Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Маєш сотку – вже не безробітний?

Маєш сотку – вже не безробітний?Сьогодні – у розпал економічної кризи – чимало працівників промислових підприємств, розташованих у містах, поповнюють лави безробітних. Чимало серед них і сільських жителів. Останніх-то і бентежить питання: чи варто розраховувати на допомогу по безробіттю та чи є наявність землі в індивідуальній власності приводом для відмови у виплатах на випадок безробіття?
Дійсно, сказав Олександр Сиромятнов, заступник директора Світловодського міськрайонного центру зайнятості, це питання наразі набуло актуального значення. Тому, продовжив він, треба відразу визначитись: чи є людина власником особистого селянського господарства (ОСГ). І аби не було різного роду плутанин і незрозумілостей, керуватись потрібно нещодавно скоригованим Законом України „Про особисте селянське господарство”, який набув чинності 13 січня поточного року. Стаття 4 цього закону наголошує, що облік ОСГ здійснюють сільські, селищні та міські ради за місцем розташування земельної ділянки в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади з питань статистики...
^ Реклама ^

Іншими словам, якщо фізична особа має у користуванні до двох гектарів землі (мінімуму у законі не визначено) – вона володіє оцим самим ОСГ, яке визначається як її основна робота. І це, зазначив Сиромятнов, стосується не лише мешканців району. Також і городянин, якщо він звільняється з роботи, то для постановки на облік до Центру зайнятості, він (як і селянин) має надати довідку, завірену органами місцевого самоврядування, про те, що він не є членом ОСГ, або вийшов з цього членства. У разі, якщо людина набула статус безробітного до цієї дати (13.01.2009 року) – положення означеного закону на неї не розповсюджуються.

Як довести потенційному претендентові, що він не є членом ОСГ? На це Олександр Сиромятнов повідомив, що, згідно цього ж закону, облік таких господарств здійснюють сільські, селищні, міські ради за місцем розташування земельної ділянки в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади з питань статистики. Коротше кажучи, це питання є прерогативою голів сільських та селищних рад, міських та районних адміністрацій. І якщо людина має довідку, завірену цими місцевими органами влади про те, що вона не є членом ОСГ, лиш тоді вона набуде права на отримання статусу безробітного з усіма, витікаючими звідси, виплатами і допомогами, підсумував заступник директора Світловодського МРЦЗ.

Виходить, якщо у тебе є кілька соток городу, то ти вже не безробітний? Саме цим питанням переймається переважна більшість сільського населення, якому не пощастило втратити роботу. Враження таке, що наші законодавці, у лихоманці політичних протистоянь та чвар поміж собою, забули про „дрібничку”, яка „вилазить боком” їхньому електоратові.

Віталій АСАУЛЕНКО
Богдан Дроздов (фото).

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top