Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Газ — безпека і економія

Газ — безпека і економія
В даний час на території області проводиться місячник з безпечного користування газом у побуті. Тому, не зайвим буде нагадати споживачам природного газу, про безпеку та раціональне поводження з ним.
^ Реклама ^

З метою підвищення безпеки при користуванні газом, фахівці Світловодського УЕГГ в 2015 році провели технічне обслуговування газових приладів у 17827 помешкань абонентів. Аби не допустити виникнення аварійних ситуацій, працівники змушені були відключити 521 газовий прилад, користування якими становило загрозу життю та здоров’ю мешканців. Найбільш поширені порушення, які вимагають негайного відключення — самовільна заміна та встановлення газових приладів, використання газових приладів не за призначенням, нехтування перевіркою тяги та недотримання в належному стані димовентиляційних каналів (ДВК).

Застарілі, малоефективні газові прилади, які відслужили свій термін, споживачі масово замінюють на сучасні, але при цьому деякі господарі запрошують сумнівних "фахівців", які не мають відповідних дозволів на виконання таких робіт, або роблять це самостійно. В результаті таких дій не додержуються вимоги державних будівельних норм (ДБН) та правил безпеки систем газопостачання України (ПБСГ).

При встановленні газових приладів на гумовий шланг в металевій оплітці, можливі випадки загоряння таких шлангів. Це пояснюється тим, що на газопроводі, внаслідок незадовільного обслуговування внутрішніх електромереж будинку (неякісне заземлення), з'являється електрична напруга, що призводить до нагріву металевої оплітки гумової шланги і порушення її цілісності, і є причиною витоку газу з газопроводу з наступним його загоранням. Споживачам, в яких встановлені такі шланги в металевій оплітці, необхідно звернутися до СУЕГГ для заміни їх на гумовотканинні рукави або на нержавіючий металорукав.

Важливою є своєчасна перевірка та прочистка димових та вентиляційних каналів. Це основа безпечної експлуатації побутових газових приладів. СУЕГГ звертає увагу споживачів на те, що згідно "Правил безпеки систем газопостачання" безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів житлових будинків забезпечує власник (балансоутримувач та/або орендар (наймач)).

Перевірка і прочищення димових та вентиляційних каналів повинні виконуватися спеціалізованою організацією, яка має дозвіл на виконання цих робіт. Один примірник акта перевірки і прочищення димових каналів передається газорозподільному підприємству.

Світловодське УЕГГ має дозвіл на виконання таких робіт та здійснює перевірку та прочищення ДВК з оформленням відповідного акту.

Враховуючи, що вартість газу для населення значно зросла, питання про економію газу стоїть дуже актуально. Як економити газ? В першу чергу потрібно встановити газовий лічильник, якщо його у вас ще немає. В цьому випадку ви платите тільки за фактично спожитий вами газ, а не розрахований по нормативу на кількість зареєстрованих у помешканні осіб. Готуйте на такій потужності пальника, яка потрібна для вибраної вами страви, після закипання вогонь треба зменшити. Зауважте, що найбільша температура — на кінчиках полум'я. Вогонь повинен бути помірним, обігрівати дно посуду, а не підніматися по стінках, тому не дозволяйте йому "облизувати" ваш посуд. Намагайтеся рідше готувати невеликі страви в газовій духовці. Іноді запекти два яблука або чотири картоплини краще в мікрохвильовці, ніж розпалювати всю духовку. У чайник заливайте лише стільки води, скільки потрібно для чаювання. Ні в якому разі не варто використовувати конфорки для обігріву приміщення: це нераціонально та дуже небезпечно.

Для економії газу при користуванні газовою колонкою користуйтеся душовою насадкою і намагайтеся приймати душ, а не наповнювати ванну. Це економить і воду, і газ для її нагріву. При заміні колонки обирайте модель яка включається автоматично при відкриванні водорозбірного крану, без постійно працюючого запальника. Такий запальник споживає газу приблизно як одна конфорка на плиті.

В оселях, які опалюються газовими приладами, утепліть стіни і горище. Економити газ для опалення допомагають склопакети та тепловідбивні екрани, встановлені за радіатором опалення.

В процесі експлуатації на конвективних трубках або на пластинах радіатору теплообмінника з тих чи інших причин може накопичуватись сажа, яка суттєво знижує ККД газового приладу. Тому викличте спеціаліста газового господарства, який проведе сервісне обслуговування котла, чистку, налагоджування, регулювання. Замініть застарілий котел на сучасну, економічну модель. Лідирують за ККД конденсаційні газові опалювальні апарати.

Автоматизована система опалення хоч і коштує недешево, і вимагає витрат на установку, проте витрати (за словами досвідчених користувачів) окупаються за один-два сезони. А навіть найпростіші регулятори на радіаторах дозволяють змінювати температуру в конкретній кімнаті – залежно від її призначення і часу доби.

Ставте мінімальну температуру, коли відсутні. Використовуйте можливості програматора, що присутній у сучасних котлах, або встановіть його додатково. Наприклад, на пару годин протягом дня котел може відключатися чи зменшувати температуру, а до моменту вашого повернення прогрівати будинок.

Загалом, підбиваючи підсумки, можна помітити, що в економії газу, як і в будь-якій іншій економії, головне — уважність і раціональний підхід. І пам’ятайте — газ не пробачає легковажності. Тепла і затишку вам і вашим оселям!


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top