Що і куди пакувати, аби довше зберігати


Що і куди пакувати, аби довше зберігати


25 лютого 2010
Що і куди пакувати, аби довше зберігатиУ нас, як завжди, біда не приходить одна – до економічної, фінансової та інших криз додалися ще й вибори. Чим не оминули скористатися різного штибу спекулянти – ціни буквально на всі харчі стрімко „полізли” догори. „Жарку” піддають і споживачі, які чи не на останні кревні запасаються цукром, крупами, макаронами, борошном, курячими стегенцями. І все для того, аби через місяць-другий усім цим крамом наповнювати... смітники. Бо все воно кисне, гіркне, жучки різні та метелики „заводяться”... Сир – плівку, ковбасу – у фольгу
Як довше зберегти свій „стратегічний” провіант? Про це ми запитали лікаря з гігієни харчування Світловодської РайСЕС Олену Філічкіну. Найкраще, сказала вона, продукти зберігати у „рідній” фабричній упаковці. Це, як правило, упаковка на основі харчового поліетилену. У ньому і, зокрема, у харчовій плівці добре зберігаються сири, овочі, фрукти, риба, м’ясо та різні копченості. Але, застерігає пані Олена, якщо ви розмотали плівку з цими наїдками – повторно використовувати її непотрібно, запакувати треба новим шматком плівки. А от зберігати у целофані ковбасу, вершкове масло інші „жирності” не варто – у ньому вони досить швидко стають слизькими та набувають малоприємного запаху. Для таких харчів фахівець з „правильного” харчування радить упаковку із фольги. Вона не вбирає у себе жир, не пропускає вологу та сторонні запахи. Ще краще підходить пергаментний папір – у ньому ці продукти, а також сири, кондитерські вироби „дихають” і тому довше зберігають свою натуральну свіжість.

А от пакувати у такий папір свіжу рибу, зелень та овочі з фруктами наша консультантка не радить. Як і не радить три останні продукти пакувати у вакуумну упаковку, яку, до речі, можна назвати останнім „писком” пакувальних технологій. Наразі у продажу з’явилися спеціальні пластикові і скляні контейнери та насоси (механічні чи електричні) до них. Електричні, зазначила Олена Філічкіна, кращі – вони дозволяють повністю відкачати з тари повітря, чого не скажеш про механічні – вручну навряд чи вдасться створити безповітряний простір. Для всього іншого вакуум – ідеальна упаковка.

У пластиковій тарі і заморожувати можна
Та все ж, універсальною тарою лікарка вважає пластикові лотки з кришками – у них годиться зберігати тривалий час усе, що завгодно. Ще довше – за низьких температур. Навіть заморожувати свої припаси можна. Головне – не змішувати докупи різні продукти. Але, вибираючи таку тару, треба бути обачним, аби не „затаритись” нехарчовим пластиком. На харчовому, пояснила наша консультантка, викарбовано зображення виделки та келиха. Також у продавця не завадить поцікавитися, саме для яких продуктів – гарячих чи холодних – той чи інший пластиковий контейнер.

Між іншим:
Не слід зберігати продукти у чавунному або алюмінієвому посуді, краще – у емальованому чи скляному;
Не слід ополіскувати овочі та фрукти, якщо ви кладете на зберігання до холодильника;
Риба у холодильнику зберігається значно довше, коли вона чищена;
Зелень зберігається довше, якщо до неї покласти половинку цибулини;
Термін придатності олії збільшується, якщо вона знаходиться у непрозорій ємності.

Віталій АСАУЛЕНКО
Фото: Заощаджувати кошти дозволяють продуктові запаси. Це так, але за умов правильного їх зберігання, каже Олена Філічкіна