Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
ТОП-новини Влада

Шестигодинна Х сесія Новина з фото Новина з відео

Шестигодинна Х сесія
Немає грошей ні на що. Зате буде машинка для розмітки пішохідних "зебр".
^ Реклама ^

Чергова, десята, сесія міської ради, що відбулася учора, стартувала з привітання, на ту мить, "нарконтролера" (про що — згодом) Олега Долгого з Днем народження та уточнення порядку денного пленарного засідання сесії.

Шестигодинна Х сесія
Привітання Олега Долгого


Так, пролунала пропозиція "укропівки" Надії Мальцевої (на відео — І частина, 7 хв. 30 с.) внести до порядку денного питання про скасування рішення виконкому від 2 березня 2015 року про тимчасовий тариф для місцевих перевізників у розмірі 3 грн. 50 коп. — мов, тоді, за стрімкого здороження вартості пального, влада змилувалась над ними, додавши до троячки полтинник на півроку. А зараз вже рік сплив, ціни на пальне, за її словами, стабілізувались, а значить вже давно пора повертатись до 3-х грн. Бо перевізники самі й не думають цього робити, ба — більше: на проїзних квитках вони "малюють" вартість проїзду у 4 грн. — готують населення до чергового підвищення, припустила Мальцева. Та її пропозицію так і не було включено — на думку обранців, така процедура є прерогативою міськвиконкому.

Шестигодинна Х сесія
Надія Мальцева


Зате, з подання "свободівки" Тетяни Ковальчук-Москаленко та "нарконтролерки" Оксани Гуцаленко (11:55) до порядку денного було включено питання щодо вирішення ледь не безвихідної ситуації, що склалася з фінансуванням міського ПТУ №5. Це питання, зазначив головуючий, міський голова Валентин Козярчук, сесія буде обов’язково розглядати, особливо, у переддень сесії облради, яка включила у фінансування з обласного бюджету ПТУ Олександрівки (чи Олександрії), а світловодське так і залишила на утриманні міського бюджету.

Шестигодинна Х сесія
Тетяна Ковальчук-Москаленко

Шестигодинна Х сесія
Оксана Гуцаленко

Шестигодинна Х сесія
Валентин Козярчук


Натомість його сусіда по президії, секретар міськради Юрій Сапянов (19:32) доповів, що від цієї сесії в міськраді з’явилась нова фракція у складі двох міськдепів — "Громадський рух" вона зветься. До її складу увійшли вже згадуваний іменинник Долгий та Андрій Москаленко, які, як відомо, були обрані від партії "Громадський рух "Народний контроль" — як і згадувана Гуцаленко і Андрій Малицький. Та щось там у четвірки не заладилось і Долгий з Москаленком від них "відбрунькувались", ставши просто "Громадським рухом".

Шестигодинна Х сесія
Валентин Козярчук, Юрій Сапянов


Опісля, згідно регламенту, настала череда депутатських запитів (22:30) У своїй більшості, вони складалися з геть кричущого стану міських доріг, якихось поруйнованих автобусних зупинок, несанкціонованих сміттєзвалищ та іншої "комуналки". Всі вони, у тій чи іншій мірі, стосувались компетенції КП "Комбінат комунальних послуг", який нині очолює "батьківщинець" Олександр Плахотній. Він, посилаючись на брак бюджетного фінансування, відбивався, як міг. А колеги все "сунуть і сунуть" із своїми претензіями…

Шестигодинна Х сесія
Олександр Плахотній


Ви (38:38), майже зірвався він, коли йшли на вибори, обіцяли електоратові, що і дороги зробите, і освітлення вуличне поновите, і смітники стихійні розчистите — то й виконуйте свої обіцянки-цяцянки, а не запитами своїми завалюйте, вважаючи, що у такий спосіб виконуєте свою депутатську роботу.


Напевне, аби зняти напругу у комунального-депутата, Козярчук (47:14) повідомив про намір придбати таку собі машинку, яка буде здійснювати дорожні розмітки ("зебри" малюватиме на пішохідних переходах) — до цього це робили вручну. А тепер (машинкою) — автоматично!

Стосовно доріг… "Самопомічнянець" Олександр Ода (1:29:55) порушив питання серйозного ремонту доріг, а в.о. начальника УЖКГ Віктор Боровський його конкретизуючи, зачитав проект звернення до депутатів обласної ради з переліком доріг у Світловодську, їхньою протяжністю та кошторисною вартістю, потрібною на їхній ремонт — сукупно, набігає у десятки мільйонів гривень, що у сотні разів перевищує кошторис міського бюджету на ці ремонти (270 тис. грн.). Тим більше, додав доповідач, що перелічені дороги мають обласне та загальнодержавне значення — то нехай і в області, і в столиці також думають над розв’язанням цієї проблеми. Звісно, обранці це звернення підтримали одноголосно.

Шестигодинна Х сесія
Олександр Ода

Шестигодинна Х сесія
Віктор Боровський


Начальник міського фінуправління Наталя Яременко (1:42:38) озвучила проект рішення щодо уточнення міського бюджету на сей рік. Майже всі статі цього уточнення якихось зауважень з боку міськдепів не викликали, за винятком п’ятого ПТУ… Як відомо Верховна Рада, затверджуючи держбюджет на цей рік, з огляду на децентралізаційні процеси в Україні, накинула місцевим бюджетам додатковий тягар у вигляді фінансування закладів професійно-технічної освіти. Для бюджету Світловодська, який і без того ледь животіє, се позначилось у тому, наші міськдепи приймаючи його (бюджет) на 2016 рік на третій сесії (14 січня) були вимушені виділити ПТУ №5 (зарплати, стипендії та харчування учнів, енергоносії) два мільйона гривень до кінця цього навчального року. А вже 18 лютого на черговій, 8-й, сесії з Печерських пагорбів на наших парламентарів звалилася приємна новина: їхні старші товариші з Верховної Ради, зжалівшись над містами, типа нашого, прийняли рішення: повернути 50% фінансування закладів професійно-технічної освіти у них (містах) до обласних бюджетів. Щоправда, без президентського підпису, без якого таке рішення не є правочинним. Але на 8-й сесії міськради обранці на таку "дрібничку" не звернули уваги і на радостях перерозподілили 1,7 млн. грн. для ПТУ №5 (з тих двох млн. грн. — за лютий 300 тис. встигли освоїти). А тут ще вето 18 березня на це верховнорадівське рішення Президент наклав… Тож, фінансистка запропонувала 306 тис. грн. з міського бюджету направити на фінансову підтримку ПТУ за березень.

Шестигодинна Х сесія
Наталя Яременко


Її доповнив голова планово-бюджетної комісії "партпенсіонер" Юрій Лукинський, закликавши шістьох депутатів облради (один з них, Костянтин Каспров, якого він похвалив, був присутній на сесії, а ще похвалив його колегу Руслана Степуру), які представляють терени Світловодщини більш активно відстоювати в області тутешні інтереси. І, як вихід із ситуації, нагадав, що Президент України наклав вето на рішення Верховної Ради по професійно-технічній освіті від 5 та 9 лютого набагато пізніше 15-денного терміну визначеним законом, тобто, оте вето юридичної сили не має, натякнув міськдеп.

Шестигодинна Х сесія
Юрій Лукинський


Натомість начальник міського управління освіти, дотепний Геннадій Френкель (1:59:07), взявши слово, нагадав що цього дня юдеї відзначають світле і веселе свято Пурім і запропонував обранцям потішити його у цей день — таки виділити оті 306 тисяч на березневе фінансування ПТУ…

Шестигодинна Х сесія
Геннадій Френкель


Ой, не знаю, як тут вчинити, незвично для твердокам’яної своєї вдачі, розчулено мовив Козярчук: Олександрівці, Олександрії для їхніх ПТУ облрада гроші дала, а нам — ні, натомість нам в області пропонують у разі такої скрути направляти тутешніх "бурсаків" туди на навчання. Заради позитивного вирішення даного питання він запевнив, що завтра (тобто, сьогодні) поїде на сесію облради…

От і добре, запропонував головний освітянин, а для цього давайте оте уточнення розподілимо для голосування на дві частини: у першому проголосуєте за все, окрім ПТУ, а у другому — проголосуєте за виділення для нього (ПТУ) запланованих 306 тисяч, а там за місяць, глядиш, якесь послаблення "згори" станеться.

Врешті обранці задовольнили лиш першу половину френкелевої пропозиції: питання розділили, а от 306 тисяч повернули до такого собі резерву фінуправління, щоб у разі чого (якщо "згори" послаблення не буде) профінансувати потреби ПТУ за березень.

З подання начальника Загального відділу Олександра Возного (2:14:40), після затяжних дебатів, обранці підтримали звернення до сільрад району і до власівської селради стосовно утворення Світловодської міської об’єднаної територіальної громади — як того вимагає загальнодержавна адміністративна реформа. Об’єднуватись, наголосив чиновник, по-любому доведеться. І краще — добровільно до 1 липня: у такому випадку варто розраховувати на частину від мільярду гривень, виділених із держбюджету на розвиток добровільно-новоутворених громад. Якщо ж зволікати — об’єднають зі столиці примусово (на тамтешній розсуд) і про фінансування (з того мільярду) мови вже не буде. Міськдепи, не без тривалого обговорення, підтримали. Відтепер вони, не говорячи вже про мера та його команду, мають їздити по району й переконувати селян і власівців у перевагах добровільного об’єднання довкола… малопривабливого для них і злиденного Світловодська.

Шестигодинна Х сесія
Олександр Возний


Після 40-хвилинної перерви, друга частина сесії пішла жвавіше. Хоча й тут балачок було більш, ніж достатньо. Так, зокрема, у блоці питань врегулювання архітектурно-земельних відносин, які, за відсутності начальника управління економіки, озвучувала перша заступниця мера Олена Балюк, перечепилися на затвердженні проекту землеустрою щодо передачі земельних ділянок під виробничими потужностями ОКВП "Дніпро-Кіровоград" (на відео — ІІ частина, 51:55)… Яке відведення, яка передача (!?) заперечили обранці, головно, від фракції "Свободи" — оте ОКВП і реагенти для очищення води закуповую за завищеними цінами, і тарифи нам регулярно підвищує. Тут пора вже замислитись, не про передачу ОКВП землі — про повернення світловодського водоканалу у підпорядкування місту. Так міськдепи і не погодились на проект, попри заперечення мера, адже, якщо земля не їхня — то й орендну плату "Дніпро-Кіровоград" має всі підстави не сплачувати до міського бюджету. Не по-господарськи!

Ну, а далі настала черга питання, яке градоначальник озвучив сам безпосередньо — він знов запропонував сесії затвердити своїм заступником з гуманітарних питань, "забраковану" нею ж (9-ю сесією) Ірину Щербину (1:12:35).

Обговорення кандидатури розпочалося із зауваження на адресу Козярчука від "нарконтролера" Малицького — мов, з якої речі ви протискуєте ледь не силоміць своїх людей, ви вже робили так кілька разів, ручаючись свого часу за кандидатуру Олексія Гайдабури на свого першого заступника, а він виявився раніше судимим корупціонером-хабарником. Пролунало ще пара-трійко подібних закидів як на мерську адресу, так і на адресу кандидатки, якій довелося витримати досить пристрасний допит і стосовно її попередньої роботи головлікарем Екстреної медичної допомоги, і стосовно місяця на громадських засадах на посаді, на яку її мер пропонує затвердити офіційно. Та пані Ірина витримала — її затвердили.

Шестигодинна Х сесія
Андрій Маліцький


Затвердили, з подання начальника Оргвідділу Михайла Касьянова (1:37:56), й персональний склад такої собі Координаційної ради до завдань якої входитиме відбір найбільш пріоритетних для міста напрямків застосування коштів так званого Громадського бюджету (на сей рік 50-ти тис. грн., тобто, 0,1% від власних надходжень до міського бюджету) і народних засідателів у тутешньому суді.

Далі заступникові мера з питань ЖКГ Анні Нестеренко (1:48:13) довелося витримати (переважно, від "свободівців") натиск стосовно затвердження кандидатури Козярчука у якості представника міськради у зборах учасників СП ТОВ "Світловодськпобут", який, як відомо, у рівних частках належить місту і київському ТОВ "Політрейд"… Навіщо, зауважували опоненти цього рішення, загравати із цим СП, утворення якого 2001 року судом визнано незаконним.

Перепрошую, зауважила головна комунальниця, на сьогодні саме із нинішнім керівництвом, яке уособлює, також, судом визнаний законним (і якого влада, всупереч цьому, не допускає на підприємство) гендиректором Володимиром Михайликом укладено договори з НАК "Нафтогаз України" на постачання на підприємство блакитного палива для централізованого теплозабезпечення — мов, ми не можемо ризикувати нашими мешканцями.

І тут мер розкрив хитрющий план влади щодо цього: місто, як один із співзасновників "Світловодськпобуту", звертається до іншого (ТОВ "Політрейд") із запрошенням провести збори. На його переконання, "Політрейд" проігнорує його — як і наступні дві. А ігнорування трьох підряд запрошень дає право іншій стороні (місту) звернутись до суду, який матиме всі підстави позбавити ігнорувальника повноважень бути співзасновником. І от тоді-то, хитро примружився голова, місто, отримавши собі частку "політрейдівської" власності, з чистою совістю може приступити до створення чисто свого комунального підприємства "Світловодськтеплоенерго" — без усіляких там чужинців-мироїдів. І більшість обранців пристали на цей далекоглядний мерський план.

Останнім питанням порядку денного було заслухано звіт голови тимчасової депутатської комісії "укропівця" Вадима Степанця (2:10:50) щодо розслідування таємниць: зникнення у травні 2015 року з КП ККП бронзового пам’ятника Лєніну, розрізання на металобрухт іржавого теплоходу "Крим", спущеного на воду у ІІІ Рейху 1936 року ("Адольф Гітлер" — первісна назва) і розбирання виробничих напівзруйнованих корпусів заводу "Калькулятор"…У підсумку комісії, яку підписали не всі "комісари", зазначається, що у всіх цих діях є ознаки криміналу. А якого (чи яких діях) — саме це мають з’ясувати слідчі органи, завершив читання Степанець.

Ось тут-то й підхопився "опоблоківець" Марк Сіромаха — його, як практикуючого юриста, зацікавило, про які саме конкретно ознаки злочину йдеться? Суперечка, до якої долучилися і інші обранці тривала досить довго. Аж допоки не було вирішено "добити" це питання на наступній сесії.

Шестигодинна Х сесія

У "різному" (на відео — ІІІ частина), яке тривало ще з півгодини, мер та його найближче оточення піддавало остракізму Юрія Котенка — і як мера-попередника, і як нинішнього головлікаря ЦРЛ.







Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія
Шестигодинна Х сесія


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top