітківки та зорового нерву.

Механізм розвитку ускладнень полягає в порушенні чутливості до інсуліну або дефіциту інсуліну, що призводить до накопичення в міжклітинних проміжках сорбітола і фруктози, які притягують до себе молекули води, розвиваються набряки, звужується калібр судин, агрегуються формені елементи крові, формуються тромби, які закупорюють судини, погіршується живлення сітківки. В зоні ішемії розвиваються нові недорозвинені судини, дуже крихкі, схильні до розривів з кровотечами в сітківку або скловидне тіло. Скловидне тіло проростає тяжами, які відшаровують сітківку. Новоутворені судини проростають райдужку та дренажну систему ока, розвиваються тяжкі вторинні глаукоми.

Дуже важливо діагностувати ці захворювання в ранньому періоді, що дозволяє вчасно призначити адекватне сучасне лікування. За наслідками клінічних досліджень пріоритетними є лазерні методи лікування. Ефект лазерного лікування покращується в рази при правильному призначенні інсуліну та цукрознижуючих препаратів, корекції артеріального тиску, нормалізації функції печінки та нирок, достатній руховій активності, дієтотерапії, контролю рівня ліпідів та індексу атерогенності.

За стандартами надання медичної допомоги огляд окуліста призначається 1 раз на рік, а при виявленні патології — від 2 до 4 разів на рік; лікування окулістом призначається після нормалізації рівня цукру в крові (компенсації).

Наталя Крайня,
лікар-офтальмолог Світловодської ЦРЛ

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top