Приємно погожого дня побродити неходженими лісовими стежками по грибних місцях. Збирання грибів не лише приємний відпочинок, це напружена праця під час якої треба бути зосередженим і уважним, щоб стати справжнім грибником потрібні знання і досвіт. Відомо понад 100 тис. видів грибів. Гриби — цінний харчовий продукт. Свіжі гриби-білоніжки корисніші за цибулю, моркву, капусту, а сушені калорійніші за яйця і варену ковбасу. Багаті вітамінами А, В, Д, РР, С мікроелементами: цинк, фосфор, марганець. Навіть у малих дозах присмачують страву.
На жаль, трапляються прикрі випадки отруєння грибами від незнання, де їстівні гриби, а де — отруйні, а ще частіше від неправильного і несвоєчасного приготування.
Зірвані хороші гриби не псуються найбільше одну добу при умові, що вони лежать висипані з кошика у прохолодному місці. Гриб швидко розкладається і виділяє трупну отруту, смертельно небезпечну для життя людини.
Добрі їстівні гриби ростуть не скрізь, а на своїх уподобаних місцях, та й пора у кожного гриба своя.
Що мусить знати кожен, хто любить збирати гриби. • Збирайте гриби далеко від доріг, підприємств, ядохімікатів, кладовищ; • кладіть у плетений кошик, де добра вентиляція і прикрити від сонця; • збирайте вранці і не шкодити грибницю; • збирайте гриби, які добре знаєте і які не викликають сумніву; • якщо сумніваєтесь — не беріть і не цробуйте сирими; • не беріть гриби з бульбо-подібним потовщенням біля основи ніжки, як у блідої поганки чи мухомора. • якщо збираєте "печериці", звертайте увагу на колір пластинок. Ніколи не беріть, якщо пластинки білого кольору. У дійсних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім сутеніють; • не збирайте і не їжте грибів перезрілих, ослизлих, зморщених, червивих, зіпсованих і в засушливу пору; • зморшки неодмінно прокип’ятіть 7-10 хвилин, відвар вилити, потім варити, жарити; • народні способи визначення отруєності: потемніння срібних предметів, цибулини при варінні грибів — не завжди мають підставу і користуватись ними не можна!
Принесені гриби перебирають, очищають від піску, сміття, у деяких грибів (маслюки і мокрухи) знімають з капелюшка плівку, покриту слизом. Кулінарній обробці піддати в день збору чи наступного ранку.
При перших ознаках отруєння: розлад шлунково-кишкового тракту через 0,5-1 годину, інколи 24; блювання, болі, проноси, пітливість, відчуття жару; звуження зіниць, інколи температура та інші ознаки, треба негайно звернутись за медичною допомогою. Не ставте на терези життя і гриби!
В. Добровольський, лікар-педіатр.
|