Четвер, 28 березня 2024
Вибори 2010

Світловодськ — цивілізоване місто і його жителі повинні жити достойно — переконаний кандидат на посаду міського голови Володимир ДЕМ’ЯНЮК

Володимир Дем’янюкВолодимир Дем’янюкВолодимир Дем’янюк — єдиний з усіх кандидатів на посаду міського голови — професіонал, який розуміється на веденні комунального господарства. Кожен житель Світловодська знає, що саме "комуналка" і є найбільшою проблемою нашого міста!
Володимир Дем’янюк — єдиний кандидат, який знає, що вода — це життя і забезпечення світловодців якісною питною водою для нього не передвиборче гасло, а покликання.
Сьогодні він готовий розповідати, яким чином збирається втілювати свою передвиборчу програму в життя.


— Володимире Миколайовичу! Виборчі перегони добігають кінця. Ви зустрілися з багатьма виборцями, вислухали накази, почули як позиціонують себе інші кандидати, зважили свої можливості… Які висновки ви зробили?

— По-перше, я буду боротися до кінця. Бо не можу розчарувати тих, хто в мене повірив, підтримує і надихає. Повірте, таких людей чимало! По-друге, мене висунув міський осередок найсильнішої партії в Україні — "Батьківщина". Наша політична сила це доводила неодноразово, а у нашому місті завжди перемагала на виборах. Я не вірю, що через опозиційність, "Батьківщина" втратила свій електорат. Є окремі відомі люди, які бігають з партії в партію в залежності від того, де перебувати сьогодні вигідніше. Навряд чи вони скористаються підтримкою виборців. Але ж більшість членів партії "Батьківщина" — принципові і віддані своїм ідеалам люди.

Щодо моїх суперників. Я не використовую чорний піар і їм не раджу. Наше місто маленьке і прорахувати хто автор і замовник того чи іншого пасквіля зовсім не складно. Тим більше, ми цих писак давно знаємо, а крутяться вони, зрозуміло, завжди навколо замовників.

Мені не дуже подобається, коли деякі кандидати розповідають про «молочні» ріки і "кисільні" береги. Треба вважати виборця за дурня, щоб обіцяти відродити всі промислові підприємства міста! Зрозуміло, що я програю на фоні таких обіцянок. Але не буду брехати ні за що!

— Отже, ви налаштовані оптимістично. У разі обрання вас міським головою з чого розпочнете свою діяльність?

— Першим пунктом своєї програми я записав: об’єднати депутатів міської ради навколо виконання наказів виборців. Що я мав на увазі?

Добре, що на цих виборах тільки половина депутатів міської ради балотується за списками політичних партій. Ці депутати будуть дуже залежними від думки своїх лідерів. Але половина депутатів ідуть на вибори по мажоритарних округах. Вони отримають накази виборців і повинні будуть їх виконувати. Накази ці схожі: дороги, вуличне освітлення, водопостачання, теплозабезпечення, громадський порядок тощо. Навколо виконання цих наказів я і об’єднаю депутатів.

— Не буде перебільшенням твердження, що далеко не все у нашому місті залежить від депутатів. Іноді вони виступають як "потішне" військо, а справи вирішуються у виконкомівських кабінетах.

— Згоден з вами. Саме через розуміння цього я записав другим пунктом своєї програми: створити у виконавчій владі команду професійних, небайдужих до проблем міста людей. Я докладу зусиль, щоб членами виконкому міської ради, заступниками міського голови стали саме такі люди. Їх багато у нашому місті. Треба покінчити з практикою призначення зручних, слабких людей, якими легко керувати.

Що стосується працівників виконкому. Я б не вживав ніяких радикальних заходів, адже чиновник зростає роками, отримує кваліфікацію, досвід. Піти звідти повинні тільки ті люди, які не здатні ефективно працювати. А щоб визначитися з цим питанням, треба приділяти багато уваги самому апарату виконкому, контролювати роботу кожного працівника, робити висновки.

— У своїй програмі ви пишете: "Не потрібно розробляти нових програм. Вони давно затверджені владою і лежать на поличках у шафах байдужих людей". Чи не здається вам, що ви втрачаєте голоси виборців таким чином?

— Ні в якому разі. Я впевнений, що райські кущі, які малюють на місці Світловодська мої суперники, сприйматимуться вдумливими виборцями як суперечливе гасло: "Хто вище б’є, той краще грає!"

Насправді, програм написано стільки, що вистачить на не один десяток років. Я особисто з моїми однодумцями написав програму виходу з кризи водопровідно-каналізаційного господарства міста, вона була затверджена сесією міської ради. Я не зміг її виконати, бо був звільнений з роботи, а нові керівники міського водоканалу вирішили не звертати на неї уваги. Найцікавіше у цій ситуації те, що ніхто і не наполягав на її виконанні! Рада прийняла рішення, а виконавець сказав: "Ну та й що?"

Можна підняти цю програму і в межах можливостей негайно розпочинати її реалізовувати. Без перебільшення — зволікання — смерті подібне.

— Державна програма щодо реорганізації житлово-комунального господарства, створення ОСББ у нашому місті давно "буксує". Ходили чутки, що через потужне "жеківське" лобі у міській раді. Як ви будете наводити лад у цій сфері?

— Не секрет, що бажаючих створити ОСББ і колективно управляти своїм майновим комплексом небагато. Людей лякає те, що треба буде думати, де взяти сантехника, зварювальника, електрика, покрівельника у разі аварійної ситуації. Отже, треба зробити так, щоб мешканці окремого будинку не боялися відокремлюватися від ЖЕКу з тієї причини, що завтра ж доведеться до цієї контори і звертатися по допомогу. Зрушити це питання з місця можна тільки створивши виробниче підприємство, яке б надавало послуги ОСББ. Воно повинно мати добру матеріально-технічну базу. Її можна зібрати з різних житлово-експлуатаційних контор, знайти кошти на придбання нової техніки або укласти довгострокові договори з власниками техніки.

— Вислів: "У нас дві проблеми — дороги і дурні" останнім часом набув нечуваної актуальності. Давайте залишимо дурнів у спокої і поговоримо про дороги. Як задовольнити автолюбителів, які б’ють свої автомашини по світловодським дорогам, сплачуючи при цьому чималі кошти до бюджету щороку; як забезпечити безпеку руху автотранспорту, коли не виконується навіть "ямковий" ремонт — наше місцеве ноу-хау?

— Якщо я скажу: "Красти треба менше!" — на мене образяться всі, хто до ремонту доріг причетний. Але я ризикну. Я вважаю, що саме це є нашою першою проблемою. У мене є невеликий досвід ремонту ділянки дороги по вулиці Леніна вдовж парку. Перебуваючи на посаді заступника міського голови з комунальних питань, я особисто контролював виконання робіт підрядником і відтоді ця ділянка тримається у хорошому стані вже 4 роки. А скільки прикладів того, що відремонтована восени дорога не протрималася і до весни? Отже, міська влада повинна контролювати хід виконання будь-яких робіт на своє замовлення, ні в якому разі не оплачувати неякісні роботи. А це можливо тільки тоді, коли представник замовника не очікує на «откат» від виконавця. Ось резерв бюджетних коштів.

Можна ініціювати ремонт ділянок дороги за рахунок підприємств, які цю дорогу використовують і відповідно розбивають. Наприклад, найстрашнішу ділянку вулиці Дружби могли б відремонтувати завод "Спецзалізобетон", Маслосиркомбінат, підприємство ВКіК. Місцевій владі треба про це домовлятися з керівниками підприємств.

— Як професіонал, ви добре розумієтесь на проблемі водопониження Хмельницького мікрорайону. Як плануєте захищати людей від цієї біди?

— Я особисто вивчав цю проблему, коли працював директором міського водоканалу. Ми прагнули повністю перевести на бюджетне утримування систему відкачування води, насосні станції і персонал, який їх обслуговує. Тоді за рішенням влади і було створено ПП "Карат". Вийшло все не так як планувалося. Щороку у міському бюджеті не знаходилося грошей для ПП "Карат". Зараз воно зовсім занепало, там працює 5-6 людей, воду відкачують не тоді, коли треба, а тоді, коли виділяються кошти на електроенергію. Отже, потрібно негайно, відновити роботу підприємства на повну потужність, зробити ревізію усієї системи ливневої каналізації, прочистити ливнестоки. На це не потрібні великі кошти. Потрібне розуміння: без цих заходів мешканці Хмельницького мікрорайону завжди будуть потерпати від весняних паводків і дощів. А щоб розв’язувати проблему кардинально, треба добиватися грошей від Уряду. Наше місто було включено до Урядової програми. За допомогою народних депутатів України треба лобіювати її фінансування. Впевнений, що навколо цієї проблеми повинні об’єднатися усі депутати незалежно від партійної приналежності.

— Погодьтеся, такої темряви, як у нашому місті, ніде немає. Здається, що освітлюється лише вулиця Леніна. Що будете робити?

— Я часто буваю в різних містах України. Таких темних вулиць ввечері бачив небагато. Це давня наша проблема, якою предметно ніхто не займався. Зараз є чимало можливостей, якими ми не користувалися жодного разу. Скажімо, можна отримати кредит від Європейського банку під 4-5% не тільки на освітлення, а й на вивезення сміття. Є певні напрацювання у моїх однодумців.

— Володимире Миколайовичу! Ви записали в своїй програмі пункт щодо забезпечення жителям міста вільного вибору теплопостачання квартир: централізованого чи індивідуального. Тобто ви на боці тих, хто встановлює індивідуальне опалення, сплачує за тепло копійки порівняно з тими, хто користується централізованим?

— Я за право вибору, але в рамках закону. Не можна не відповідати на заяви громадян. Якщо немає технічної можливості встановити індивідуальне опалення через низький тиск газу чи з інших причин, треба людині надати аргументовану відповідь. Не можна просто забороняти. Сплачувати за опалення місць загального користування повинні всі мешканці будинку. Це справедливо. Якщо людина отримала дозвіл на встановлення "безвитяжної" колонки, а натомість встановила двоконтурний котел, вона повинна бути притягнута до адміністративної відповідальності.

— "Медичне обслуговування жителів міста без поборів і хабарів!" — записано у вашій програмі. Що ви мали на увазі?

— Немає меж для удосконалення медичних послуг мешканцям міста. Добре, що наша лікарня забезпечується обладнанням, займає "призові" місця в області. Але прикро, що благодійні внески давно перестали бути благодійними. Однозначно встановлені і оприлюднені (біля кас) тарифи на платні послуги. Визначено яка послуга скільки коштує. Спробуйте не заплатити — у вас ніхто не візьме кров на аналіз, не зробить флюорографію тощо. Кожного дня сотні людей несуть гроші до каси, яка не має навіть касового апарату. Дивно? Ще й як! Якось мені довелося полікуватися у Харківській міській лікарні і я переконався, що благодійний внесок там дійсно благодійний і одноразовий. А безкоштовних послуг — безліч. Мені тричі робили УЗД і я жодного разу не платив грошей, бо ж перебував на стаціонарному лікуванні.

— Як плануєте утримати у нашому депресивному місті молодь?

— Один із засобів — відкриття у Світловодську філій вищих навчальних закладів. У нас були спроби це зробити, але депутатська більшість не підтримала. Треба провести соціологічне дослідження, з’ясувати яким професіям хоче навчатися молодь, яких фахівців потребує економіка і обов’язково залучати до міста університети і академії. Хтось обов’язково відгукнеться і у нашому місті будуть здобувати освіту діти, які не мають грошей на проживання у великих містах.

— Світловодськ — місто безробітних. Щоб сподобатися виборцям, усі кандидати без винятку обіцяють створити нові робочі місця. Як ви плануєте розв’язати цю глобальну проблему?

— Це дійсно глобальна проблема і для її розв’язання потрібен не один рік. На мою думку, треба залучати іноземних інвесторів. Міській владі на чолі з міським головою треба усвідомити: до нас ніхто не прийде доти, доки ми не станемо відкритими, інвестиційно привабливими. Стукайте і вам відкриють! Якщо діяти цілеспрямовано — все у нас вийде.

— Безпека життя турбує жителів міста уже давно. Збройні напади, пограбування, вбивства — злочини, які дедалі стають звичайними явищами у Світловодську. Як ви думаєте, чи можна таку ситуацію виправити?

— Якщо нічого не робити, стан злочинності буде тільки погіршуватися. Що я пропоную? Залучити до охорони міста козацтво. Поновити роботу добровільних народних дружин — ДНД. Думаєте не знайдеться бажаючих патрулювати вулиці? Знайдеться і чимало. Треба тільки розумно заохочувати молодь. До речі, гроші тут — не головне, можна було б запропонувати вчорашнім школярам, навчання у навчальних закладах МВС, СБУ, започаткувати стипендії від міської влади. Варіантів багато! А на базі ДНД згодом можна було б створити і муніципальну міліцію. Досвід у нас є. Якщо не ми, то хто наведе лад у нашому місті?

— Володимире Миколайовичу, закінчується термін передвиборчої агітації. Ваша доля, як міського голови, визначиться у неділю 31 жовтня. Що б ви хотіли в останнє сказати своїм виборцям?

— Шановні виборці! Я вас дуже прошу прийти до виборчих дільниць і проголосувати за того кандидата, який викликає у вас найбільшу довіру. Не продавайте свій голос за кілограм гречки чи палку ковбаси. Подумайте з ким ви будете творити майбутнє нашого міста, хто буде дослухатися до ваших порад, пропозицій, критичних зауважень. Якщо ви зупините свій вибір на моїй скромній персоні, я виправдаю ваші надії.

— Дякую за цікаву розмову. Бажаю успіхів!

Тетяна ДРОЗДОВА.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top