Вівторок, 16 квітня 2024
Корисна інформація

Остап Вишня — творець нового жанру — «усмішок»

Остап Вишня — творець нового жанру — «усмішок»
Продовжуємо тему перейменування вулиць. Рішенням міської ради №79 від 14 січня 2016 року вулицю Чернишевського перейменовано на вулицю українського письменника, новеліста, класика сатиричної прози минулого століття Остапа Вишні.


13 листопада 2016 року виповнюється 127 років від дня народження українського письменника, сатирика та гумориста Павла Михайловича Губенка, відомого всьому світові як Остап Вишня.

Його називали найбільш тиражним українським письменником і творцем нового жанру – "усмішок". Іскрометний гумор Остапа Вишні знайомий кожному з нас зі шкільної лави. Його по-справжньому любили і читали і в місті, і в селі. Він отримував щодня десятки листів з подяками, проханнями допомогти, розібратися. Він жартував, висміював, іронізував, незважаючи на трагізм його життя. А трагічного в житті письменника-гумориста було набагато більше, ніж веселого.

Пропонуємо цікаві факти з життя цього великого майстра слова.

Майбутній письменник закінчив школу фельдшерів і 10 років віддав медицині. Працюючи в хірургічному відділенні залізничної лікарні, одного разу врятував життя 16-річному хлопчині. Привезли його з глибокими ранами шиї, а хірурга на місці не було. Довелося початківцю-фельдшеру оперувати. Але медицина не приваблювала молодого Павла. Він екстерном склав іспити на історико-філологічний факультет Київського університету. А коли надрукував свій перший фейлетон, про захоплення медициною нагадував лише нерозбірливий почерк.

Друкуватися почав у 1919 році під псевдонімом Остап Вишня. Ім'я взяв з "Тараса Бульби" свого земляка Гоголя. А Вишня – це його улюблене дерево. Рідні та близькі називали письменника Павлом, а псевдонім існував для роботи.

Всенародна слава сатирика дратувала більшовиків. У 1920-х роках письменника заарештували, як особливо небезпечного злочинця, за те, що служив у військах УНР і друкувався в есерівської пресі. Засудили до розстрілу і відправили до Харкова. Але замість страти письменникові ... дали кімнату в комуналці. Говорили, що місцевим чиновникам дуже подобалися фейлетони Вишні, ось хтось і замовив слівце за нього.

У 1933 році його заарештували знову, засудивши до 10 років позбавлення волі за "тероризм". Нібито гуморист з друзями готував замах на партійного діяча Павла Постишева. Взагалі життя Остапа було збігом комічних випадковостей. Самого Постишева вже через декілька років звинувачують у зраді та вбивають. Самого ж Остапа відправляють у заслання, куди приходить наказ його розстріляти. Та тут знову втручається доля. Виконання затягується через погодні умови і поки готується кара, керівника табору самого відправляють на страту, а документи та наказ про покарання зникають.

Незадовго до арешту й заслання Остапа Вишню хотіли вбити, застреливши на полюванні. Взимку він отримав телеграму, що запрошений знайомими пополювати в ліс. Як завзятий мисливець прийняв запрошення без роздумів. Але дістатися до місця призначення завадила заметіль. Довелося зв'язатися з тими, хто його запросив. А вони ... перший раз про цю телеграму чули. Письменникові стало не по собі. Зрозумів, що його хотіли прибрати "випадковим" пострілом.

Серед українських письменників за кількістю проданих книг Остап Вишня посів друге місце після Шевченка. У 1921 році він написав два твори, а у 1923-му їх було вже 270. Тоді ж видав дев'ять збірників, а через п'ять років – 27!

Твори Остапа Вишні друкували практично всі видання того часу. Їх перекладали на російську та інші мови. Після Гоголя і Салтикова-Щедріна, не було і досі немає рівних сатиричних талантів. Остап Вишня залишається неперевершеним.

Підготувала бібліотекар філії №2
Лариса Пономаренко


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top