П’ятниця, 19 квітня 2024
Люди Влада

Громадяни довіряють політикам менше, ніж метеорологам

Традиційно найбільш шанованою професією була професія лікаря. Однак тепер лікарі в рейтингу найбільш шанованих професій поступаються місцем пожежникам. Найменше довіри громадяни мають до політиків.
Як повідомляє «Deutsche Welle», загальноєвропейське соціологічне опитування, проведене на замовлення журналу «Reader’s Digest», продемонструвало низьку довіру до банкірів і радників з питань фінансів (що не стало несподіванкою, враховуючи світову фінансову кризу). Традиційно на останніх сходинках рейтингу довіри опинилися продавці автомобілів і політики. До представників політичного істеблішменту «високу» або «дуже високу» довіру мають 7% європейців. Це, як відзначають оглядачі «Reader’s Digest», середній показник в Європі. Довіра до політиків за останні кілька років скоротилася вдвічі.


Опитування показує, що у Східній Європі юристам і представникам правоохоронних органів довіряють значно менше, ніж на Заході. Наприклад, в Румунії таксистам (35%) довіряють значно більше, ніж юристам (26%) і суддям (23%). У Росії міліціонерам довіряють лише 23% опитаних. За рівнем довіри їх значно випередили метеорологи (31%), футболісти (55%) і таксисти (56%).

При цьому 93% європейців мають «високу» або «дуже високу» довіру до пожежників. У першу п’ятірку суспільної довіри також увійшли пілоти (91%), медсестри (90%), аптекарі (86%) і лікарі (84%). Несподіванкою для соціологів стала відносно низька довіра європейців до священиків, які завоювали показники на рівні таксистів. Хоча тут варто відзначити, що йдеться про загальний зріз громадської думки, на якому відбивається все менший вплив церкви. Звичайно, серед людей віруючих довіра до священиків залишається високою. Услід за служителями культу йдуть журналісти і адвокати. У середині рейтингу довіри розмістилися такі професії як поліцейські, вчителі і судді.

В Україні найвищий рівень довіри як і раніше мають церква, армія і міліція. Такі результати соціологічного опитування, проведеного компанією «GfK Україна» в березні.

За інформацією компанії, найвищим рівнем довіри користується церква (61,2% респондентів), армія (28,7%) і міліція (16,4%). Водночас армії не довіряють 35,4% опитаних, а міліції – 49,1%.

Найменше українці довіряють Верховній Раді (2,7%), політичним партіям (3,2%) і Президентові України (5,4%). Не довіряють Президентові 73,2% опитаних, партіям – 69,9%, парламенту – 74%. Знизився рівень довіри українців до Кабінету Міністрів (до 6,3%), Верховної Ради (до 2,7%) і політичних партій (до 3,2%).

На думку старшого дослідника компанії «GfK Україна» Інни Волосевич, яка відповідає за соціально-політичні дослідження, «українці все більше опікаються проблемами не тільки власного економічного добробуту, а й станом країни загалом, і негативні економічні і політичні тенденції, які фіксують ЗМІ, призводять до падіння рівня довіри до вождів держави».

Далі йде група бізнес-інституцій, і, якщо рівень довіри до українських компаній, компаній з іноземним капіталом, залишається незмінним, а баланс довіра/недовіра навіть поліпшується, то банки продовжують втрачати довіру населення (знизився до до 8,5%).

Опитування проводилося компанією «GfK Україна» з 1 по 15 березня 2009 року, під час якого було опитано 1000 осіб.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top