Ботулізм — захворювання з тяжким «характером»


Ботулізм — захворювання з тяжким «характером»


16 березня 2015
Ботулізм — захворювання з тяжким «характером»
Враховуючи особливості розташування міста Світловодська та Світловодського району, захоплення їх населення обробкою риби в домашніх умовах, питання профілактики такого серйозного захворювання як ботулізм залишається актуальним. Особливо в холодний період року, коли споживання консервованих продуктів зростає. Згідно зі статистичними даними, в 2014 році в Кіровоградській області зареєстровано 9 випадків ботулізму з 12 потерпілими, 1 з яких помер. При цьому більшість випадків пов’язана з вживанням домашніх м’ясних консервів. Також причиною захворювання було і вживання риби у в’яленому та сушеному вигляді. Це може свідчити не лише про порушення технології приготування та обробки продуктів, але й про безпечність самого населення.

Ботулізм — тяжке інфекційне захворювання, яке вражає насамперед нервову систему та виникає на фоні повного благополуччя. Першими проявами, як правило, є слабкість, головний біль, порушення зору (подвоєння, туман або сітка перед очима). Виникають вони не одразу — через 36 годин після потрапляння збудника в організм. Згодом клінічна картина може доповнитись паралічем м’язів язика, гортані, що може призвести до смерті. Температура тіла може бути нормальною або навіть зниженою.

Викликає захворювання паличка ботулізму, а точніше — продукт її життєдіяльності (ботулотоксин), який виділяється при сприятливих для нього умовах. Такі умови створюються при неякісній підготовці продуктів до приготування (очищенні, митті, розробці риби чи м’яса), неналежній термічній обробці, поганому просушуванні, недостатній концентрації консервантів (солі, цукру, кислот та ін.), наявності анаеробних (безкисневих) умов та довгому зберіганні в теплі.

Зауважимо, що найнебезпечнішими у відношенні ботулізму є такі продукти домашнього приготування, як консерви (овочеві, грибні, м’ясні, рибні), сирокопчені окости, м’ясні паштети, риба (солена, в’ялена, копчена).

Щоб максимально убезпечити себе від цього небезпечного захворювання, слід дотримуватися наступних правил:

1. Обробку риби перед приготуванням проводити обережно, не порушуючи цілісності кишкового тракту.

2. Солити рибу охолодженою при температурі не більше +4 градусів С з дотриманням технології приготування (концентрація солі повинна бути більше 10%).

3. Перед приготуванням ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби.

4. При смаженні та тушкуванні риби і м’яса забезпечувати їх достатню термічну обробку, дотримуватися належного температурного режиму при виготовленні консервів.

5. Не вживати консерви з ознаками бомбажу (здуття) або з підозрою на недоброякісність.

6. Віддавати перевагу консервам промислового виготовлення, позаяк технологія та рецептура виготовлення продуктів промислового виробництва розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням лабораторного контролю.

При цьому наголошуємо на небезпеці купівлі копченої, соленої, в’яленої риби та консервованої продукції домашнього виготовлення на стихійних ринках.

Враховуючи тяжкий характер захворювання, закликаємо бути пильними щодо продуктів, які вживаються в їжу, та при перших ознаках ботулізму негайно звертатися за медичною допомогою.

Тетяна Кривошея,
т.в.о.начальника відділу держсанепіднагляду у Світловодському районі