Від глини — до глечика
Захопившись видатною історією гончарства нашого краю, багатством місцевих глин, молодий гончар із Чигирина Владислав Жук не стримався й переїхав до Світловодського району в село Золотарівка, аби відродити уміння знаних місцевих майстрів: Феодосія Чередниченка (с. Ревівка) та Миколи Тотаренка (м. Новогеоргіївськ, артіль "Вирішальна").
Під час візиту журналістів гончар продемонстрував увесь процес перетворення глини на глечик (чашку чи миску, навіть макітру): все починається з контакту глини з водою, яка дарує глині пластичність для подальшої взаємодії з руками гончара і гончарним кругом, який повинен обертатись проти сонця, на завершення — вогонь, який, створюючи в печі температуру до тисячі градусів, потім гарантує зберігання виробом свої форми впродовж тисячі років. На завершення — лощіння і димлення, які надають остаточного (товарного) вигляду черговому шедевру.
Сергій Гайдук,
Провідний методист із збереження культурної спадщини
Захарівського музею історії
Сергій Гайдук,
Провідний методист із збереження культурної спадщини
Захарівського музею історії
Сергій Гайдук
Фото: автора