Четвер, 28 березня 2024
Освіта

Многії літа рідній четвертій школі!

Многії літа рідній четвертій школі!Навчально-виховний комплекс "Гімназія – загальноосвітня школа I-III ступенів №4" Світловодської міської ради Кіровоградської області відзначив у 2009-2010 навчальному році славетну дату – 50-річчя з дня, коли простора школа для дітей будівників Кременчуцької ГЕС вперше наповнилась голосами школярів, відкривши для них свої двері.
Ця школа – правонаступниця Новогеоргіївської середньої школи №1, яка разом з учнями та дружнім учительським колективом продовжила свої традиції в новозбудованій школі.


Значний внесок у розбудову школи №4 зробили її директори Душка Степан Іванович, Іщенко Марія Кирилівна, Кобелянський Станіслав Іполитович, Марченко Микола Олександрович, Савіних Наталія Олександрівна. Зараз впродовж 9 років школу очолюю я, відмінник освіти України, вчитель вищої категорії, "старший вчитель", Прасол Надія Іванівна. Намагаюсь згуртувати навколо себе колектив талановитих, креативних педагогів, які щодня і щогодини віддають і свої знання, і свої серця дітям. З 47 вчителів НВК мають вищу кваліфікаційну категорію – 27 викладачів, I кваліфікаційну категорію – 11 викладачів, звання "вчитель-методист" присвоєно 4 вчителям, "старший вчитель" – 17 вчителям, знаком Відмінник освіти" нагороджено 10 вчителів.

І молодим, і досвідченим вчителям є на кого рівнятися, є кого шанувати. Це – ветерани педагогічної праці, золотий фонд кожної школи, її розум, честь і совість! Для поколінь випускників четвертої школи легендою звучать імена І. Шрамка, П. Васильченко, М. Посунько, М. Верескун, М. Заболотної, М. Мізіної, М. Глінкіної, І. Дороніна, Л. Пандаєвської, Н. Безверхої, Є. Лягул, В. Оправхати, Л. Журавльової, І. Донченка, Г. Михайловської, К. Яременко, В. Куріщенко, Л. Шарапової, Р. Калачикової, В. Макалова, Л. Криворучко, Т. Лінецької, Л. Машко, В. Бочарова, В. Шкурата, Т. Штурміної, О. Семенової, Т. Іванової, В. Карасьової, Т. Долгіх, Л. Тихолиз, Л. Ситнік, А. Прядуна, М. М. Третяка, В. Зайцевої і ще багатьох вчителів.

Завдяки їх невтомній і відданій праці школа має цілу когорту випускників, якими по праву пишається і місто, і Україна.

За весь час роботи школи №4 з її стін вийшло понад 3500 випускників. Є серед них кандидати філологічних, технічних, фізико-математичних, кібернетичних, психологічних наук, керівники провідних компаній та підприємств, приватних та державних установ, видатних, відомих спортсменів.

Чим живе НВК №4 сьогодні, які завдання і проблеми вирішує?

В школі навчається 508 учнів. Вони мають можливість з 1 класу поглиблено вивчати англійську мову, з 5 класу - німецьку, російську мови, інформатику. Додатково вивчаються "Психологія спілкування", "Логіка", інтегровані курси "Людина і світ" (5-11 клас), "Світова художня культура" (6-11 клас), "Ділова англійська" (10-11 клас).

Особливу увагу адміністрація приділяє вивченню української мови та літератури, поглиблюючи її через вивчення курсів "Риторика" та "Народознавство" (з 5 по 11 клас). Це дає свої позитивні результати під час проходження учнями зовнішнього незалежного оцінювання з обов'язкового предмета "Українська мова та література".

Так, з 25 випускників 2009 року: 15 учнів мають бали високого рівня; 8 учнів мають бали достатнього рівня; 2 учні мають бали середнього рівня.

Дирекція НВК впродовж останніх шести років здійснює моніторинг вступу випускників до вищих навчальних закладів.

У школі діє учнівське наукове товариство "Світоч". Метою його діяльності є створення умов для дослідницької діяльності учнів, підтримки обдарованої молоді.

Школа є опорною в Кіровоградській області по впровадженню Програми Міністерства освіти і науки України, Академії педагогічних наук України, ПРООН, ЮНЕЙДС "Сприяння просвітницькій роботі "Рівний - рівному" серед молоді України щодо здорового способу життя", з основ здоров'я та безпеки життєдіяльності та обласним опорним навчальним закладом з впровадження превентивного проекту "Школа проти СНІДу".

Гімназія функціонує в рамках НВК шістнадцятий рік. За цей час Золотими та Срібними медалями нагороджено 40 учнів з 288 випускників.

На міських олімпіадах маємо 38 призерів, що дає змогу посісти 2 командне місце.

На обласній олімпіаді з біології учениця 9Б класу Петрова Анастасія посіла 1 місце і з гідністю представила область на Всеукраїнській олімпіаді: 2 місце в теоретичному турі, 4 місце в Україні (вчитель О.Довженко).

В міжнародному конкурсі знавців української мови ім. П. Яцика учениця 9 А класу Стаднюк Вікторія стала переможницею в обласному етапі та лауреатом Всеукраїнського етапу (вчитель Т. Давидова).

У Всеукраїнському конкурсі "Найкращий читач України" учениця 6 А класу Анна Петрова посіла 1 місце в області серед учнів 6 класів та лауреатом Всеукраїнського етапу (вчитель Б. Капелюшна, завідуюча бібліотекою С. Кравченко).

В міжнародному математичному конкурсі "Кенгуру" взяло участь 63 учні 5-9 класів. Сертифікат з відмінним результатом отримав учень 5 класу Олексій Каркачов, 26 учнів отримали Сертифікати з добрим результатом, 36 учнів отримали Сертифікат учасника.

Цього року учні початкової ланки успішно дебютували у Всеукраїнському конкурсі "Колосок" – найбільша кількість призерів по Україні – 12 "Золотих колосків", 39 – "Срібних колосків".

В школі працює учнівський парламент, організоване шкільне та класне самоврядування, засідання школи лідерів відбувається регулярно, діти вчаться висловлювати свої думки, пропозиції щодо вирішення тих чи інших питань шкільного життя.

В НВК діє система клубів за інтересами: "Пошук", "Екологічний клуб", "Молодіжний квартал", "Феміда".

Школа у виховній роботі тісно співпрацює з органами місцевого самоврядування, управлінням юстиції, Центром соціальних служб для молоді, Школою мистецтв, районною бібліотекою, ЦРЛ, правоохоронними органами.

Ми багато працюємо по попередженню правопорушень і злочинів серед учнів, бездоглядності, виявленню неблагополучних, соціально-нестійких сімей, проводимо відповідну роботу. Як результат, впродовж 7-ми років жодна дитина не перебувала на обліку в КМСН, не була учасником протиправних дій або злочинів.

Активну громадську позицію наші діти висловлюють через участь у волонтерському русі, в загоні "Янголи доброї волі". Вони брали участь у Всеукраїнському зльоті волонтерів.

Головним завданням ми вбачаємо збереження життя та здоров'я дітей і працівників. Тому значна частка часу на виховну роботу спрямована на проведення превентивних заходів.

На початку 2009-2010 навчального року депутатами від освіти багато зусиль було докладено до вирішення питання забезпечення виконання Державного стандарту освіти (тобто виконання інваріантної і варіативної складової робочого навчального плану, поділу класів на групи при вивченні окремих предметів, збереження ставки заступника директора з виховної роботи.

А ще переймаюсь і соціальним захистом педагогічних та технічних працівників. Молоді спеціалісти Ж. Бордюг, О. Устенко та сім'я Т. Гладкої отримали кімнати в гуртожитках.

50 років минуло, щось вдалось, щось потребує вдосконалення. Але я впевнена що в стінах рідної школи часто лунатиме дзвінке дитяче "Я вирішив, я зміг!" і поруч учитель схвильовано і радісно скаже: "Молодець, розумничок!" Бо без взаємної любові не буває школи, без взаємної поваги не будується майбутнє.

Надія ПРАСОЛ,
директор НВК "Гімназія – загальноосвітня школа I-III ступенів №4",
депутат Світловодської міської ради від БЮТ.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top