Ранні овочі: вітаміни чи отрута?


Ранні овочі: вітаміни чи отрута?


1 липня 2010
Ранні овочі: вітаміни чи отрута?Загальновідомо, що ранні овочі можуть бути небезпечними через перевищення в них вмісту нітратів. Тому фахівцями райСЕС проводяться перевірки щодо наявності документів, що підтверджують якість продукції, а проби овочів вибірково досліджуються на вміст нітратів.
За даними лабораторних досліджень в одній з проб виявлено перевищення нітратів: це проба огірків, які завезені з оптової бази м. Кременчука. До речі, в зелені (петрушка, кріп, салат тощо) найбільше нітратів міститься в стеблинах та біля основи, в коренеплодах (редька, редис, червоний буряк) – у верхній 1/5 частині, в моркві – у серцевині, у картоплі – в кожуху та під ним, а в ранній капусті – у качані та потовщеннях листя. У нестиглих плодах нітратів у 1,5-3 рази більше, ніж у стиглих.

Вживання овочів з перевищеним вмістом нітратів негативно впливає на здоров’я та може призвести до отруєння з тяжким перебігом. Щоб запобігти потраплянню в організм нітратів разом з рослинними продуктами, їх необхідно попередньо обробляти. Вимочування та очищених овочів і фруктів суттєво знижують кількість нітратів, миття теплою водою на 40% зменшує кількість нітратів, що залишилися на поверхні. Під час проварювання продуктів нітрати переходять у воду. Істотно знижує вміст нітратів квашення, соління або маринування продуктів.

Отже овочі слід купувати в торговельній мережі або на ринку; при сумнівній якості вимагайте супровідні документи, а вдома старанно обробляйте ці овочі.

Олена ФІЛІЧКІНА,
лікар з гігієни харчування.