Субота, 20 квітня 2024
ТОП-новини Влада

Об’єднання громад: Козярчук прийшов без конкретики, — Твердовський. Твердовського скоро не буде, — Козярчук Новина з фото

Об’єднання громад: Козярчук прийшов без конкретики, — Твердовський. Твердовського скоро не буде, — Козярчук
Незабаром ми маємо дізнатися, чи розуміються селяни, що таке субвенція і дотація, і чого вони насправді хочуть.


Як вже повідомлялося на нашому сайті, 24 березня Х сесія міськради ухвалила рішення про інтенсифікацію зусиль направлених на налагодження діалогу із сільськими громадами району і селища Власівка в рамках грядущого, санкціонованого "згори" (а значить, обов’язкового до виконання) об’єднання територіальних громад. Відтак 5 квітня у кабінеті голови Світловодської райдержадміністрації стався перший такий діалог за участю голів РДА і міста Сергія Твердовського, Валентина Козярчука відповідно, голів сільських рад нашого району та представників міськрайонної громадськості… За відсутності нашого кореспондента на цій нараді, ми постфактум поспілкувались на задану тему з очільниками району і міста — з кожним окремо. І як з’ясувалось з їхніх коментарів — перший млинець виявився грудкою.

…Голови сільрад, які прибули на нараду, розпочав Твердовський, воліли почути від світловодського мера більш-менш чітку конкретику, базовану на фахових розрахунках доцільності перспектив такого об’єднання. На прохання сільських очільників щось таки почути, Козярчук, за словами Твердовського, здивував їх твердженням, що більшість селян не розуміється на поняттях субвенцій, дотацій та іншої фінансово-бюджетної термінології.

"Тож, хочу спростувати уявлення про те, що село — це сукупність мазанок під солом’яною стріхою, де роками не відбувається жодних змін і новацій", — наголосив Твердовський.


Лиш торік, продовжив він, сільські ради Світловодського району сукупно лиш на асфальтування доріг виділили із своїх бюджетів 300 тисяч гривень. Будуються нові дитячі садки, ремонтуються школи, модернізується сільська інфраструктура. Як конкретний приклад 2015 року, наш коментатор навів приклад Іванівки, де своїм бюджетним коштом за 470 тисяч гривень було збудовано новий фельдшерсько-акушерський пункт на шість ліжок із фіз, — та стоматологічним кабінетами. І взагалі, підкреслив Твердовський, більшість сільрад є самодостатніми утвореннями, які, на відміну від Світловодська, не потребують як повітря дотування із бюджетів більш високих рівнів. І така тенденція зберігається й поточного року — задля цього у селах напрацьовані відповідні плани.

"Сільські голови вимагали від пана мера почути не про досвід Польщі, а про міський бюджет і як планується витрачати його кошти після об’єднання. Адже ж, коли міська рада приймала рішення з активізації цього процесу, вже мали би бути якісь розрахунки. Де вони? Натомість ми почули, що пан Козярчук готується особисто зустрічатися із громадами сіл і єдине, що він просить голів сільрад, так це забезпечити явку на ці зустрічі членів цих громад", — сказав голова РДА.


Одночасно він наголосив, що відмовлятися від добровільного об’єднання було би суцільним глупством — і солідні кошти з держбюджету на розвиток інфраструктур буде втрачено, і об’єднають, все одно, "згори" — якщо не буде добровільності до 1 січня 2017 року.

Та, не все так кепсько. За словами Твердовського, на цій нараді — як проміжний консенсус, було вирішено створити змішану робочу групу, яка до початку обговорення на селах "за" чи "проти" об’єднання, напрацювала би бодай обриси майбутньої моделі економічного та соціального розвитку об’єднаної громади.

— А чи не станеться так, коли самодостатні села та самодостатня Власівка не побачать райдужних перспектив єднання з дотаційним Світловодськом, що ця робоча група врешті розколеться на "сільських та городських"?

— Це як? Об’єднані Власівка — з одного боку і села району — з іншого, а між ними — самотній Світловодськ? Це — повний недоцільний нонсенс, який держава просто не дозволить узаконювати… Зрозумійте правильно: села нашого району не проти об’єднання із своїм райцентром — їм просто-на-просто потрібні бачити й знати розрахунки того, хто і що має робити, і хто і що від цього матиме, і аби від цього стало усім хоч трішки краще. І природно, що відсутність цих розрахунків насторожує селян.

…От і Козярчук на своїй пресовій конференції 8 квітня (на відео он-лайн трансляції — з 16-ї хвилини) назвав нараду у кабінеті Твердовського напруженою. Це, власне, єдина їхня беззаперечна спільна точка дотику. Але, на відміну від голови РДА, який вважає доцільними і правильними запитання сільських голів, міський голова назвав їх не зовсім адекватними.

"Я довго слухав, а потім спитав: шановні, хто з мешканців ваших територій знає такі терміни, як "субвенція" або "дотація"? І що треба вашим людям?", — передаючи власне бачення атмосфери того засідання, сказав Козярчук і тут же відповів, що їм (людям) треба покращення якості життя, щоб були у селах кращі дороги, освіта тощо, відтак, щоб цими територіями зацікавився бізнес.


Після чого він, посилаючись на досвід Польщі, запевнив: то є правильний шлях, який належить усім нам пройти. І тоді не буде надбудови у вигляді нинішніх райдержадміністрацій, а буде представницька влада, обрана безпосередньо сільськими громадами. І держава у такому випадку допомагатиме значними коштами таким громадам. Ну, наприклад, навів аргумент мер, найбільш доречний на його погляд приклад: якщо у якомусь селі у школі лишилось лиш 8 учнів і 12 викладачів. Чи варто розраховувати на підтримку з боку держави на такий безперспективний заклад? Та ні — буде набагато доцільніше придбати автобус, який возите цих учнів до більш крупного села на навчання і назад — там і школа велика, а відтак, її освітня та матеріальна база досконаліша й сучасніша, бо саме у такі заклади буде набагато раціональніше вкладати бюджетні кошти.

"Якщо цього не зрозуміти, ми ризикуємо залишитись на задвірках історії", — застеріг інтерв’юер.


— Згідно коментаря голови РДА, можна констатувати, що ви все ще не почули один одного. Тож, які ваші подальші плани? (на відео он-лайн трансляції — з 41-ї хв. 37 с.)

— Не почув кого, Твердовського? Та після об’єднання громад Твердовського не буде, тобто, не буде посади, яку він обіймає. І об’єднуватися ми будемо не з Твердовським — із сільськими громадами. Задля цього я буду відвідувати їх особисто і переконувати.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top