Готуємося до новорічних свят – як вберегтись від кишкових інфекцій


Готуємося до новорічних свят – як вберегтись від кишкових інфекцій


28 грудня 2016
Готуємося до новорічних свят – як вберегтись від кишкових інфекцій

З початку 2016 року на Україні спостерігається значне погіршення епідемічної ситуації щодо захворюваності населення на гострі кишкові інфекції, яка зросла в порівнянні з минулим роком в 1,5 рази. Так, за даними Держпродспоживслужби за поточний період 2016 року на території країни зареєстровано 140 спалахів інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 2666 українців, з яких 1222 – діти. При цьому у Кіровоградській області зафіксовано 9 спалахів. Серед імовірних причин, які призвели до спалахів, фігурують недотримання особистої гігієни, технології приготування страв, температурного режиму зберігання сировини та готових страв.

Враховуючи, що вся країна, і наше місто в тому числі, знаходиться в очікуванні зимових свят, Управління Держпродспоживслужби в м.Світловодську нагадує світловодцям та гостям міста основні правила захисту від кишкових інфекцій:

1. Дотримуйтесь правил особистої гігієни, особливо при приготуванні їжі та відвідуванні туалету. Це правило актуально як для домашніх умов, так і для об’єктів громадського харчування (кафе, ресторанів, барів тощо).
2. Не вживайте продукти, страви або напої при найменшій підозрі на їх недоброякісність або прострочені терміни придатності.
3. Зберігайте продукти та страви відповідно до температурних умов (в холодильнику) та термінів зберігання. Не готуйте страви "прозапас" - приготовані страви бажано вжити відразу (протягом 2-х годин) або через певний час, але за умови зберігання в холодильнику та після обов’язкової термічної обробки.
4. При купівлі продуктів харчування звертайте увагу на терміни придатності, маркування, цілісність упаковки, колір та консистенцію, умови зберігання та реалізації тощо. Не купуйте харчі в місцях стихійної торгівлі або з рук приватних осіб.
5. При приготуванні страв суворо дотримуйтесь технології приготування, особливо відносно температурної обробки.
6. Перед вживанням ретельно мийте овочі та фрукти.

Виконання цих нескладних правил допоможе уникнути захворювань на гострі кишкові інфекції і зберегти тим самим ваше здоров’я і здоров’я ваших близьких. Але, якщо уникнути недуги все ж не вдалось – при найменших симптомах кишкової інфекції або харчового отруєння негайно звертайтесь до лікаря! Пам’ятайте, що небезпеку для оточуючих може створювати не лише харчовий продукт або страва, а й хвора на кишкову інфекцію людина. Нехай ваші зимові свята будуть безпечними!

Тетяна Кривошея, в.о.начальника Управління Держпродспоживслужби
в м.Світловодську