Грибна пора


Грибна пора


12 вересня 2011
Грибна пораПриємно погожого дня побродити неходженими лісовими стежками по грибних місцях. Збирання грибів не лише приємний відпочинок, це напружена праця під час якої треба бути зосередженим і уважним, щоб стати справжнім грибником потрібні знання і досвіт. Відомо понад 100 тис. видів грибів.
Гриби — цінний харчовий продукт. Свіжі гриби-білоніжки корисніші за цибулю, моркву, капусту, а сушені калорійніші за яйця і варену ковбасу. Багаті вітамінами А, В, Д, РР, С мікроелементами: цинк, фосфор, марганець. Навіть у малих дозах присмачують страву. На жаль, трапляються прикрі випадки отруєння грибами від незнання, де їстівні гриби, а де — отруйні, а ще частіше від неправильного і несвоєчасного приготування.

Зірвані хороші гриби не псуються найбільше одну добу при умові, що вони лежать висипані з кошика у прохолодному місці. Гриб швидко розкладається і виділяє трупну отруту, смертельно небезпечну для життя людини.

Добрі їстівні гриби ростуть не скрізь, а на своїх уподобаних місцях, та й пора у кожного гриба своя.

Що мусить знати кожен, хто любить збирати гриби.
• Збирайте гриби далеко від доріг, підприємств, ядохімікатів, кладовищ;
• кладіть у плетений кошик, де добра вентиляція і прикрити від сонця;
• збирайте вранці і не шкодити грибницю;
• збирайте гриби, які добре знаєте і які не викликають сумніву;
• якщо сумніваєтесь — не беріть і не цробуйте сирими;
• не беріть гриби з бульбо-подібним потовщенням біля основи ніжки, як у блідої поганки чи мухомора.
• якщо збираєте "печериці", звертайте увагу на колір пластинок. Ніколи не беріть, якщо пластинки білого кольору. У дійсних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім сутеніють;
• не збирайте і не їжте грибів перезрілих, ослизлих, зморщених, червивих, зіпсованих і в засушливу пору;
• зморшки неодмінно прокип’ятіть 7-10 хвилин, відвар вилити, потім варити, жарити;
• народні способи визначення отруєності: потемніння срібних предметів, цибулини при варінні грибів — не завжди мають підставу і користуватись ними не можна!

Принесені гриби перебирають, очищають від піску, сміття, у деяких грибів (маслюки і мокрухи) знімають з капелюшка плівку, покриту слизом. Кулінарній обробці піддати в день збору чи наступного ранку.

При перших ознаках отруєння: розлад шлунково-кишкового тракту через 0,5-1 годину, інколи 24; блювання, болі, проноси, пітливість, відчуття жару; звуження зіниць, інколи температура та інші ознаки, треба негайно звернутись за медичною допомогою. Не ставте на терези життя і гриби!

В. Добровольський,
лікар-педіатр.